Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μύθος: Η έκθεση του Andrea Valleri στην Τεργέστη από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Μύθος: Η έκθεση του Andrea Valleri στην Τεργέστη από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, η Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης και το Πανεπιστήμιο Τεργέστης (Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας) διοργανώνουν την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, στην Τεργέστη (εκθεσιακός χώρος Giubileo) την εικαστική έκθεση «Μύθος» με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του ιταλού καλλιτέχνη και μελετητή της ελληνικής φιλοσοφίας Andrea Valleri.


H διοργάνωση της έκθεσης τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Προξενείου της Ελλάδος στην Βενετία και του Επίτιμου Προξενείου της Κύπρου στην Τεργέστη. Τα έργα του Andrea Valleri παρουσιάζει ο κριτικός τέχνης Flavio Andreoli.


Η προσέγγιση της τέχνης του Andrea Valleri αποτελεί μια πρωτότυπη διανοητική και πνευματική περιπέτεια. Η δραματική και έντονη παρουσία της τεχνολογίας στη σύγχρονη κοινωνία, η επικλητική και συμβολική δύναμη των αρχαίων ελληνικών μύθων, ιδέες και σκηνικά του κλασικού ελληνικού κόσμου, αγωνίες και αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο στην εποχή του μεταμοντερνισμού, βρίσκουν σύνθεση και έκφραση στη γλώσσα της pop art, ικανή να μεγαλοποιεί τη σπουδαιότητά τους και να επαναλαμβάνει, με τρόπο πολλές φορές επίμονο (μα πάντα συγκινητικό), τα ερωτήματα, τις εντάσεις, την έρευνα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καλλιτέχνη είναι η φιλοσοφική προσέγγιση προς τη δημιουργική εμπειρία – ταλέντο έμφυτο στην ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη, όπως μαρτυρούν και η πνευματική του διαμόρφωση και ο ίδιος ο επαγγελματισμός του. Από εκεί πηγάζει η κλίση του καλλιτέχνη προς τον προβληματισμό και προς τη διανοητική έρευνα, που είναι και οι δύο ανοικτές τόσο στην απάντηση που προσφέρει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία , όσο και σε εκείνη που προσφέρει η θεολογία του Αγίου Ιωάννη ή και ακόμη και σε αυτή της Ερμηνευτικής Σχολής της Φιλοσοφίας.


H pop art του Αndrea Valleri θέλει να προσφέρει στον θεατή τη δυνατότητα μιας σύνθεσης, μιας καινούργιας ερμηνευτικής ανάγνωσης, ικανής να τον συνδέσει με την ιστορική παράδοση από την οποία τελικά προέρχεται. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πράγματι μια ενδιαφέρουσα πνευματική περιπέτεια, με την προϋπόθεση ότι θα την προσεγγίσουμε με πνεύμα ελεύθερο από προκαταλήψεις και με διάθεση να αφήσουμε τους εαυτούς μας να οδηγηθούν στους λαβυρίνθους της σκέψης από τη βούληση που εκδηλώνουν οι μορφές, για να κτίσουμε μετά, στη δική μας εσωτερική διάσταση, εκείνους τους χώρους έρευνας, στους οποίους το ίδιο το έργο αποσκοπεί να οδηγήσει τις συνειδήσεις.


Έργα του Andrea Valleri έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στην Κοινότητα της Θάσου (2005, 2006, 2008), στην Πινακοθήκη του Πειραιά (2007), στο Δημαρχείο της Χαλκίδας, στην Εύβοια (2007), στο Δημαρχείο της Κεφαλλονιάς (2009), στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (2010), στην Ιόνιο Βουλή (2011) και στην Πινακοθήκη της Κέρκυρας (2012) καθώς και στην Πινακοθήκη της Ρόδου (2012). Επίσης έχουν παρουσιαστεί στην Ιταλία: στην Villanova (2004), στο Sesto al Reghena (2006), στην Bενετία (2007, 2009) και στην Κροατία (2007).


Τα εγκαίνια της έκθεσης γίνονται την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, στις 17:30, στην Τεργέστη στον εκθεσιακό χώρο Giubileo. H έκθεση διαρκεί από 22 έως 30 Νοεμβρίου 2014 και παραμένει ανοιχτή για το κοινό κάθε μέρα από 11:00 έως 13:00 και από 16:30 έως 19:30.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ελληνικής θαλασσογραφίας στο Ίδρυμα B. & M. Θεοχαράκη
06.02.2017 15:31
Η Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παρουσιάσουν στους χώρους του ιδρύματος την έκθεση «Παρά θιν’αλός: Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική» με εξαιρετικά έργα, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, του Υπουργείου Πολιτισμού, της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 από την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου.
Προς Τήνο ΙΙΙ: έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
03.06.2016 10:26
Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού εγκαινιάζει στις 25 Ιουνίου την τρίτη έκθεση Προς Τήνο, η οποία είναι αφιερωμένη στον Βλάση Κανιάρη.
Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα: Έκθεση του Andrea Bonetti στο City Link
18.05.2016 11:17
Η Costa Navarino και το City Link, σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, παρουσιάζουν μέχρι τις 5 Ιουνίου 2016 την έκθεση με τίτλο «Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα», του Andrea Bonetti.
Άθως, τα Χρώματα της Πίστης: η έκθεση του Στράτου Καλαφάτη στη Ρώμη
26.04.2016 15:19
Η Πρεσβεία της Ελλάδας και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, στο πλαίσιο της διαρκούς, ουσιαστικής, εποικοδομητικής και αποτελεσματικής συνεργασίας τους, με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν στη Ρώμη τη φωτογραφική έκθεση του Στράτου Καλαφάτη με τίτλο «Άθως, τα Χρώματα της Πίστης», από 6 έως 22 Μαΐου 2016, στον εκθεσιακό χώρο της Ακαδημίας της Ρουμανίας.
#ThisIsACo-op: η ελληνική συμμετοχή στην φετινή 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
19.04.2016 11:42
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής, θα παρουσιάσει την έκθεση – δέσμη αρχιτεκτονικών γεγονότων –υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op, στο Ελληνικό Περίπτερο, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia, που θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016.