Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Electra: Η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Electra: Η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου, Electra, θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 2 Δεκεμβρίου 2014.


Η Electra είναι μια νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία είναι ένα παζλ που συνθέτει την ταυτότητά της. Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί μια χρονολογική πορεία, αλλά τις συναισθηματικές της συνδέσεις. Η Ηλέκτρα ανασυνθέτει στην ταινία τα «κομμάτια» του παρελθόντος της, για να κατανοήσει το παρόν και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της. Το ταξίδι της Ηλέκτρας  είναι η ίδια της η χώρα.


Η ταινία περιέχει διαλόγους σε πολλές γλώσσες που δεν υποτιτλίζονται, γιατί αποτελούν μέρος της ηχητικής και μουσικής υπόκρουσης.


Σημείωμα σκηνοθέτη

Το σενάριο της ταινίας περιέχει στοιχεία από τον αρχαίο μύθο της Ηλέκτρας. Η ιστορία μεταφέρεται στην εποχή μας με αφετηρία την Αφρική και συνεχίζεται στην Ελλάδα. Από τον μύθο της Ηλέκτρας εστιάσαμε στη σύγκρουση, την αποξένωση της Ηλέκτρας από τη μητέρα της, την ανάγκη της να βρει τον αδελφό της σε μια προσπάθεια να ορίσει την ταυτότητά της. Αυτή η σύγχρονη Ηλέκτρα δεν περιμένει την άφιξη του αδελφού της, αλλά φεύγει και τον αναζητά. Η πορεία της που τη φέρνει σε σύγκρουση με το ξένο, το διαφορετικό τής επιτρέπει να τοποθετήσει τη δική της ιστορία στο πλαίσιο της ιστορίας ενός ευρύτερου κόσμου.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε διάρκεια δυο ετών. Ως σκηνοθέτης – καμεραμάν δούλεψα στη μεγαλύτερη διάρκεια των γυρισμάτων χωρίς κανένα συνεργείο πάνω σε έναν συνεχόμενο αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς. Το σενάριο «γράφτηκε» ουσιαστικά με την κάμερα, εκπληρώνοντας εν μέρει το όραμα των κινηματογραφιστών της «κάμερας-στυλό», που αποδεσμευμένη από τις συμβάσεις του συμβατικού παραγωγικού μοντέλου, εξερευνά τη γλώσσα της εικόνας.


Πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο διανομής

Η ταινία θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Δεκέμβρη 2014 και τον Ιανουάριο 2015, με δύο προβολές την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή. Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς της ταινίας ή με καλεσμένους καλλιτέχνες , γιατί η τέχνη πρέπει να είναι ένας τόπος συνάντησης και δημιουργίας νέων ιδεών.

Η Φαντασία Οπτικοακουστική και η Ταινιοθήκη επέλεξαν έναν εναλλακτικό τρόπο διανομής που διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με 2 προβολές την εβδομάδα, σαν ένα πείραμα που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη διανομή πολλών ελληνικών ταινιών.

 

Έγχρωμη, 90 λεπτά, 2014, Ελλάδα
Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγάρικα, Γαλλικά, Wolof
 
Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Babagarage community of Senegal

ΣκηνοθεσίαΣενάριο – Κάμερα: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Chris Ratzanov, Modou Ndiaye, Omar Fall, Λάμπρος Κτεναβός, Χρύσα Μορφούλη, Maria Ohilebo, Tiemoko Haidara

Μοντάζ – Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Χρήστος Γούσιος – Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης


http://www.facebook.com/electramovie

Σχετικές ειδήσεις
Η Αθήνα ελεύθερη - Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη
18.10.2016 11:27
Σε συνέχεια του πολύ πετυχημένου περσινού κινηματογραφικού αφιερώματος Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2015, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Η Αθήνα Ελεύθερη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις προβολές και τις σχετικές συζητήσεις, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει εκ νέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου το κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη.
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
20.09.2016 16:58
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να συμμετέχει μαζί με 32 συνεργαζόμενους φορείς σε Αθήνα και Πειραιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το μέσα φως, του Σταύρου Ψυλλάκη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
05.05.2016 15:38
Το νέο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη “Tο μέσα φως” θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Το κυπαρίσσι του βυθού, του Νίκου Κορνήλιου στην Ταινιοθήκη
17.03.2016 13:43
Η νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου «Το κυπαρίσσι του βυθού», θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών.
Cine Magyar - 15 κορυφαίες δημιουργίες του νεότερου ουγγρικού σινεμά στην Ταινιοθήκη
25.02.2016 14:22
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Carousel Films, με την υποστήριξη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Βουδαπέστης, παρουσιάζουν το κινηματογραφικό αφιέρωμα Cine Magyar, στην αίθουσα 1 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, από την Πέμπτη 3 Μαρτίου έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.