Με αφετηρία το ανώνυμο ποίημα Sfogava con le stelle, μελοποιημένο απ’ τον Claudio Monteverdi και τον Giulio Caccini (απ’ τους σημαντικότερους πρωτοπόρους του 17ου αιώνα), ο βαρύτονος και τσεμπαλίστας Ιάσων Μαρμαράς και το σύνολο Os Orphicum μας προσκαλούν στις 2 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Πόρτα σ’ ένα μουσικό περίπατο στην Αρκαδική φύση που τόσο έχει εξάψει τη φαντασία των ποιητών της ιταλικής αναγέννησης.

Η προσωποποίηση των στοιχείων της φύσης θα παίξει κεντρικό ρόλο σ’ αυτήν την περιπλάνηση, συνοδευόμενη κι από άλλες χρήσεις εικόνων της γης και του ουρανού, του ήλιου και της σελήνης, των τοπίων, φυτών και ζώων της βουκωλικής σκηνής στην οποία διαδραματίζεται η παθιασμένη ερωτική ποίηση του Guarini, του Tasso και του Rinuccini.

Η ποίηση ενέπνευσε αμέτρητα μαδριγάλια, ανάμεσα στα οποία τα μαδριγάλια του Monteverdi ξεχωρίζουν τόσο για την τεχνική αρτιότητα και την άγρια ομορφιά τους, όσο και για το συνεχή επαναδιορισμό των ορίων της φόρμας του μαδριγαλιού, μέσα στα 8 βιβλία του. Ο Caccini δεν εξέδωσε απλά “Βιβλία 5φωνων Μαδριγαλιών,” όπως συνηθιζόταν μέχρι τον 17ο αιώνα, αλλά “Νέες Μουσικές,” δύο συλλογές μαδριγαλιών γραμμένων για μια μόνο φωνή συνοδευόμενη από λαούτο, σ’ ένα ύφος μονωδίας που θύμιζε θεατρική απαγγελία, ένα ύφος που θα αποτελούσε σημείο αφετηρίας για τη δημιουργία της όπερας.

Os Orphicum & Ιάσων Μαρμαράς

Το σύνολο Os Orphicum, μετά από πολλές περιπέτειες στον κρύο Βορρά της Ολλανδίας, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Πόρτα στην νέα, αθηναϊκή του έκφανση. Νεαροί έλληνες και πεπειραμένοι ξένοι μουσικοί θα συναντηθούν για να εξερευνήσουν μαζί την πολύπλευρη μουσική του 17ου αιώνα.

Canto & Quinto: Θεανώ Παπαδάκη, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου (σοπράνο)
Alto, Tenore: Γιάννης Φίλιας (τενόρος)
Tenore: Ιάσων Μαρμαράς (τενόρος, τσέμπαλο, διεύθυνση)
Basso: Yonathan van den Brink (μπάσσος)
Basso Continuo: Jadran Duncumb (θεόρβη), Ιάσων Μαρμαράς

Ο Ιάσων Μαρμαράς είναι τσεμπαλίστας, τραγουδιστής, και διευθυντής του συνόλου Os Orphicum. Το πάθος του για τη μουσική εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όπως στο Scroll Ensemble στο οποίο αυτοσχεδιάζει μπαρόκ μουσική, τα Lieder-Abende που οργανώνει τραγουδώντας και συνοδεύοντας ο ίδιος τον εαυτό του, και τη διεύθυνση του συνόλου του είτε τραγουδώντας είτε παίζοντας κοντίνουο είτε και τα δύο.

Ο Ιάσων σπούδασε τσέμπαλο και τραγούδι στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης, μεταξύ άλλων με τους Fabio Bonizzoni, Ton Koopman, Michael Chance, Peter Kooij, και Jill Feldman. Έχει εμφανιστεί στην οπερατική σκηνή ως Έρωτας στη Στέψη της Ποππαίας (Αθήνα 2011) και Μάγισσα στη Διδώ και Αινεία (Γερμανία, Πολλωνία 2014), έχει διευθύνει το σύνολό του μπροστά στην ολλανδική βασιλική οικογένεια, κι ένα απ’ τα πολλαπλά αλληλοσυγκρουόμενα όνειρά του είναι να κάνει το γύρω του κόσμου παίζοντας γερμανικά Lieder σε μικρά καφέ με παραμελημένα προπολεμικά πιάνα.