Το Beton7 παρουσίασε τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Νεοϋορκέζο συγγραφέα Wallace Shawn με το έργο του «Το ξενύχτι». Λόγω της επιτυχίας της παράστασης συνεχίζεται από τις 30 Νοεμβρίου 2014.

Ο Wallace Shawn είναι γνωστός ηθοποιός , θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Manhattan» του Woody Allen. Έχει παίξει σε πάμπολλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει γράψει το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας «My dinner with Andre», σε σκηνοθεσία του Louis Malle.

Τα έργα του Wallace Shawn, που ήταν αποκλεισμένα- εξαιτίας του περιεχομένου τους – για πολλά χρόνια από τις Αμερικάνικες θεατρικές σκηνές, κατατάσσονται στο θέατρο του παραλόγου και περιγράφουν συνήθως συναισθηματικές και σεξουαλικές συγκρούσεις.

Ο Wallace Shawn χρησιμοποιεί το λόγο με τρόπο λυρικό και ταυτόχρονα βίαιο και τα έργα του όπως δηλώνει ό ίδιος ‘’εκφράζουν την εσωτερική ζωή του ως μαινόμενο κτήνος’’.

Είναι ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς του Royal Court που έχει ανεβάσει τα περισσότερα έργα του και ειδικά το «Ξενύχτι» δύο φορές. Στο πρώτο ανέβασμα του έργου στο Λονδίνο, το 1977, το Τμήμα Ηθών εισέβαλε στο θέατρο και παρέπεμψε όλη την παραγωγή στο Αγγλικό Κοινοβούλιο με την κατηγορία της πορνογραφίας.

Το έργο ανέβηκε στη Νέα Υόρκη το 1975, κέρδισε το βραβείο Obie που δίνεται στην καλύτερη Off- Broadway παράσταση της χρονιάς.

Το έργο

Τρείς γυναίκες και δύο άνδρες  συναντιούνται σε ένα πάρτυ με φόντο τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του΄70. Καθώς εξομολογούνται τις φαντασιώσεις, τους φόβους και τις επιθυμίες τους, οι αναστολές υποχωρούν και οι φαντασιώσεις προβάλλονται στην πραγματικότητα.

Νεύρωση, αυτοκαταστροφικές επιθυμίες, βουλιμικές εξάρσεις, σεξουαλικός σουρεαλισμός και ισοπεδωτικός σαρκασμός αναδύονται σε αυτό το επεισοδιακό ξενύχτι.

Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση: Ξένια Καπλάνη
Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης
Σκηνικά: Μιχάλης Αργυρού
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Βοηθός σκηνοθέτη: Λίνα Καλπαζίδου – Νικολέτα Δημοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ευγενία Κοβότσου

Παίζουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Νίκη Λειβαδάρη, Ερατώ Πίσση, Χρήστος Τανταλάκης, Άρης Τσαμπαλίκας

Διάρκεια: 55 λεπτά