Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ερρίκος ο Ε' του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Άβατον

Ερρίκος ο Ε' του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Άβατον

Η θεατρική ομάδα KatayisTeater παρουσιάζει την παράσταση Ερρίκος ο Ε' του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Άβατον από τον Νοέμβριο 2014.

 

"Είναι σήμερα του Άι Κρισπιανού. Σήμερα εκείνος που θα ζήσει και θα γυρίσει στην πατρίδα, όταν θα φτάνει τούτη η γιορτή, τότε θα στέκει στο 'να πόδι, θα ξεφαντωνει οτάν ακούει τ' Άι Κρισπιανού."

 

Εβδομηντατρία χρονια μετά το μοναδικό έως τώρα ανέβασμα του έργου αυτού στην Ελλάδα, οι KatayisTeater ανεβάζουν την πρώτη τους παράσταση με την τεχνική της πλατφόρμας, αναβιώνοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στη μάχη του Αζινκούρ και τα ιστορικά επακόλουθα της μέσα από την ιδιοφυή γραφή του Ο. Σαίξπηρ. Ο Ερρίκος ο Ε' αντιμέτωπος με τον πρίγκιπα Δελφίνο, το Γαλλικό παλάτι και τον πολυπληθή στρατό της Γαλλίας. Στο πλευρό του ο πιστός του λοχαγός Φλουέλλεν, ο φίλος των νεανικών του αμαρτωλών χρόνων Πιστόλης κι ο ετερόκλητος λαός της τότε Αγγλίας. Το κοινό με την καταλυτική αφήγηση του Χορού γίνεται κοινωνός ρήξεων που καθιστούν το έργο ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ο πόλεμος, οι ατομικές διαμάχες άλλα και οι εγκεφαλικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών ακόμη κι ο “έρωτας” του Ερρίκου με την Γαλλίδα πριγκίπισσα Κατερίνα χωρούν στον περιορισμένο χώρο 1Χ2 μέτρων της σχεδιασμένης σκηνής.

 

Δύο χρονιά μετά το "Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα" του Ευθύμη Φιλίππου (με 100 παραστάσεις σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη), οι KatayisTeater ασχολούνται για πρώτη φορά με ένα κλασσικό κείμενο , ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών.

 

Μετάφραση:  Βασίλης Ρώτας

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ιεζεκιήλ Παπάς

Παίζουν: Μαρία Μανόνα, Νίκος Παρασκευοπουλος , Ναταλί Τσάβεζ, Δέσποινα Φούντα, Κατερίνα Χολή

 

Κοστούμια: Γιάννα Ρεσβανη

Φωτισμοί: Jiri Adamek

Εικονογράφηση/Σχεδιασμος αφίσας: Φλάβιο Λάλος

Επικοινωνία: Ναταλί Τσάβεζ

Σχετικές ειδήσεις
«Άμλετ», του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου
20.01.2017 15:20
Η Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ανοίγει αυλαία με τον «Άμλετ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου.
Κυμβελίνος, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Εξαρχείων
21.10.2016 16:39
Στην έκτη της παραγωγή η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων παρουσιάζει στο Θέαρεο Εξαρχείων την αινιγματική περιπετειώδη κωμωδία του Σαίξπηρ «Κυμβελίνος» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν.
Με το ίδιο μέτρο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από την ομάδα C. for Circus στα Αισχύλεια 2016
18.07.2016 12:02
Τα Αισχύλεια 2016 φιλοξενούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του θεσμού «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», την παράσταση Με το ίδιο μέτρο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από την ομάδα C. for Circus, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016.
Αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στις Θεατρικές Συναντήσεις στο Cafe του ΙΑΝΟΥ
13.04.2016 11:59
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Άγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, διοργανώνει ο ΙΑΝΟS με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του, που συμπληρώνονται στις 23 Απριλίου 2016.
«Η Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον
22.03.2016 13:32
«Η Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ έρχεται από την Push Your Art Company για τρεις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον στις 1, 2 και 3 Απριλίου 2016.