Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Κλασικές Ευρωπαϊκές Ταινίες IV: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης

Κλασικές Ευρωπαϊκές Ταινίες IV: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης

Αλέν Ρενέ, Αντρέι Ζουλάφσκι, Ντούσαν Μακαβέγιεφ, Λουκίνο Βισκόντι: Τέσσερις διακεκριμένοι δημιουργοί που σφράγισαν με το έργο τους τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, βρίσκονται στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης.


Αφορμή, το αφιέρωμα «Κλασικές Ευρωπαϊκές Ταινίες ΙV», το οποίο πραγματοποιείται από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).


Μέσα από το πρωτοποριακό βλέμμα των δημιουργών τους, οι ταινίες του αφιερώματος είναι κλασικές, η καθεμιά με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Εστιάζοντας στην ανθρώπινη φύση, οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν μέσα από ποικίλα κινηματογραφικά είδη και ρεύματα, ριζοσπαστικά έργα που αποτελούν σημεία αναφοράς στο ευρωπαϊκό σινεμά . Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα φιλμ: Bellissima του Λουκίνο Βισκόντι (1952), Sweet Movie του Ντούσαν Μακαβέγιεφ (1974), Ο θείος μου από την Αμερική του Αλέν Ρενέ (1980) και Μια γυναίκα δαιμονισμένη του Αντρέι Ζουλάφσκι (1981).


Αξίζει να θυμηθούμε ότι:

- Η ταινία Μια γυναίκα δαιμονισμένη του Αντρέι Ζουλάφσκι, δεν θα μπορούσε να γυριστεί χωρίς την καταπληκτική Ιζαμπέλ Ατζανί σ΄ έναν ρόλο υπερβολικά δύσκολο ηθικά, σωματικά και ψυχικά, που της χάρισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Καννών.

- Στο φιλμ Bellissima του Λουκίνο Βισκόντι, το σενάριο υπογράφει ο Τσέζαρε Τζαβατίνι, βασικός πρωτεργάτης του ιταλικού νεορεαλισμού, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η συγκλονιστική Άννα Μανιάνι, ιερό τέρας του μεταπολεμικού ιταλικού σινεμά.

- Ο Αλέν Ρενέ, ο οποίος σύμφωνα με τη ρήση του Γκοντάρ «ήταν πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από όλους μας», κάνει με την ταινία Ο θείος μου από την Αμερική ένα αληθινό κινηματογραφικό δοκίμιο, που απέσπασε πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Μεγάλο ειδικό βραβείο Επιτροπής και το βραβείο Fipresci στο φεστιβάλ Καννών.

- Στην ταινία Sweet Movie ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ υφαίνει ένα εκρηκτικό πολιτικό-σεξουαλικό μανιφέστο, με την εξαιρετική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.


Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 4/12
18:30 Ο θείος μου από την Αμερική
21:00 Bellissima

Παρασκευή 5/12
18:30 Μια γυναίκα δαιμονισμένη
21:00 Sweet Movie

Σάββατο 6/12
18:30 Bellissima
21:00 Μια γυναίκα δαιμονισμένη

Κυριακή 7/12
18:30 Sweet Movie
21:00 Ο θείος μου από την Αμερική

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
13.12.2016 15:17
Με ένα αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο μετρ του ευρωπαϊκού σινεμά Αντρέι Βάιντα, που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, αποχαιρετά το 2016 η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα με τίτλο «Early Wajda» παρουσιάζει τέσσερις ταινίες από την πρώτη περίοδο δημιουργίας του πολωνού σκηνοθέτη και συγκεκριμένα τα φιλμ Κανάλ, Στάχτες και διαμάντια, Το δάσος με τις σημύδες και Η γη της Επαγγελίας.
Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
07.12.2016 14:06
Η Τώνια Μαρκετάκη και η Φρίντα Λιάππα, οι δύο μεγάλες απούσες σκηνοθέτιδες, άφησαν το δυναμικό τους στίγμα στον μεταπολιτευτικό ελληνικό κινηματογράφο. Αυτή την εβδομάδα, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τις δύο δημιουργούς αναζητώντας τη δύναμη της ελευθερίας έτσι όπως την κατέγραψαν στο έργο τους, μέσα από το αφιέρωμα με τίτλο Τώνια Μαρκετάκη & Φρίντα Λιάππα «Strength of Freedom».
Αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
29.11.2016 12:29
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης αναζητά τις κινηματογραφικές περιπλανήσεις του Βιμ Βέντερς στο νέο της αφιέρωμα με τίτλο «Wenders in Town», και προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά μέσα από 4 αριστουργηματικά φιλμ.
Spotlight στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
18.05.2016 10:45
Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης "Spotlight στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο" θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.
«5 δεκαετίες, 50 ταινίες: Η δεκαετία του ‘40»: Αφιέρωμα της Μικρής Λέσχης στην Ταινιοθήκη
15.03.2016 15:38
Το αφιέρωμα της «μικρής λέσχης» με τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες» συνεχίζεται με τη δεκαετία του 1940 που ξεκινάει τη Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στην Ταινιοθήκη.