Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Πάνος Σκουρολιάκος: Η παράσταση «Στο Γαλατά ψιλή βροχή» είναι σαν μία… βαρκάδα!

Πάνος Σκουρολιάκος: Η παράσταση «Στο Γαλατά ψιλή βροχή» είναι σαν μία… βαρκάδα!

 

Μια παράσταση σαν βαρκάδα στα νερά της Πόλης, της Σμύρνης και της καθ’ ημάς ανατολής, με όργανα και μουσικές είναι το μουσικο - θεατρικό θέαμα «Στο Γαλατά Ψιλή Βροχή»  του Πάνου Σκουρολιάκου που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Ίδρυμα Μιχαλης Κακογιάννης . Η παράσταση παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή! Με αυτή την αφορμή, ο Πάνος Σκουρολιάκος μίλησε στο Culturenow.gr και μας έδωσε μια μικρή γεύση ακούγονται, τραγουδιούνται και ερμηνεύονται στην Πειραιώς 206.

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

CulturenowNow.gr.: «Στο Γαλατά ψιλή βροχή» είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης που παρουσιάζετε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και τους συντελεστές!

Πάνος Σκουρολιάκος: Μας αρέσει να λέμε ότι αυτή η παράσταση είναι μια βαρκάδα, στην οποία καλούμε  τους θεατές να συμμετέχουν μαζί μας. Μια βαρκάδα που ξεκινά από τα νερά του Γαλατά, τα νερά της Πόλης, κατεβαίνει νότια, στα νερά της Σμύρνης και από εκεί ταξιδεύει στην καθ ημάς Ανατολή. Χαλέπι, Βυρηττός, Προύσα, Καππαδοκία. Πανιά και κουπιά,  αγαπημένα τραγούδια και κείμενα λυρικά, δραματικά και κωμικά.

Στο πλήρωμα της βάρκας μας, βρίσκονται εξαίσιοι μουσικοί και τραγουδιστές. Η τραγουδίστρια Θεοδοσία Στίγκα, ο Χάικ Γιαζιτζιάν με το ούτι του, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης με το κανονάκι και ο Φώτης Τσορανίδης με την κιθάρα του. Μαζί μας ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος με τον μπερντέ του, και εγώ στο θεατρικό μέρος.

 

Cul.N.: Στην παράσταση ερμηνεύετε κείμενα των Νικηφόρου Ρωμανού, Νικήτα Χωνιάτη, Μιλτιάδη Χουρμούζη, Θέμη Πάνου αλλά και αφηγήσεις απλών ανθρώπων. Ποια είναι τα κοινά στοιχεία αυτών των κειμένων και ποια θέματα πραγματεύονται;

Π.Σ.: Τα κείμενα αποτελούν στιγμές της μακραίωνης ιστορίας της ρωμιοσύνης στον χώρο της Ανατολής. Ματιές σημαντικών ποιητών και ιστορικών, αλλά και καταθέσεις ψυχής απλών ανθρώπων.

 

Cul.N.: Οι μουσικές και τα τραγούδια της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης «κουβαλούν» τόσο στη μελωδία όσο και στους στίχους τους πολύ έντονα τα στοιχεία των τόπων αυτών σε βαθμό που είναι ικανά να μεταφέρουν μνήμες στο άκουσμά τους. Από τη μέχρι τώρα παρουσίαση της παράστασης ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού ; Τι σχόλια έχετε ακούσει μετά την παράσταση;

Π.Σ.: Αυτές οι μουσικές, δεν είναι απλώς μουσικές και τραγούδια της Κωνσταντινούπολης ή της  Σμύρνης. Με την βυζαντινή καταγωγή τους, είναι το υλικό που μας έδωσε όλη την σύγχρονη ελληνική μουσική . Ενέπνευσε τους ρεμπέτες, τους λαϊκούς συνθέτες αλλά και τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο, και τόσους άλλους. Είναι λοιπόν δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός και η αγάπη με την οποία αγκάλιασε το κοινό την παράστασή μας και τις δύο περιόδους της παρουσίασής της. Όλο το θέαμα, τραγούδια, αυτοσχεδιασμοί, θέατρο και καραγκιόζης , συνθέτουν μια παράσταση πρωτότυπη και κλασική μαζί. Εδώ ακούγονται τραγούδια δικά μας σε δύο και τρείς γλώσσες, γιατί είναι ταυτόχρονα και αραβικά τραγούδια, τούρκικα, αρμένικα κ.ο.κ.

