Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Re-Think the Past: διεθνής ημερίδα στη Ρώμη

Re-Think the Past: διεθνής ημερίδα στη Ρώμη

Η Οργανωτική Επιτροπή των Διαλόγων των Αθηνών, 4 χρόνια μετά τους πρώτους Διαλόγους με τους οποίους εγκαινιάστηκε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση τον Νοέμβριο του 2010, διοργανώνει ημερίδα με θέμα την Πρόσληψη του Παρελθόντος και τίτλο RE-THINK THE PAST.


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, την εμβληματική ευρωπαϊκή πόλη, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέξαμε αυτούς τους στίχους του Γιώργου Γώτη ως σήμα κατατεθέν της ημερίδας μας.  
 

Το έργο των Διαλόγων των Αθηνών παραμένει πιστό στον διεπιστημονικό προσανατολισμό του καθώς και στη διαχρονική προσέγγισή του. Σημείο εκκίνησής μας παραμένει ο σύγχρονος άνθρωπος - η πρόκληση του περιβάλλοντος πολιτισμικού του χώρου και οι φιλοδοξίες του. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε γέφυρες και διαλόγους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεφύγουν από τη σκοπιά του ακαδημαϊκού ή του αμιγώς καλλιτεχνικού κόσμου. Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι του τίτλου μας.
 
Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
 

Η ημερίδα έχει ως στόχο να διερευνήσει ζητήματα που άπτονται της αλληλεπίδρασης του σύγχρονου ανθρώπου με την πολιτιστική κληρονομιά, εντός του πλαισίου μιας σύγχρονης πόλης. Εστιάζοντας σε ερωτήματα προσέγγισης του παρελθόντος από μια σύγχρονη προοπτική θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτό το υλικό και να το αναπτύξει περαιτέρω με έναν ανθρώπινο τρόπο που επηρεάζει την ταυτότητα, τη στάση και τον τρόπο σκέψης.
 

Ας αφήσουμε τους Διαλόγους των Αθηνών να καθιερώσουν έναν διάλογο με τη Ρώμη σε αυτή την εκδήλωση , που θα φιλοξενηθεί από το Museo Nazionale Romano στο Palazzo Altemps την 1η Δεκεμβρίου 2014 και ας ελπίσουμε ότι αυτή η ημερίδα θα είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, που σκοπό θα έχουν να εξετάσουν την πρόσληψη του παρελθόντος και τη σημασία των ανθρωπιστικών επιστημών στο σύγχρονο κόσμο.
 
Ας ξανασκεφτούμε το παρελθόν των παλιών πόλεων που αποκτούν νέα ζωή με τους καινούριους ανθρώπους που τις κατοικούν, δίνοντάς τους νέο νόημα.
Ας ξανασκεφτούμε το παρελθόν γενικότερα.
Ας το επανεξετάσουμε ως ιστορικοί, ως γλωσσολόγοι, ως κοινωνιολόγοι, ως ιστορικοί της τέχνης, ως ποιητές, ως φιλόλογοι, ως καλλιτέχνες .
Ας ξανασκεφτούμε το παρελθόν ως αρχιτέκτονες, ως πολεοδόμοι.
Ας ξανασκεφτούμε το παρελθόν από ένα εκατομμύριο προοπτικές.
Ας ξανασκεφτούμε το παρελθόν από την άποψη των νέων πηγών που βλέπουν το φως αλλά και των παλαιών πηγών που προσεγγίζονται από τις νέες προοπτικές.
Ας ξανασκεφτούμε το παρελθόν με σκοπό να βρούμε νέους προσανατολισμούς.
 

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο του προγράμματος Οι Διάλογοι των Αθηνών, με τη συνεργασία της Έδρας της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης και της Soprintendenza Speciale per i Beni Archeologici di Roma και με την ευγενική υποστήριξη του Dipartimento di Lettere e Filosofia, Università di Cassino e del Lazio Meridionale.  
 

Υπάρχει αιώνες τώρα το νήμα που μας συνδέει, χρυσό
σε κάποια σημεία του και άλλοτε κόκκινο ή μαύρο.
Αυτό που ενώνει όλη τη θάλασσα της Μεσογείου
και ειδικά την Ελλάδα με την Ιταλία, μέσα από κοινές
παραδόσεις, μύθους, θρύλους και αναζητήσεις...
 
Γιώργος Γώτης,
MoreVeneto
 
Εκδόσεις Στιγμή, 2013

Σχετικές ειδήσεις
Επανακατοικήσεις: Ημερίδα από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση στη Στέγη
01.06.2016 11:20
Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο Επανακατοικήσεις από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.
Αφετηρίες: Ημερίδα από το ΔΟΜΕΣ INDEX στο Μουσείο Μπενάκη
25.05.2016 12:43
Η νέα γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων αποκαλύπτει τη δική της αφετηρία έμπνευσης και δημιουργίας. Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το αρχιτεκτονικό περιοδικό ΔΟΜΕΣ και η διαδικτυακή βιβλιοθήκη έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ INDEX διοργανώνουν την Ημερίδα ‘Αφετηρίες’, το Σάββατο 4 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
17.05.2016 12:19
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα δράσεων για τρεις συνεχόμενες μέρες, 17-18-19 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων.
Ημερίδα προς τιμήν του Mario Vitti στη Ρώμη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
14.04.2016 14:44
Μία ξεχωριστή επιστημονική Ημερίδα, προς τιμήν του διακεκριμένου νεοελληνιστή Mario Vitti, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Sapienza, της Ρώμης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Η Wikipedia τραγουδάει ελληνικά: Ημερίδα στη Μουσική Βιβλιοθήκη
23.02.2016 16:45
H Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής εμπλουτίζει τη Wikipedia με ήχους από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να λάβει μέρος στην ημερίδα που διοργανώνει για το σκοπό αυτό στους χώρους της, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.