Το Beton 7 μας προσκαλεί σε μία συναυλία στο πλαίσιο του προγράμμαρος Music PLUS, στην οποία θα παρουσιαστεί η Ιστορία του Στρατιώτη.

H Ιστορία του Στρατιώτη (L’Histoire du soldat) του Ιγκόρ Στραβίνσκι γράφηκε το 1918, στην κορύφωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ελβετία από το μεγάλο Ρώσο συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι σε συνεργασία με τον ελβετό ποιητή και πεζογράφο Σαρλ Φερντινάντ Ραμίζ. Στο έργο συνδυάζονται διάφορες τέχνες «μουσική, θέατρο, χορός, απαγγελία» χωρίς ωστόσο η καθεμία από αυτές να χάνει την αυτονομία της. Προορισμένο να «διαβαστεί, παιχθεί, και χορευτεί», από αφηγητή, έναν ή περισσότερους χορευτές και τρίο – εκδοχή που γράφτηκε αργότερα από τον συνθέτη –, είναι ένα έργο που υιοθετώντας πλήθος πειραματισμών, υπερβαίνει τις κατηγορίες και τα είδη.

H Ιστορία του Στρατιώτη βασίζεται σε ένα λαϊκό ρωσικό θρύλο με πρωταγωνιστές έναν στρατιώτη και το Διάβολο και μοιάζει με μία λαϊκή εκδοχή του μύθου του Φάουστ. Η Μεφιστοφελική Ιστορία του λιποτάκτη στρατιώτη που παραδίδει στο διάβολο την ψυχή του με αντάλλαγμα ένα θαυμαστό βιολί και οι απελπισμένες προσπάθειες του να αναιρέσει την συμφωνία αυτή, εμπνέει στον Στραβίνσκι μία από της πιο ρωτότυπες συνθέσεις του με επιρροές από την jazz, σε ένα κομβικό σημείο της μουσικής του εξέλιξης.

Πρόγραμμα:

H Ιστορία του Στρατιώτη (L’Histoire du soldat) του Ιγκόρ Στραβίνσκι

Σολίστες: Βιολί: Ιωάννα Γαϊτάνη, Κλαρινέτο: Σπύρος Τζέκος, Πιάνο: Ai Motohashi
Αφηγητής: Δημήτρης Σταματελόπουλος

Μετάφραση κειμένων: Σπύρος Κλάψης

Με τη φιλική υποστήριξη του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7.