Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017
Ψηφιακή πώληση: αυτός ο άγνωστος αυτός
Δημοσίευση: Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014 10:04
Ψηφιακή πώληση: αυτός ο άγνωστος αυτός

(το παρόν κείμενο , διαβάζεται και τελείως αυτόνομα παρότι αποτελεί τη συνέχεια του προηγούμενου «Άρση- Θέση» που είχε τίτλο «2+1 κλισέ και πώς να τα ξεπεράσετε».)

 

Κλισέ: η ψηφιακή πώληση είναι το αδιαμφισβήτητο μέλλον

Αυτό πιθανότατα (σχεδόν σίγουρα) να ισχύσει  για την Αμερική, για την Ιαπωνία αλλά και για το μικρό κομμάτι του πληθυσμού  της Ασίας που δεν βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Για τον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει να το επανεξετάσουμε το ζήτημα. Και για την Ελλάδα εννοείται.

 

Κατ’αρχήν οι ψηφιακές πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν εξαρχής και παραμένουν σταθερά… μηδαμινές. Και μη μου πείτε ότι η κουλτούρα της αγοράς μέσω ίντερνετ είναι μακριά από την κουλτούρα του Έλληνα. Μαρμελάδες και παιδικά παπούτσια απ’όπου φανταστείς, μουσικό εξοπλισμό από τον «Τόμαν» αλλά και cd (!) από το Amazon.com - μια χαρά αγοράζει ο Έλληνας από ηλεκτρονικά καταστήματα όταν το θέλει.

 

Τότε γιατί δεν αγοράζει mp3;

 

Αρκετές αιτίες θα μπορούσε να αναφέρει κανείς αλλά ας μου επιτραπεί να μείνω στο πρακτικό του ζητήματος και να χρησιμοποιήσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα:

 

Ας υποθέσουμε ότι παρότι δεν έχεις αγοράσει ποτέ mp3, θέλεις να αγοράσεις το νέο άλμπουμ των Jane Doe “Recipes for Refugees” που κυκλοφόρησε αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή πριν από λίγες μέρες. (Το γιατί συνέβη αυτό έχει το ενδιαφέρον του και μπορείτε να το δείτε μετά εδώ) Ας πούμε ότι το άκουσες ολόκληρο σε μία από τις υπηρεσίες streaming (Spotify, Deezer) και ενθουσιάστηκες. Θέλεις να το έχεις στο usb stick σου. Ή ακόμη – ακόμη και να ενισχύσεις το συγκρότημα αγοράζοντας το.

 

Το πιθανότερο είναι ότι θα κατευθυνθείς για την αγορά σου στο γνωστό σου, σίγουρο και αγαπημένο (;) Amazon.com. Αμ, δε! Για να αγοράσεις mp3 από εκεί ο υπολογιστής σου πρέπει να είναι καταχωρημένος (registered) στην Αμερική. Για να το αγοράσεις από Amazon.jp να είναι στην Ιαπωνία και πάει λέγοντας.

 

ΟΚ. Υπάρχει και το i-tunes. Ναι αλλά για αυτό πρέπει να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα στη συσκευή σου. Θες να το αποφύγεις αυτό. Άσε που μπορεί να βρεθείς με το καινούργιο άλμπουμ π.χ. των U2 στα καλά καθούμενα στον λογαριασμό σου.

 

Κάπου εδώ έχεις ήδη ξενερώσει. Σταματάς να ασχολείσαι. Χάριν επιχειρήματος ας πούμε ότι συνεχίζεις. Ψάχνεσαι στο Google και ανακαλύπτεις άγνωστες σε εσένα πλατφόρμες. Όλες σου ζητάνε να φτιάξεις username και password και θέλουν και το e-mail σου.  Ώχου τώρα … ! Δεν θέλεις να το κάνεις όλο αυτό απλά για να αγοράσεις ένα άλμπουμ! (Είπαμε. Είναι η πρώτη σου φορά).

 

Με τα πολλά πέφτεις πάνω π.χ. στο emusic που επίσης ζητάει username και password αλλά τουλάχιστον είναι κατά πολύ φθηνότερο. Το άλμπουμ όμως; δεν το έχει …

 

Μα η εταιρεία διατείνεται ότι υπάρχει παντού! Πλέον έχεις μετατραπεί σε έναν από τους χαρακτήρες της πρόσφατης ταινίας «Ιστορίες για Αγρίους». Επικοινωνείς με την Puzzlemusik που το κυκλοφόρησε, κι είσαι μάλιστα τόσο τυχερός που απαντώ εγώ – ο άνθρωπος  δηλαδή που έχει οργανώσει και παρακολουθήσει την κυκλοφορία και άρα ξέρει την περίπτωση.

