Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αλέξανδρος Λογοθέτης: Γοητεία έχουν οι άνθρωποι που πάσχουν, που ερωτεύονται, που θυμώνουν

Αλέξανδρος Λογοθέτης: Γοητεία έχουν οι άνθρωποι που πάσχουν, που ερωτεύονται, που θυμώνουν

Κάθε παράσταση έργου του Τσέχωφ έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του μεγάλου λόγου του συγγραφέα και εκείνης της αίσθησης της ρωσικής καθημερινότητας που περιέργως αποκτά μία άχρονη και χωρίς τοπικούς περιορισμούς σημασία. Όταν μάλιστα τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Φιλίππογλου στις δουλειές του οποίου η κίνηση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τότε η ισορροπία μεταξύ λόγου και κίνησης προσδίδει στο ανέβασμα έναν ακόμα λόγο παρακολούθησής του. Με αυτή την αφορμή λοιπόν, το ανέβασμα του «Γλάρου» στο Θέατρο Θησείον, θέσαμε κάποια ερωτήματα στον, Τριγκόριν της παράστασης, Αλέξανδρο Λογοθέτη αναζητώντας τη δική του ματιά στον ήρωα που υποδύεται, στους άλλους ήρωες του έργου αλλά και στην κατά Τσέχωφ έννοια της κωμωδίας.

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Αυτή την εποχή συμμετέχετε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση ενός έργου που αποτελεί σταθμό στη δραματουργία, τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχωφ. Πείτε μας λίγα λόγια, κατ’ αρχάς, για το ρόλο που ερμηνεύετε.

Αλέξανδρος Λογοθέτης: Ο Μπορίς Αλεξέγιεβιτς Τριγκόριν είναι ένας καταξιωμένος συγγραφέας, είναι σαράντα χρονών και λατρεύει το ψάρεμα και αν μπορούσε θα «άφηνε στην άκρη την ανία του γραψίματος και θα περνούσε την ζωή του ψαρεύοντας μέχρι το δειλινό». Δυστυχώς για αυτόν είναι άρρωστος με το γράψιμο και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Δεν είναι όμως ικανοποιημένος από τον εαυτό του, δεν θα γίνει ποτέ ένας Τολστόι ή ένας Τουργκένιεφ, θα είναι πάντα ένας καλός συγγραφέας και θα έχει έμπνευση αλλά τίποτα περισσότερο.

 

Cul.N.: Πώς συνδυάζονται κατά τη γνώμη σας η δύναμη του λόγου του Τσέχωφ με τη δύναμη της κίνησης του σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου; Πώς εισπράττετε ως ηθοποιός την αλληλεπίδραση;

Α.Λ.: Η σωματική προσέγγιση του Κώστα απελευθερώνει τον λόγο, δεν σκέφτεσαι τι λες και γιατί, παίζεις με τα επίπεδα σωματικής έντασης και ο λόγος ακολουθεί. Υπήρξαν στιγμές στην πρόβα που νομίζω ένοιωσα αυτήν την απελευθέρωση και πιστέψτε με είναι υπέροχο συναίσθημα. Τώρα στην παράσταση ακολουθώ πολύ συγκεκριμένη σωματική γραμμή και με κάθε παράσταση  προσπαθώ να λιώσω την οδηγία και να βρω την δική μου προσέγγιση πάνω στον ρόλο μέσα από αυτήν.

 

Cul.N.: Είναι γοητευτικά, κατά τη γνώμη σας, τα πρόσωπα του «Γλάρου»; Και πού οφείλουν τη γοητεία τους;

Α.Λ.: Γοητεία έχουν οι άνθρωποι που πάσχουν, που ερωτεύονται, που θυμώνουν, έτσι και οι ήρωες του Τσέχωφ είναι γεμάτοι ζωή, βράζει το αίμα τους και  το μυαλό τους δουλεύει με δέκα χιλιάδες στροφές το λεπτό. Δεν είναι παγεροί και εγκεφαλικοί.

