Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Ο Βερισμός στην Όπερα: Σεμινάριο με σπάνιες ηχογραφήσεις από τους «δημιουργούς» των ρόλων στη Κ.Ο.Θ.

Ο Βερισμός στην Όπερα: Σεμινάριο με σπάνιες ηχογραφήσεις από τους «δημιουργούς» των ρόλων στη Κ.Ο.Θ.

Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ.), συνεχίζει τα σεμινάρια-διαλέξεις για την όπερα την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, με ελεύθερη είσοδο για όλους. Μετά την «Ιστορία της όπερας» και την «Ιστορία του οπερατικού τραγουδιού», που συνάντησαν τη θετική ανταπόκριση του κοινού, σειρά παίρνει «Ο Βερισμός στην Όπερα», όπου θα γίνει μία αναδρομή στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα, οι απαρχές του οποίου βρίσκονται στην Ιταλία, των τελών του 19ου αιώνα. Ο Βερισμός εστίασε στη ρεαλιστική παρουσίαση της καθημερινότητας και στα πάθη των απλών και καθημερινών ανθρώπων, αναδεικνύοντας παράλληλα τοπικά έθιμα λαϊκών περιοχών της Ιταλίας, αποτελώντας έτσι, κατά κάποιον τρόπο, μια αντίδραση στον ιδεαλισμό του Βάγκνερ, που αντλούσε τη θεματολογία του από τη ζωή των ευγενών και προέβαλε την πραγματικότητα ωραιοποιημένη.

 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σπάνιες ηχογραφήσεις από τις πρώτες παραστάσεις έργων των Mascagni, Leoncavallo, Giordano, Puccini, Σαμάρα, Cilea, Alfano, Catalani, Franchetti, Zandonai, Wolf-Ferrari,  Montemezzi κ.ά. από τη προσωπική συλλογή του εισηγητή Φίλιππου Χατζησίμου, ενώ θα υπάρχει παράλληλη οπτική παρουσίαση. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

 

Η διάλεξη δεν απευθύνεται μόνο σε μουσικούς ή σπουδαστές μουσικής, αλλά και σε μουσικόφιλους, λάτρεις της όπερας κτλ.

 

Με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις
Εκπαίδευση στην Εικόνα: Σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο
15.09.2016 13:28
Στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά.
Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: Κάλεσμα συμμετοχής
24.08.2016 15:58
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ιδρύει από εφέτος, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την «Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών».
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φλάουτου ‘Νέοι Καλλιτέχνες 2016’
23.05.2016 12:40
Ο καθιερωμένος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Καλλιτεχνών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης φέτος αφορά στο φλάουτο και διεξάγεται με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Σεμινάριο γνωριμίας με τη δραματοθεραπεία
25.01.2016 11:56
Η δραματοθεραπεία είναι μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί το θέατρο, την εναλλαγή ρόλων (role playing), την κίνηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και τις υπόλοιπες τέχνες, με σκοπό να προωθήσει την αλλαγή και τη θεραπεία
Σεμινάριο από τον Τάκη Τζαμαργιά στο BlackBox
05.11.2015 10:06
Ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς θα πραγματοποιήσει τριήμερο σεμινάριο με τίτλο "Το αχρονικό παρόν στο έργο του Τσέχωφ", για ηθοποιούς και εκπαιδευτικούς τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, από 14-16 Νοεμβρίου 2015 στο BlackBox.