Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ιστορίες Μπονζάι - Ηρώ Νικοπούλου - Γιάννης Πατίλης

Ιστορίες Μπονζάι - Ηρώ Νικοπούλου - Γιάννης Πατίλης

Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο Ιστορίες Μπονζάι της Ηρώς Νικοπούλου και του Γιάννη Πατίλη.


Χούλιο Κορτάσαρ (Julio Cortázar)

Έρωτας 77(Amor 77)

  Και αφού κάνουν ό,τι κάνουν, σηκώνονται, πλένονται,
  βάζουν το τάλκ και τα αρώματα τους, χτενίζονται,
  ντύνονται, και, έτσι, σταδιακά γίνονται ξανά αυτό που
  δεν είναι.


Κώστας Μαυρουδής
Ο Σεζάρ


Ταξίδεψα για πρώτη φορά στο Παρίσι με το φροντιστήριο των Γαλλικών. Χριστούγεννα του 1972. Για τίποτε έκτοτε δεν προετοιμάστηκα έτσι. Εκατοδόλλαρα στην οδοντόπαστα, στα σάντουιτς, σε κολλημένες σελίδες του Ζορμπά. Θεαματικό ταξίδι τεσσάρων ωρών. Νύχτωσε λίγο πριν από την άφιξη. Πρόλαβα να δω με φως, έξω απ’ το Παρίσι, ένα τεράστιο δάσος. Είχε διαδεχτεί τους άπειρους ορθογώνιους αγρούς της επαρχίας, που εναλλάσσονταν σε όλους τους γήινους τόνους, από το σκούρο μπεζ μέχρι το σκοτεινό καφέ. Μείναμε στη Ρασπάιγ. Έμαθα γρήγορα το Μετρό. Απίστευτη η αντοχή μου να βαδίζω, να στέκομαι όρθιος, να κοιτάζω. Λούβρο, Πάνθεον, Καρτιέ Λατέν. Τη δεύτερη μέρα Εθνολογικό Μουσείο , Άιφελ, Σακρ Κερ.

Ανθολογία- επιμέλεια

Η Ηρώ Νικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημοσίευσε τρεις ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και δύο συλλογές διηγημάτων. Τελευταίο βιβλίο της: Ελληνιστί ο γρίφος (διηγήματα, εκδ. Γαβριηλίδης 2013). Συνδιευθύνει την ιστοσελίδα για το μικρό διήγημα Πλανόδιον- Ιστορίες Μπονζάι (http://bonsaistoriesflashfiction.wordpress.com/). Ποιήματα , διηγήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο.

Ο Γιάννης Πατίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε νομικά και νεοελληνική φιλολογία στο Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως φιλόλογος στην δημόσια μέση εκπαίδευση (1980-2010). Δημοσίευσε δέκα συλλογές ποιημάτων του, καθώς και δοκίμια, κριτικές και φιλολογικές μελέτες. Εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό Πλανόδιον (1986-2012) και διατηρεί τις εκδόσεις του. Τα 2010 ίδρυσε την διαδικτυακή επιθεώρηση για το μικρό διήγημα Πλανόδιον- Ιστορίες Μπονζάι την οποία συνδιευθύνει έκτοτε με την πεζογράφο Ηρώ Νικοπούλου.

Σχετικές ειδήσεις
Δώδεκα παλιές ιστορίες - Γιάννα Βλασσοπούλου
02.01.2017 09:41
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο, Δώδεκα παλιές ιστορίες της Γιάννας Βλασσοπούλου.
Ιστορίες της ζωής σου, και άλλες ιστορίες - Ted Chiang
16.12.2016 13:26
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ted Chiang με τίτλο Ιστορίες της ζωής σου, και άλλες ιστορίες, σε μετάφραση Δημήτρη Αρβανίτη.
Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες - Δημήτρης  Νόλλας
06.12.2016 10:14
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Δημήτρη Νόλλα, «Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες».
Ιστορίες Μπονζάι για το Σημείο Μηδέν:  Επετειακό λογοτεχνικό αφιέρωμα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
01.09.2016 12:54
[«...Ο βομβιστής γίνεται κομμάτια, στην κυριολεξία κομματάκια, και θραύσματα της σάρκας και των οστών του εκτοξεύονται με τέτοια δύναμη και ταχύτητα που σφηνώνονται, παγιδεύονται στο σώμα όποιου βρίσκεται σε ακτίνα βολής... Αυτά ονομάζονται οργανικά θραύσματα.»]
Φευγάτες Ιστορίες - Μιχάλης Δήμας
14.06.2016 11:15
Από τις εκδόσεις Έναστρον κυκλοφορεί το βιβλίο, Φευγάτες Ιστορίες του Μιχάλη Δήμα.