Όλη η δύναμη της τέχνης του Κώστα Γιαννίδη θα παρασύρει και πάλι το κοινό στον υπέροχο ρυθμό της μουσικής του, σε δύο συναυλίες με τίτλο «Να γιατί ακόμα σ’ αγαπώ», την Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.), στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Ερμηνευτές όπως ο Χάρης Ανδριανός, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Γιώτα Νέγκα και ο Άγγελος Παπαδημητρίου υπόσχονται ερμηνείες ξεχωριστές σε μια επιλογή από τα πιο όμορφα και αγαπημένα τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος έχει αναλάβει ο Δαυίδ Ναχμίας, o oποίος έχει κάνει επίσης τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών. Παρουσιάζει ο Άγγελος Παπαδημητρίου. Οι δύο συναυλίες-φόρος τιμής στον Κώστα Γιαννίδη, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια, εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ετήσιας Σειράς του Μεγάρου Ελληνικό τραγούδι.

Από την κοσμοπολίτικη Σμύρνη αυτή την ανοιχτόκαρδη κοινωνία όπου, πριν από τη μικρασιατική τραγωδία, συνυπήρχαν τόσες διαφορετικές εθνότητες, προέρχεται ο σπουδαίος συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984), μια πολύπλευρη προσωπικότητα με βαθιά μόρφωση. Στα τραγούδια του –τα υπέγραφε ως Κώστας Γιαννίδης– αποτυπώνονται τόσο η χαρά της ζωής, όσο και η νοσταλγία. Στη χώρα όπου το τραγούδι ήταν πάντα πρωταρχική ανάγκη και πηγαία έκφραση, ο Κώστας Γιαννίδης υπηρέτησε την υψηλότερη τέχνη, και μάλιστα στο δυσκολότατο είδος της μικρής φόρμας, και την έφερε στα χείλη ενός ολόκληρου λαού.

Όπως γράφει στο σημείωμά του για αυτές τις δύο ξεχωριστές βραδιές ο πιανίστας και δημοσιογράφος Δαυίδ Ναχμίας: «Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, με τις δύο καλλιτεχνικές του ταυτότητες, ήρθε να ομορφύνει τον τόπο μας. Τον καιρό που περισσότερο από ποτέ τον χρειαζόμασταν, έφτασε για να ανανεώσει τον ελληνικό πνευματικό θρύλο. […] Στα χρόνια που διαμεσολάβησαν μέχρι σήμερα, υπήρξαν περίοδοι που τον ξεχάσαμε, όπως και πολλούς άλλους σημαντικούς. […] Εκείνος όμως καρτερικά μας περίμενε στην έξοδο του τούνελ με τα ιαματικά τραγούδια του. Επιλέξαμε με μεγάλη προσοχή τα πιο ωραία από αυτά και […] τους πιο ψυχωμένους ερμηνευτές του σήμερα για δύο παραστάσεις που η αχλή τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Χάρης Ανδριανός, Γιάννης Κότσιρας, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώτα Νέγκα και Άγγελος Παπαδημητρίου πέντε αγαπημένοι ερμηνευτές ανακαλύπτουν και πάλι τραγούδια που συνδέθηκαν με διάσημες φωνές του παρελθόντος και άφησαν εποχή, όπως εκείνες της Δανάης (Στρατηγοπούλου), της Ρένας Βλαχοπούλου, της Νίτσας Μόλυ, της Στέλλας Γκρέκα, της Νανάς Μούσχουρη, του Τώνη Μαρούδα, του Σώτου Παναγόπουλου, της Σοφίας Βέμπο και πολλών άλλων.

Ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός κινείται με άνεση ανάμεσα στο οπερατικό και το έντεχνο ρεπερτόριο. Εκτός των πρωταγωνιστικών ρόλων που έχει τραγουδήσει σε λυρικά θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ ελληνικής μουσικής σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Έχει επίσης ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα συγχρόνων ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Μαμαγκάκης, Μικρούτσικος, Κουρουπός κ.ά.).

Έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 1.000 συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο και πάνω από 20 προσωπικούς δίσκους, καθώς και πολλές συμμετοχές σε ηχογραφήσεις και ζωντανές εμφανίσεις άλλων καλλιτεχνών ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Γιάννης Κότσιρας έχει τιμηθεί με το βραβείο Best Selling Greek Artist στο Μονακό, σε τελετή του Ινστιτούτου World Music Awards.

Η δυνατότητά της να συνδυάζει την ποπ, τη ροκ και την τζαζ με το ελληνικό ιδίωμα είναι εκείνο το στοιχείο που χαρακτηρίζει την τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Ανδριάνα Μπάμπαλη. Έχει ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στον κινηματογράφο, το θέατρο και το χοροθέατρο.

Για τον τέταρτο δίσκο της ηχογράφησε διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών των δεκαετιών του 1950 και ’60.

Η Γιώτα Νέγκα έχει δώσει το δικό της ευδιάκριτο προσωπικό της στίγμα μέσα από τις συναυλίες και τις δισκογραφικές της δουλειές. Έχει διακριθεί για την παρουσία της σε ιδιαίτερα επιτυχημένες μουσικοθεατρικές παραστάσεις όπως εκείνες με τίτλο «Έχω άνθρωπο» και «Ποιος τη ζωή μου…» (αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη), αλλά και για τις συνεργασίες της με καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Τα συνδετικά αφηγηματικά μέρη του αφιερώματος «Να γιατί ακόμα σ’ αγαπώ» έχει αναλάβει να παρουσιάσει ο τραγουδιστής, ηθοποιός και εικαστικός δημιουργός Άγγελος Παπαδημητρίου, ο οποίος εμφανίστηκε και πέρυσι στο Μέγαρο στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Μιχάλη Σουγιούλ και έχει συμμετάσχει σε πολλές μουσικοθεατρικές παραγωγές, μεταξύ άλλων και στην οπερέτα-αφιέρωμα της ΕΛΣ στον Κώστα Γιαννίδη «Το μικρόβιο του έρωτα» (2009-2010).

Ο Δαυίδ Ναχμίας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος στον Κώστα Γιαννίδη και με την ενορχήστρωση των τραγουδιών, έχει εστιάσει, εδώ και πολλά χρόνια, το ερευνητικό και μουσικό ενδιαφέρον του στη μελέτη του ελαφρού τραγουδιού του α΄ μισού του 20ού αιώνα. Εδώ και πολλά χρόνια, ο γνωστός πιανίστας και δημοσιογράφος ασχολείται συστηματικά με την ανάδειξη παραγνωρισμένων μορφών της τέχνης και του έργου τους. Από το 2001 έως το 2009 παρουσίασε στις εκπομπές «Ιχνηλάτες» και «Τιμής ένεκεν» της ΕΡΤ περί τα 250 πορτραίτα και συνεντεύξεις λιγότερο γνωστών προσωπικοτήτων. Επίσης, από το 2010 μέχρι το 2013, παρουσίασε περί τις 600 ραδιοφωνικές εκπομπές στο Δεύτερο Πρόγραμμα σχετικά με το τραγούδι στον Μεσοπόλεμο. Ο Δαυίδ Ναχμίας είναι απόφοιτος του  University of La Verne (Psychology B.S.).

Οι συντελεστές

Τις λεπτοδουλεμένες μελωδίες του Κώστα Γιαννίδη, που δουλεύτηκαν σε μία εποχή όπου συνυπήρχαν η οπερέτα με την ξένη χορευτική μουσική και τις καντάδες της παλιάς Αθήνας, θα αναδείξουν οι μουσικοί: Δαυίδ Ναχμίας (πιάνο), Μαρί Χασάπη (μπάσο), Τάσος Μισερλής (τσέλο), Βασιλική Μαζαράκη (βιολί), Μιγκέν Σελμάνι (βιόλα), Αγγελική Κουφού (ακορντεόν), Άγγελος Τζαμαριάς (τρομπόνι), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα) και Μερκούρης Καραλής (κλαρινέτο). Στα φωνητικά η Καίτη Πάντζαρη και ο Αλέξανδρος Σιγαλός.