Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Γυναίκες Δημιουργοί στην Ιστορία της Τέχνης

Γυναίκες Δημιουργοί στην Ιστορία της Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τον κύκλο έξι διαλέξεων με θέμα Έξι Γυναίκες Δημιουργοί του Μοντέρνου και του Μεταμοντέρνου Κόσμου για να μελετήσει τον ρόλο των γυναικείων δημιουργών στην Ιστορία της Τέχνης.

Κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα το καλλιτεχνικό προσκήνιο πλημμύρισε κυριολεκτικά από γυναίκες δημιουργούς. Η Louise Bourgeois, η Liubov Popova, η Barbara Hepworth, η Niki de Saint Phalle, η Mary Cassat, η Rachel Whiteread – και δεν είναι οι μόνες - άφησαν ξεκάθαρο στίγμα στην τέχνη του αιώνα που πέρασε και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σημερινή τέχνη. Οι  διαλέξεις  αυτές , θα συνθέσουν, χωρίς φεμινιστικές εξάρσεις και προκαταλήψεις, όσο πιο περιεκτικά γίνεται, το πορτραίτο της καθεμιάς, τοποθετώντας το πάντα στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό σύστημα στο οποίο ανήκει.

Επίσης  θα πραγματευτούν τα εξής  ερωτήματα : τα μεγάλα γυναικεία ονόματα στην τέχνη αποτελούν εξαίρεση στον ανδροκρατούμενο κανόνα, και αν ναι γιατί; Η απουσία τους από το καλλιτεχνικό προσκήνιο του παρελθόντος έχει να κάνει μονάχα με κοινωνικοπολιτικές δομές ή και με τον τρόπο που γραφόταν μέχρι τώρα η Ιστορία της Τέχνης; Τι και πώς ζωγραφίζουν, πλάθουν, κατασκευάζουν οι γυναίκες δημιουργοί; Το θέμα της φυλετικής τους ταυτότητας και η σεξουαλικότητά τους καθορίζουν το έργο τους; Τις απασχολεί μονάχα ο ατομικός τους μικρόκοσμος ή και τα παγκόσμια θέματα;


Οι διαλέξεις θα γίνονται με σύγχρονη προβολή διαφανειών. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Σχετικές ειδήσεις
Σύγχρονες Κινέζες Γυναίκες: Έκθεση φωτογραφίας στο Χώρο Τέχνης Ziller
11.01.2017 12:08
Η Ένωση Φωτογράφων Κίνας και η εταιρεία My Odyssey, μέλος του επιχειρηματικού ομίλου Hellas Group, σας προσκαλούν στη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Σύγχρονες Κινέζες Γυναίκες» η οποία θα παρουσιαστεί στο Χώρο Τέχνης Ziller.
Ai WeiWei / In & Out: Κύκλος τεσσάρων διαλέξεων με τον Παντελή Τσάβαλο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
23.09.2016 12:16
Ποια είναι άραγε η σχέση μεταξύ της τέχνης, της αισθητικής, του πολιτικού ακτιβισμού και της κοινωνικής κριτικής; Και ποιος είναι στ’ αλήθεια αυτός ο διάσημος και αμφιλεγόμενος Κινέζος καλλιτέχνης, οι δράσεις του οποίου γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλον τον κόσμο και οι εκθέσεις του περιζήτητες από όλα τα μεγάλα μουσεία, δημιουργώντας πρωτοφανή προσέλευση και ρεκόρ επισκεψιμότητας;
Ai Wei Wei at Cycladic: Late Night Party στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης!
13.09.2016 14:58
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει Late Night Party στην έκθεση «ΑΙ Weiwei at Cycladic»!
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Ai Weiwei at Cycladic: έκθεση του Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
06.04.2016 17:02
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.