Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

"Abendmusik"... επί 3: Χριστουγεννιάτικες συναυλίες στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου

Η χριστουγεννιάτικη παράδοση του 17ου αιώνα, που ξεκίνησε στον ναό St. Mary's της πόλης Lübeck, κι εδραιώθηκε από τον οργανίστα και συνθέτη Dieterich Buxtehude, αναβιώνει φέτος στον ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου στο Σύνταγμα.

 

Τότε, πέντε Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, η Εκκλησία άνοιγε τις πόρτες της το βράδυ και καλούσε τον κόσμο να ψάλλει, να προσευχηθεί, να τραγουδήσει, να συγκινηθεί, να χαρεί, να συγχωρέσει, να ξαναγαπήσει, να προετοιμαστεί για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Αντίστοιχη ατμόσφαιρα θα δημιουργηθεί και τώρα, στις τρεις νυχτερινές χριστουγεννιάτικες συναυλίες , που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, λίγο πριν και λίγο μετά τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου... 

 

 

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30

“Jubilate Domino"

Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος

Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος

Γιάννης Τουλής, βιόλα ντα γκάμπα

Χρήστος Παρασκευόπουλος , όργανο

 

Τη σειρά εγκαινιάζουν η διακεκριμένη υψίφωνος και μόνιμη συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασιλική Καραγιάννη, ο κοντρατενόρος Νίκος Σπανάτης, υποψήφιος Διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστήμιου, με συνεργασίες με όλα τα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας, ο γκαμπίστας Γιάννης Τουλής, με αξιοσημείωτη συναυλιακή εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό, και ο οργανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στον Άγιο Φραγκίσκο της Ρόδου, και υπεύθυνος για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Γερμανικής Εκκλησίας του Χριστού Αθηνών, Χρήστος Παρασκευόπουλος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του οργανίστα και συνθέτη Dieterich Buxtehude, θεμελιωτή του θεσμού του Abendmusik, ο οποίος συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους συνθέτες της μπαρόκ περιόδου, με έργο αντιπροσωπευτικό της εποχής του, αλλά και του περίφημου stylus phantasticus. Θα ακουστούν, επίσης, αγαπημένα χορικά πρελούδια του Bach, η δεξιοτεχνικά ελκυστική άρια "Et incarnatus est" από τη μεγαλειώδη Λειτουργία σε Ντό του Mozart, η στοχαστική και δυναμική άρια "But who may abide" από τον Μεσσία του Handel, η γαλήνια άρια "Cum dederit" από το έργο Nisi Dominus του Vivaldi, το βαθύτατα κατανυκτικό "Alleluia" του Mozart, το εορταστικό ντουέτο "Sound the Trumpet" του Purcell, αλλά και η δημοφιλής και δεξιοτεχνική φωνητικά καντάνα "Jubilate Donimo" του Buxtehude για σόλο φωνή , βιόλα ντα γκάμπα και όργανο.

 

 

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30

Φωνητικό Σύνολο Corpus Minor

Καλλιτεχνική διεύθυνση & εκκλησιαστικό όργανο, Γεράσιμος Χοϊδάς

 

Με αντίστοιχο ρεπερτόριο θα συνεχιστεί και η δεύτερη μέρα. Το εξειδικευμένο στη μπαρόκ μουσική φωνητικό σύνολο Corpus Minor, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γεράσιμου Χοϊδά, θα ερμηνεύσει καντάτες και μοτέτα των Diedrich Buxtehude, Georg-Philipp Telemann, Johann Christoph Bach, αλλά και Χριστουγεννιάτικες άριες της εποχής μπαρόκ.

Το μεικτό φωνητικό σύνολο Corpus Minor, που αποτελείται από τραγουδιστές με μεγάλη εξοικείωση στο ρεπερτόριο αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής, και σολιστική ή χορωδιακή εμπειρία, ερμηνεύει με εξειδικευμένο, στυλιστικά ενημερωμένο τρόπο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ήχο, ώστε να αναπαράγεται το «ηχητικό ιδεώδες» της κάθε εποχής. Ευγενής φιλοδοξία του συνόλου, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει ο Γεράσιμος Χοϊδάς, είναι να αποτελέσει μια σημαντική, νέα και πρωτοποριακή παρουσία στο μουσικό τοπίο της χώρας μας.

 

 

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30

«Mουσική προσφορά»

Guitarte ensemble

[Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος, Μαρία Παπαμιχαήλ, Άννα Σαρτζίδου]

 

Το 1705, ο εικοσάχρονος τότε Bach, περπάτησε από την Arnstadt ως το Lübeck, (μια απόσταση 400 περίπου χιλιομέτρων), όπου έμεινε για αρκετό διάστημα, προκειμένου να παρακολουθήσει τις Abendmusiken, να ακούσει προσεκτικά τον εξαιρετικής φήμης οργανίστα, Diedrich Buxtehude, και να κατανοήσει την τέχνη του. Οι μελετητές λένε πως στο έργο του Bach είναι εμφανείς οι επιρροές που έχει δεχτεί από τον Buxtehude, τον οποίο και θαύμαζε. Δικαίως τότε, η τελευταία συναυλία της σειράς, ξεκινά με ένα έργο σταθμό του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τη «Μουσική Προσφορά» του Bach. Θα ακουστούν επίσης, τα Concerti grosso των G. F. Handel και Arcangelo Corelli, και το φλογερό Fandango του Luigi Boccherini, με αμιγώς κιθαριστικό ήχο, όλα τους έργα πρόκληση για τους καλλιτεχνικά ανήσυχους κιθαριστές του Guitarte ensemble, και το κοινό τους.

Σχετικές ειδήσεις
Within Project: ένα World Jazz project της Ιωάννας Τσάγκαρη στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
08.09.2016 15:25
H διεθνούς εμβέλειας τζαζ ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Ιωάννα Tσάγκαρη, γνωστή και ως Black Cotton Doll, θα παρουσιάσει το νέο της World Jazz project με τίτλο "Within", στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 21:00.
Η Αθηναϊκή Μαντολινάτα στον Ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου
09.06.2016 12:43
Ο Ιστορικός χώρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου φιλοξενεί την Αθηναϊκή Μαντολινάτα, για μία συναυλία στις 30 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο των συναυλιών "2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο".
Οι Trio Sentimento στον Ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου
30.05.2016 14:57
Μια έντονα συναισθηματική συναυλία θα δώσει το «Trio Sentimento» στην Αγγλικανική Εκκλησία, το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο πλαίσιο της σειράς "2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο".
Το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima live στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
23.05.2016 13:20
Με το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima και τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, θα κλείσει η σειρά συναυλιών "2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο" τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου.
2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο με τους Γιώργο Γουμενάκη & Γεράσιμο Χοϊδά
06.05.2016 15:08
O μαντολινίστας Γιώργος Γουμενάκης και ο τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, μας προσκαλούν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου σε μια μαγευτική διαδρομή με οδηγούς ιστορικά όργανα εποχής.