Ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων παρουσιάζει στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά το Gala Όπερας Μαρία Κάλλας 2014, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014.

Θα παρουσιαστούν έργα του Παναγιώτη Καρούσου καθώς άριες και ντουέτα από διάσημες όπερες που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας. Τιμητικός καλεσμένος ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Συμμετέχουν: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο – Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος, Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος – Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο – Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο, Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, σοπράνο – Ελένη Λίγγρη, βιόλα – Μιμή Ρουφογάλη, πιάνο

Χαιρετισμός: Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική

Ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων τιμά την μεγάλη σοπράνο Μαρίας Κάλλας με αφορμή τη συμπλήρωση 92 χρόνων από την γέννηση της μεγάλης αοιδού, με την παρουσίαση έργων του διεθνούς φήμης συνθέτη όπερας Παναγιώτη Καρούσου, και ένα πρόγραμμα διανθισμένο από άριες και ντουέτα που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Η συμβολή της Μαρίας Κάλλας στην όπερα ήταν τόσο μεγάλη που άλλαξε την ιστορία της όπερας ώστε σήμερα να μιλούμε για πριν και μετά την Μαρία Κάλλας.

Ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων στηρίζοντας τα νέα ταλέντα της όπερας προβάλει μέσα από την επετειακή αυτή συναυλία έναν νέο Έλληνα συνθέτη όπερας και αξιόλογους ταλαντούχους νέους λυρικούς ερμηνευτές όπως θα έκανε και η ίδια η Μαρία Κάλλας.

Τα Βραβεία Μαρία Κάλλας θα δίνονται προς τιμήν της σε ταλαντούχους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες με την παρότρυνση της προσφοράς στον χώρο που μεγαλούργησε η Μαρία Κάλλας.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει άριες από τις όπερες «Μπατερφλάι» και «Λα Μποέμ» του Τζιάκομο Πουτσίνι, «Λουτσία ντι Λάμερμουρ» του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, «Νόρμα» του Βιντσέντζο Μπελλίνι, «Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι, Λακμέ του Λεό Ντελίμπ, και αποσπάσματα από τις όπερες «Προμηθέας Δεσμώτης» και Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου. Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος έχει παρουσιάσει τις όπερες του στον Καναδά, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ολλανδία, Αργεντινή. Την σαιζόν 2013 – 2014 παρουσίασε την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στην Επίδαυρο, Αρχαία Μεσσήνη και στον ΟΗΕ.