Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Φωτογραφίζοντας την πόλη μου: Έκθεση με τη σύμπραξη τριών σχολείων της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφίζοντας την πόλη μου: Έκθεση με τη σύμπραξη τριών σχολείων της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών-Βαρηκόων  Πανοράματος και του  Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου ΕΑΕ  Κωφών και Βαρηκόων  Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 στις 2:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθν. Αμύνης 1).

 

Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική εκδήλωση των μαθητών των δύο σχολείων σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί σύντομο χορευτικό από ομάδα κοριτσιών του Ειδικού Δ.Σ. Κωφών-Βαρηκόων και του Γυμνασίου Κωφών και Βαρηκόων. Κατόπιν, θα ακουστούν τραγούδια από ομάδα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης τα οποία θα αποδοθούν και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. (ΕΝΓ) από τα σχολεία Κωφών και Βαρηκόων.

 

Τέλος, θα προβληθεί βίντεο της μουσικής εκδήλωσης του Ειδικού Γυμνάσιου-Λύκειου ΕΑΕ Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά το Μάιο του 2014 στο «Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης» σε συνεργασία με τη Δημοτική Χορωδία Fons musicalis του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού (ΔΕ Αιγινίου).

 

Συμμετέχοντες φωτογραφικής έκθεσης:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΜΙΤΡΟΛΛΑΡΗ  ΕΛΕΝΗ, ΤΣΙΠΛΑΚΗ ΖΩΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΜΠΟΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΜΑΓΑΛΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ, ΓΚΟΥΤΖΕΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΤΣΙΟΥΚΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΧΑΤΖΗΑΒΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΗΤΡΟΛΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ΛΕΚΑ ΜΙΡΓΙΑΝ.

 

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών-Βαρηκόων Πανοράματος

Το 6/θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών-Βαρηκόων Πανοράματος φιλοξενεί μαθητές από 6 ως 15 ετών. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί η πρώιμη παρέμβαση για παιδιά από 0-6 ετών, που στηρίζει τους γονείς των παιδιών με πρόβλημα ακοής. Το σχολείο συστεγάζεται με νηπιαγωγείο, γυμνάσιο και λύκειο για κωφούς και βαρήκοους μαθητές, έτσι ώστε να προσφέρεται συνεχόμενη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Επιπλέον, για τους μαθητές από νομούς εκτός Θεσσαλονίκης υπάρχει η δυνατότητα να διαμένουν στο Οικοτροφείο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών. Στο χώρο λειτουργεί και η Σχολή Νοηματικής Γλώσσας του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.

 

Μέθοδος επικοινωνίας είναι η ολική (προφορικός λόγος, γραπτός  και νοηματική)   ώστε να εξελίσσονται και να ενισχύονται οι ατομικές ικανότητες κάθε παιδιού και να καλύπτονται οι ειδικές εκπαιδευτικές του ανάγκες. Κάθε μαθητής αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή προσωπικότητα, μαθαίνει να εργάζεται τόσο ομαδικά όσο και εξειδικευμένα.

 

Κύριοι στόχοι είναι η ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών μας και να τους δοθούν ερεθίσματα και γνώσεις μέσα από τη βιωματική μάθηση και τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας ώστε να έχουν ισότιμη ακαδημαϊκή εξέλιξη με τους ακούοντες μαθητές (ακολουθώντας το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών).

 

Το σχολείο εκπαιδεύει κωφούς ή βαρήκοους μαθητές με ή χωρίς βοηθήματα ακοής (ακουστικά) καθώς επίσης και με κοχλιακά εμφυτεύματα. Έχει βραβευτεί με το 1ο Βραβείο Αειφόρου Σχολείου το 2012 και έχει λάβει διάφορες διακρίσεις σε εκθέσεις ζωγραφικής, κ.α.

 

Το προσωπικό αποτελείται από εκπαιδευτικούς και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Εργοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια, Βοηθητικό Προσωπικό).

Σχετικές ειδήσεις
Ο Καβάφης πάει σχολείο: Παρουσίαση του προγράμματος σε μια γιορτή μαθητικής δημιουργίας
29.06.2016 11:41
Με μεγάλη χαρά και σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η παρουσίαση των έργων των μαθητών, που συμμετείχαν και τη φετινή χρονιά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο».
Καλοκαίρι στην πόλη 2016 από τον Ελληνικό Κόσμο!
24.05.2016 15:45
Το φετινό «Καλοκαίρι στην πόλη» ταξιδεύει τους «κατασκηνωτές» του σε έναν κόσμο μυστηρίου με τη βοήθεια του ειδικού πράκτορα 254!
Γεωμετρική αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου: Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
28.03.2016 13:09
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Όμιλο Μαθηματικών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ προσκαλούν τον κ. Νίκο Κουρνιάτη, Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό του ΕΜΠ, εξειδικευμένο στις γεωμετρικές οπτικές ψευδαισθήσεις, για την επιμέλεια μιας Έκθεσης οπτικών ψευδαισθήσεων, όπου θα εκθέσει σχετικές κατασκευές από τις 31 Μαρτίου 2016.
Από το Άγιον Όρος…: Έκθεση του Μιχάλη Βασιλόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
16.11.2015 14:12
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει και φιλοξενεί από τις 21 Νοεμβρίου 2015 μια πρωτότυπη έκθεση κατασκευών. Με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα, ο Μιχάλης Βασιλόπουλος “χτίζει” τις Μονές του Αγίου Όρους.
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο China Lishui Photography Festival
09.11.2015 16:17
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει, κατόπιν πρόσκλησης, στο China Lishui Photography Festival, που πραγματοποιείται στην πόλη Lishui της Κίνας από τις 6 Νοεμβρίου 2015, παρουσιάζοντας την έκθεση φωτογραφίας «Greek stories revisited».