Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα: συζήτηση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Η γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα: συζήτηση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάλογοι» και με αφορμή την έκθεση «Γυναίκες εικαστικοί 1960-1980. Η συμβολή τους στην ελληνική πρωτοπορία», το  Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης - iset μας προσκαλεί στην εκδήλωση - συζήτηση: «Ερευνώντας τη γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα. Προβληματισμοί και προοπτικές της έρευνας», την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 στις 6.30 μ.μ.


Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Γλαύκη Γκότση - ιστορικός τέχνης
Χάρις Κανελλοπούλου - ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων
Έλενα Χαμαλίδη - επίκουρη καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Συμμετέχει με παρέμβασή της η Ελπίδα Καραμπά - θεωρητικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων

Συντονισμός: Ευγενία Αλεξάκη - σύμβουλος εκπαίδευσης iset


Πώς μελετάμε και προβάλλουμε το έργο των γυναικών εικαστικών στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι προοπτικές και ποιες οι «δυσκολίες» στην καταγραφή της εγχώριας γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας; Με ποιον τρόπο προσεγγίζεται ουσιαστικότερα η εικαστική δράση των γυναικών σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο; Πώς μας βοηθούν εργαλεία ανάγνωσης, όπως η φεμινιστική ιστορία και κριτική της τέχνης, στη δημιουργία νέων προσεγγίσεων για το έργο των Ελληνίδων εικαστικών;


Στόχος της εκδήλωσης είναι να ανιχνευθούν οι κύριες θεωρητικές και μεθοδολογικές τάσεις που έχουν ήδη διαγραφεί ως προς τη μελέτη των γυναικών καλλιτεχνών στην ελληνική ιστορία της τέχνης, αλλά και να διερευνηθούν ο αντίκτυπός τους και οι περαιτέρω προοπτικές που ενδεχομένως δημιουργούνται για την ανάδειξη της γυναικείας εικαστικής γραφής στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ: έκθεση του Συνδέσμου Υποτροφών του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
04.11.2016 13:30
Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε ένα χώρο όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή που αγωνίζεται να αναρρώσει; Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει τελικά τη μάχη για την ίδια τη ζωή; Για 3η φορά -μετά το 2001 και το 2008-, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα ενώσει τον Πολιτισμό με την Υγεία, μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», μια εικαστική έκθεση ελπίδας, δύναμης και ευαισθησίας.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη: Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στη 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα
02.09.2016 11:51
Μέχρι και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έχουν την ευκαιρία οι φίλοι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να επισκεφθούν την έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη», που φιλοξενείται από τις αρχές Απριλίου στη Μονή Λαζαριστών, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια από τις τελευταίες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα, στις 12:00 και στις 15:00. (μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00)
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.