Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τον κύκλο έξι διαλέξεων με θέμα Έξι Γυναίκες Δημιουργοί του Μοντέρνου και του Μεταμοντέρνου Κόσμου για να μελετήσει τον ρόλο των γυναικείων δημιουργών στην Ιστορία της Τέχνης.

Κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα το καλλιτεχνικό προσκήνιο πλημμύρισε κυριολεκτικά από γυναίκες δημιουργούς. Η Louise Bourgeois, η Liubov Popova, η Barbara Hepworth, η Niki de Saint Phalle, η Mary Cassat, η Rachel Whiteread – και δεν είναι οι μόνες – άφησαν ξεκάθαρο στίγμα στην τέχνη του αιώνα που πέρασε και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σημερινή τέχνη. Οι  διαλέξεις  αυτές , θα συνθέσουν, χωρίς φεμινιστικές εξάρσεις και προκαταλήψεις, όσο πιο περιεκτικά γίνεται, το πορτραίτο της καθεμιάς, τοποθετώντας το πάντα στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό σύστημα στο οποίο ανήκει.

Επίσης  θα πραγματευτούν τα εξής  ερωτήματα : τα μεγάλα γυναικεία ονόματα στην τέχνη αποτελούν εξαίρεση στον ανδροκρατούμενο κανόνα, και αν ναι γιατί; Η απουσία τους από το καλλιτεχνικό προσκήνιο του παρελθόντος έχει να κάνει μονάχα με κοινωνικοπολιτικές δομές ή και με τον τρόπο που γραφόταν μέχρι τώρα η Ιστορία της Τέχνης; Τι και πώς ζωγραφίζουν, πλάθουν, κατασκευάζουν οι γυναίκες δημιουργοί; Το θέμα της φυλετικής τους ταυτότητας και η σεξουαλικότητά τους καθορίζουν το έργο τους; Τις απασχολεί μονάχα ο ατομικός τους μικρόκοσμος ή και τα παγκόσμια θέματα;

Οι διαλέξεις θα γίνονται με σύγχρονη προβολή διαφανειών. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.