 

Και μαθαίνεις ότι υπάρχει το άλμπουμ στο emusic αλλά … δεν εμφανίζεται στο ψαχτήρι τους γιατί οι συνολικές αναζητήσεις ανά τον κόσμο είναι πάρα πολύ χαμηλές (σε σχέση με τα ήδη καθιερωμένα διεθνή ονόματα) και ο τρόπος λειτουργίας της συγκεκριμένης πλατφόρμας επηρεάζεται από αυτό. Κάπου εδώ μου κλείνεις το τηλέφωνο ή δεν ξαναστέλνεις e-mail και δεν ασχολείσαι πάλι με το θέμα “αγορά  mp3”.

 

Πιθανόν να συντρέχουν κι άλλοι λόγοι που εμποδίζουν την ψηφιακή πώληση να «τσουλήσει» σε μεσαίες και μικρές αγορές όπως η ελληνική. Αλλά και μόνο τα παραπάνω πρακτικά ζητήματα που δημιουργούν προσχώματα στην πρώτη επαφή του ενδιαφερόμενου με το αντικείμενο, καθιστούν την οποιαδήποτε «ανάπτυξη» αδύνατη.

 

Τελικά…

 

Be it cd, or vinyl…

 

Λέω να περάσω μια βόλτα από ένα δισκοπωλείο…

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Περί της σημασίας της μουσικής: Μια απάντηση
13.01.2017 10:46
Τις πρώτες μέρες του έτους δημοσιεύτηκε στο Popaganda ένα άρθρο του Παναγιώτη Μένεγου με τίτλο «Φτιάχνοντας Λίστες σε μια Εποχή που η Μουσική Έχει Όλο και Λιγότερη Σημασία…»
Για κάθε πράγμα που
04.01.2017 13:03
Για κάθε πράγμα που κάνεις υπάρχει κάτι που δεν κάνεις. Αυτό έμαθα το 2016. Θα μου πεις… τώρα το έμαθες; Θα σου πω ότι το 2016 έγινε ένα κλικ μέσα μου και συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την βαθύτερη σημασία του.
Τέλος εποχής
30.12.2016 10:31
Ας μην κρυβόμαστε. Η στήλη έμεινε στην ουσία ανενεργή όλο το φθινόπωρο που μας πέρασε. Το τελευταίο κείμενο που αναρτήθηκε αφορούσε στο “Skeleton Tree” του Nick Cave και ανέβηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σκελετοί Τραγουδιών
12.09.2016 10:44
Για το “Skeleton Tree”, το 16ο άλμπουμ στην πορεία του Nick Cave και των Bad Seeds θα έχετε ίσως ήδη διαβάσει αρκετές κριτικές , δημοσιευμένες σε εφημερίδες και site τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι η πρόθεση μου μέσα από αυτή τη στήλη να γράφω κριτικές κι ούτε σκοπεύω να αρχίσω να το κάνω τώρα. Υπάρχουν άλλοι πιο κατάλληλοι και πιο δοκιμασμένοι σε αυτό από εμένα.
Παράλληλα σύμπαντα
08.09.2016 11:33
Ακούω στο Spotify τη λίστα με τα charts. Τα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα». Το έχω βάλει να παίζει διακριτικά, σαν χαλί, ενώ κάνω μια δουλειά γραφείου την οποία βαριέμαι αλλά χρειάζεται να γίνει.
Σκέψεις για την (χαμένη) μαζική απήχηση της μουσικής
01.09.2016 14:35
Ξεκίνησα να γράφω ένα κείμενο για την παρούσα στήλη με θέμα τα οικογενειακά hits του καλοκαιριού. Με μια καταγραφή δηλαδή των τραγουδιών που μας έμειναν από τις καλοκαιρινές διακοπές είτε επειδή τα ακούγαμε συχνά στο αυτοκίνητο, είτε μας έμειναν όταν τα ακούσαμε σε κάποιο καφέ, σε κάποια παραλία, είτε απλώς τα ακούσαμε από κάποιο σπίτι όπως περνούσαμε έξω από αυτό περαστικοί.
Bjork debut: 23 χρόνια μετά
27.07.2016 11:07
Άκουγα αυτές τις μέρες μετά από πάρα πολύ καιρό το Debut της Bjork από το μακρινό (;) Ιούλιο του 1993. Συμπληρώθηκαν φέτος 23 χρόνια από την κυκλοφορία του.
Όλα όσα άκουσα περισσότερο
15.07.2016 10:51
Μπήκε ο Ιούλιος και όπως κάθε χρόνο άρχισαν να δημοσιεύονται οι «mid-year lists». Οι λίστες δηλαδή με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς για το πρώτο εξάμηνο. Τελευταία όμως προβληματίζομαι για το αν τα άλμπουμ που θεωρούμε «καλύτερα» είναι ταυτόχρονα και αυτά που ακούμε περισσότερο. Το πόσο σπουδαίο είναι ή θεωρώ ότι είναι ένα άλμπουμ σημαίνει απαραίτητα ότι το άκουσα πιο πολλές φορές από άλλα άλμπουμ που θεωρώ λιγότερα καλά;