Φέτος, ο Βασίλης Βασιλικός συμπληρώνει 80 χρόνια ζωής και 60 χρόνια αδιάλειπτης συγγραφικής παρουσίας, γραφής και ανάγνωσης. Οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι μελετητές του θα γιορτάσουν αυτή τη διπλή επέτειο, με μια βραδιά αφιερωμένη στον ίδιο και το έργο του, η οποία θα φιλοξενηθεί την Τρίτη 25 Νοεμβρίου (ώρα έναρξης 19:00) στο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

Η βραδιά-αφιέρωμα στον Βασίλη Βασιλικό τιτλοφορείται «Είμαι αυτό που με κάνουν οι ειδήσεις των εφημερίδων». Συντονίζει ο Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας. Προσκεκλημένοι είναι ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θανάσης Αγάθος, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος, ενώ μήνυμα θα στείλει ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Θα μιλήσουν ακόμη οι σκηνοθέτες Έφη Θεοδώρου και Τάκης Παπαγιαννίδης, ο συγγραφέας Άρης Μαραγκόπουλος και άλλοι  καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με τον Βασίλη Βασιλικό. Θα προβληθεί βίντεο με ντοκουμέντα και αποσπάσματα συνεντεύξεών του. Σύντομα χωρία από τα βιβλία του θα διαβάσει η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο αναγνώστης με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής 17:30).

Πληθωρική προσωπικότητα με πυρετώδη πολιτική συνείδηση σε διαρκή εγρήγορση, ο Βασίλης Βασιλικός, παράλληλα με τη συγγραφική του ιδιότητα, ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα που ξεπερνά κατά πολύ το ογκώδες πεζογραφικό έργο του, καθώς εμφιλοχώρησε στην ποίηση, τη δημοσιογραφία, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και σε άλλους χώρους. Η «Τριλογία», το «Ζ», ο «Γλαύκος Θρασάκης» είναι οι αρμοί που στηρίζουν το λογοτεχνικό έργο του, τρία κείμενα αγκιστρωμένα στην πραγματικότητα, είτε πρόκειται για ειδήσεις της επικαιρότητας είτε για γεγονότα ευρύτερης ιστορικής σημασίας. Επίσης, την ημέρα της συζήτησης-αφιερώματος στον Βασίλη Βασιλικό στο Μέγαρο (25/11), κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του με τίτλο «Περί λογοτεχνίας και άλλων δαιμονίων» (εκδόσεις Gutenberg), ένας τόμος με κριτικά κείμενα και απόψεις του για πρόσωπα και πράγματα της λογοτεχνίας (επιμέλεια: Θανάσης Αγάθος και Αριστοτέλης Σαΐνης).

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στην Καβάλα στις 18 Νοεμβρίου 1934. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο Γέιλ (Drama School-SRT)  στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα έχει γράψει περίπου 80 βιβλία, μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά, ποίηση, από τα οποία τα γνωστότερα είναι: «Η μυθολογία της Αμερικής», «Το ψαροντούφεκο», «Θύματα ειρήνης», «Οι φωτογραφίες», «Ζ», «Ο ιατροδικαστής» «Ο θάνατος του Αμερικάνου» κ.ά. Έχει μεταφράσει Αντρέ Ζιντ, Τζέιμς Μέριλ, Ρεζίς Ντεμπρέ και Ονορέ ντε Μπαλζάκ. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Το μυθιστόρημά του «Ζ» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία και διακρίσεις. Η Γαλλική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στον χώρο του πολιτισμού, του έχει απονείμει τον τίτλο του Αξιωματούχου των Γραμμάτων και των Τεχνών. Υπήρξε επίσης αποδέκτης το «Βραβείου των 12», ενώ, το 1980, αρνήθηκε να αποδεχθεί το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.

Ο Βασίλης Βασιλικός, από το 1967 μέχρι το 1994, έζησε και εργάστηκε στην Ιταλία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες –την πρώτη επταετία ως εξόριστος από τη χούντα– με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), οπότε και ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΕΡΤ. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στο δορυφορικό γαλλογερμανικό δίκτυο Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Από το 1996 έως το 2004 διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης: https://webcast.grnet.gr/