Το πρωτοποριακό σχήμα PORTICO από την Βρετανία έρχεται στο Gazarte το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 με νέα σύνθεση και παρουσιάζει, για πρώτη φορά, στο Αθηναϊκό κοινό κομμάτια από τον επερχόμενό του δίσκο, που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2015 στην Ninja Tune Records. 

Με ήχο που δύσκολα μπορεί να κατατάξει κάνεις, οι Portico κινούνται μέσα σε ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από ηλεκτρονική, μέχρι κλασική, τζαζ και κινηματογραφική μουσική και καταφέρνουν να συνθέτουν φουτουριστικούς ήχους βασιζόμενοι σε κλασικές φόρμες. Στις συνθέσεις τους ακούει κανείς σημάδια από τους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς των Burial, Mount Kimbie και Flying Lotus, τη μουσική χροιά του πρωτοπόρου νορβηγού τρομπετίστα Arve Henriksen και τον απόηχο των Steve Reich και Max Richter. Τους έχουν συγκρίνει με τους Kraftwerk και τους Radiohead, αλλά η μουσική τους είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί, καθώς ο ήχος τους φτάνει μέχρι τους Weather Report και τον Ornette Coleman.

Ξεκίνησαν το μουσικό τους ταξίδι το 2005 από το νοτιοανατολικό Λονδίνο ως Portico Quartet. Ο πρώτος τους δίσκος, Knee Deep in the North Sea, σε δική τους παραγωγή, προτάθηκε για βραβείο Mercury (μαζί με τους Radiohead τον Robert Plant και τους Elbow), ενώ χαρακτηρίστηκε από το Time Out, καλύτερος τζαζ δίσκος της χρονιάς, ανοίγοντας το δρόμο για την Real World, δισκογραφική εταιρεία του Peter Gabriel. Το δεύτερό τους άλμπουμ, Isal, ηχογραφήθηκε στα θρυλικά στούντιο Abbey Road με παραγωγό τον John Leckie (Radiohead, Stone Roses), ενώ το τρίτο ομώνυμο άλμπουμ με σήμα κατατεθέν τον ήχο του Hang (Ιδιόφωνο κρουστό κατασκευασμένο στην Ελβετία το 2000) τους καθιέρωσε ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά σχήματα με υπνωτιστικό μινιμαλιστικό ήχο. Τους έχουν χαρακτηρίσει ως «ένα από τα πιο προωθημένα και ομοιογενή σύγχρονα σχήματα, ανεξαρτήτως είδους» και το περσινό τους sold out στην Αθήνα αποδεικνύει ότι έχουν ένθερμους υποστηρικτές και στη χώρα μας.

Δίχως πλέον τον Keir Vine στο ιδιόμορφο hang μετονομάζονται σε Portico, υπογράφουν στην Ninja Tune και κυκλοφορούν το νέο τους δίσκο τον Μάρτιο του 2015, συνθέσεις οποίου θα ακούσουμε στις 6 Δεκεμβρίου στη σκηνή του Gazarte. Η νέα μουσική των Portico, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, πηγάζει από την βαθύτερη επιθυμία τους να δημιουργήσουν κάτι νέο μέσα από την ιδέα της απώλειας και την αλλαγής.

Αποτελούμενοι από τους Duncan Bellamy, Milo Fitzpatrick και Jack Wyllie και με τον Jono McCleery ως special quest στα φωνητικά, οι Portico είναι ένα διάχυτο ηχητικό μίγμα όπου τα βουτηγμένα στην αντήχηση πιάνα μπερδεύονται μέσα σε θορυβώδεις ambient χρωματισμούς και δομημένης ποπ τραγουδοποιίας. 

PORTICO

Milo Fitzpatrick: διπλό μπάσο

Duncan Bellamy: drums

Jack Wyllie: σαξόφωνο