Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Η γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα: συζήτηση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Η γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα: συζήτηση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάλογοι» και με αφορμή την έκθεση «Γυναίκες εικαστικοί 1960-1980. Η συμβολή τους στην ελληνική πρωτοπορία», το  Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης - iset μας προσκαλεί στην εκδήλωση - συζήτηση: «Ερευνώντας τη γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα. Προβληματισμοί και προοπτικές της έρευνας», την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 στις 6.30 μ.μ.


Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Γλαύκη Γκότση - ιστορικός τέχνης
Χάρις Κανελλοπούλου - ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων
Έλενα Χαμαλίδη - επίκουρη καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Συμμετέχει με παρέμβασή της η Ελπίδα Καραμπά - θεωρητικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων

Συντονισμός: Ευγενία Αλεξάκη - σύμβουλος εκπαίδευσης iset


Πώς μελετάμε και προβάλλουμε το έργο των γυναικών εικαστικών στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι προοπτικές και ποιες οι «δυσκολίες» στην καταγραφή της εγχώριας γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας; Με ποιον τρόπο προσεγγίζεται ουσιαστικότερα η εικαστική δράση των γυναικών σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο; Πώς μας βοηθούν εργαλεία ανάγνωσης, όπως η φεμινιστική ιστορία και κριτική της τέχνης, στη δημιουργία νέων προσεγγίσεων για το έργο των Ελληνίδων εικαστικών;


Στόχος της εκδήλωσης είναι να ανιχνευθούν οι κύριες θεωρητικές και μεθοδολογικές τάσεις που έχουν ήδη διαγραφεί ως προς τη μελέτη των γυναικών καλλιτεχνών στην ελληνική ιστορία της τέχνης, αλλά και να διερευνηθούν ο αντίκτυπός τους και οι περαιτέρω προοπτικές που ενδεχομένως δημιουργούνται για την ανάδειξη της γυναικείας εικαστικής γραφής στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.
Massage the History: ομαδική έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
11.01.2016 14:21
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 την ομαδική έκθεση Massage the History - Iστορικό τεκμήριο & καλλιτεχνική πρακτική.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο
30.10.2015 11:56
Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ), συμμετέχοντας στον εορτασμό των 150 χρόνων του Νεότερου Λαυρίου και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής*, εκθέτει έργα της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο.
Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής: έκθεση στην Πινακοθήκη Αθηναίων
29.10.2015 17:00
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου μας προσκαλούν στα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.