 

Cul.N.: Ο Τσέχωφ είχε χαρακτηρίσει τον «Γλάρο» «κωμωδία σε τέσσερις πράξεις». Μπορεί το χιούμορ, ακόμη και το ανεπαίσθητο, να βεβηλώσει αποτελεσματικά τη θλιβερή πραγματικότητα;

Α.Λ.: Η ζωή γίνεται πιο υποφερτή με λίγο χιούμορ, τα δύσκολα μας φαίνονται λίγο πιο εύκολα και η μαυρίλα που μας σκεπάζει αποκτά μια μεταξένια απαλότητα. Φυσικά θέλει πολύ γερό στομάχι για να αντέξεις την σημερινή "θλιβερή πραγματικότητα", αλλά γι’ αυτό υπάρχουν οι φίλοι, οι ταινίες, το θέατρο, η μουσική , η Τέχνη γενικότερα και η αγάπη.

 

Cul.N.: Με δεδομένο το ενδιαφέρον σας στον κινηματογράφο, θα μπορούσατε να δείτε υπό κινηματογραφική ματιά τους ήρωες του «Γλάρου»; Από ποια οπτική γωνία θα τους "βλέπατε";

Α.Λ.: Σαν μια ταινία του Μιχαλκόφ η του Ταρκόφσκι. Σίγουρα ρώσικη ματιά.

 

Cul.N.: Μελλοντικά σχέδια;

Α.Λ.: Υπάρχουν κάποιες ιδέες και προτάσεις αλλά είναι νωρίς για να πω κάτι.

 

Η παράσταση του έργου του Τσέχωφ, «Γλάρος» παρουσιάζεται στο Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Θέμελης Γλυνάτσης: Ο δικός μου Ζάντμαν είναι το σκοτάδι
21.02.2017 12:37
Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, με σπουδές Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Θεάτρου στην Αγγλία και διδακτορική διατριβή πάνω στο «θέατρο της σκληρότητας» του Antonin Artaud, είναι ένας αξιόλογος καλλιτέχνης της νεότερης γενιάς, σταθερά ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος. Με αφορμή την παράσταση «Enter Sandman» που παρουσιάζεται στο Skrow Theater μας μίλησε, τόσο για τον κόσμο που πλάθει ο Χόφμαν και την σκηνική γλώσσα της παράστασης όσο για το τραγούδι που σημάδεψε την εφηβική του ηλικία και για τον δικό του Ζάντμαν· και είχε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πει.
Αλέξανδρος Διαμαντής: Ο Βέρθερος είναι η αισθηματική Βίβλος της επανάστασης
03.11.2016 12:52
Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει την παράσταση "Βέρθερος", ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του J.W. Goethe, "Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου", σε σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη του Αλέξανδρου Διαμαντή. ο νεαρός δημιουργός, ο οποίος μας μίλησε για την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, το περίφημο επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε που αφορά κάθε εποχή, τον έρωτα, την επανάσταση και την ύπαρξη ή όχι της ελευθερίας στη ζωή ενός ανθρώπου.
Γεωργία Μαυραγάνη: Δουλειά μου είναι να αναδείξω την τέχνη που μαρτυρεί η ίδια η ζωή
26.09.2016 17:26
Η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», μετά από μια σειρά παρουσιάσεων με μεγάλη αποδοχή σε Αγρίνιο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επανέρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ. Με αυτή την αφορμή, η Γεωργία Μαυραγάνη μας μίλησε «από πρώτο χέρι» για τους βασικούς θεματικούς άξονες της παράστασης που «χτίστηκε» με υλικά πραγματικές μνήμες και πολύτιμες εμπειρίες, για τις παιδικές αναμνήσεις της από την πατρογονική γη που «μυρίζουν» καπνό, καθώς και για τις πρώτες αντιδράσεις του κοινού του Αγρινίου, τις οποίες δεν θα ξεχάσει ποτέ.
Περικλής Μουστάκης: Η Παλαιά Διαθήκη ενέχει σπερματικά την όλη κατάσταση του ανθρώπου
23.09.2016 15:40
Τα «Οστέα Ξηρά Σφόδρα», μια ιδιαίτερη παράσταση που στήθηκε με αφορμή ένα όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ, παρουσιάζεται και πάλι στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Περικλή Μουστάκη. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, μας μιλά για την διαδικασία σύνθεσης της παράστασης και τις ενδιαφέρουσες προεκτάσεις της και τους σχολιασμούς που αφορούν την εποχή μας.
Αφροδίτη Ματκάρη: Το θέμα της παράστασης
10.06.2016 15:58
Η Θεατρική Ομάδα Σκευή παρουσιάζει την παράσταση "Είδομεν(η) Ξενίου γη", την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, που επιστρέφει για όγδοη χρονιά φέτος στο Επι Κολωνώ.