 

Cul.N.: Οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια βρίσκονται, θα λέγαμε, σε άνθιση. Σε ποιους λόγους πιστεύετε πως οφείλεται αυτό;

Π.Σ.: Είναι ωραίο οι τέχνες να συνεργάζονται δημιουργικά. Αυτό εμπνέει τους δημιουργούς και αρέσει και στο κοινό!

 

Cul.N.: Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια μετά την παράσταση «Στο Γαλατά ψιλή βροχή» ;

Cul.N.: Στις 5 Δεκεμβρίου, πάλι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ανεβάζω τον μονόλογο του Σάμουελ Μπέκετ «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠ» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, μετάφραση Βάλιας Καϊμάκη και εικαστική σύνθεση Ελένης Καραμέρου. Οι παραστάσεις θα δίδονται μέχρι τις 11 Ιανουαρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 8μμ.

 

 Η παράσταση "Στο γαλατά ψιλή βροχή" παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

 

Σχετικές ειδήσεις
Σάββας Στρούμπος: Από την από-ανθρωποποίηση στην εξέγερση της Ζωής
03.02.2017 14:05
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος μας μίλησε για την παράσταση του έργου του Χάινερ Μύλλερ, «Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», την κοινωνική επανάσταση που είναι πάντα επίκαιρη και αναγκαία, τον μέντορά του Θεόδωρο Τερζόπουλο και τους στόχους του για την Ομάδα Σημείο Μηδέν. Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου
Δανάη Μπάρκα: Η κύρια επιθυμία μου είναι η μεταμόρφωση
02.12.2016 16:55
Νέα, αυθόρμητη, ειλικρινής και με μια πολύ θετική αύρα, η Δανάη Μπάρκα, κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ως ηθοποιός στο θέατρο, έχοντας μεγάλο ενθουσιασμό και θέληση για προσωπική εξέλιξη. Μιλάει στο culturenow για την παράσταση "Έπεσε νέκρα" και τις μελλοντικές της φιλοδοξίες.
Αφροδίτη Ματκάρη: Το θέμα της παράστασης
10.06.2016 15:58
Η Θεατρική Ομάδα Σκευή παρουσιάζει την παράσταση "Είδομεν(η) Ξενίου γη", την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, που επιστρέφει για όγδοη χρονιά φέτος στο Επι Κολωνώ.
Αντώνης Αντωνόπουλος: Βρισκόμαστε σε ένα πλοίο που βουλιάζει και ανησυχούμε αν η ορχήστρα παίζει όμορφη μουσική
18.05.2016 11:45
H παράσταση του έργου «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», του Σάμουελ Μπέκετ, ύστερα από την επιτυχία της πρώτης παρουσίασής της, επιστρέφει στο Bios για δύο μόνο εβδομάδες, από τις 20 Μαΐου 2016! Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση (μαζί με τον Δημήτρη Καραντζά) και την ερμηνεία, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την παράσταση, που "είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς", το παρελθόν, την έννοια της "μνήμης" και τις αντανακλάσεις του μπεκετικού έργου στο σήμερα.
Θανάσης Δόβρης: Το αίμα είναι και θα είναι πάντα στην επικαιρότητα της ζωής μας
09.05.2016 13:27
Ο χαρισματικός ηθοποιός Θανάσης Δόβρης, ο οποίος αυτή την περίοδο καταθέτει μία σπουδαία ερμηνεία στην ιδιαίτερη σκηνική σύνθεση του Περικλή Μουστάκη «Οστέα Ξηρά Σφόδρα», πρόκειται από 16 Μαΐου να σκηνοθετήσει για πρώτη φορά και μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί σε θεατρική μορφή, το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου. Η εν λόγω παράσταση ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στον Θανάση Δόβρη και να λάβουμε –όπως ήταν αναμενόμενο- ενδιαφέρουσες και κυρίως ουσιαστικές απαντήσεις, που αφορούν σημαντικές στιγμές, μεγάλες απώλειες, ανεπιτήδευτο θέατρο και ανθρώπους...