Το KYKLOS ENSEMBLE, συνεχίζοντας την έντονη πολιτιστική του δράση, παρουσιάζει, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, δύο κορυφαίους σολίστ σε ρεσιτάλ: τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα και καλεσμένη του KYKLOS, Δανάη Καρά, και τον καταξιωμένο βιρτουόζο του τσέλου και μέλος του συνόλου, Βασίλη Λύκο. Σε μια βραδιά απόλυτης συνέργιας των δύο ερμηνευτών, υπερβατικής δεξιοτεχνίας και γνησιότητας συναισθήματος.

Οι δύο ερμηνευτές ονόμασαν το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν Ο Μοντερνισμός συνδιαλέγεται με τον Ρομαντισμό· έχοντας κατά νου την αδιάλειπτη συνέχεια της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης που έχει διανύσει μία απόσταση 14 αιώνων μέχρι σήμερα. Το εν λόγω πρόγραμμα εξετάζει και αποκαλύπτει τους άφθαρτους αρμούς που συνδέουν τέσσερις αντιπροσώπους των δύο διαφορετικών περιόδων. Μέσα από τα έργα των Brahms, Σκαλκώτα, Kodály και Barber και όπως αυτά θα αναδειχθούν από την γεμάτη σεβασμό, γνώση και υψηλής αισθητικής ερμηνεία των δύο μουσικών επιχειρείται ένας ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στα δύο ρεύματα που αποτελούν σταθμούς μιας κοινής εξελικτικής πορείας.

Μπορεί το κοινό, ενώ λάτρεψε μαζικά τον Μοντερνισμό στις Εικαστικές Τέχνες, να στέκεται ακόμη και σήμερα αμήχανο μπροστά στο αντίστοιχο μουσικό ρεύμα, οι δύο πρωταγωνιστές της βραδιάς όμως φιλοδοξούν να άρουν τις επιφυλάξεις του. Σε μια συναυλία όπου ο προσδιορισμός και ο επαναπροσδιορισμός του ωραίου στη μουσική κατά τον 19ο και 20ο αιώνα εναλλάσσονται δίνοντας στους θεατές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από πολύ κοντά αυτό το υπέροχο ταξίδι που ονομάστηκε Ευρωπαϊκός Μουσικός Πολιτισμός.

Ο Μοντερνισμός συνδιαλέγεται με τον Ρομαντισμό.

Βασίλης Λύκος, τσέλο

Δανάη Καρά, πιάνο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:


Johannes Brahms (1833-1897)

Σονάτα για τσέλο και πιάνο, αρ1, έργο 38, σε μι ελ. (1862-65)

    Allegro non troppo

    Allegretto quasi Minuetto-Trio- Tempo primo

    Allegro-Più presto               

Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949)

Τρυφερή Μελωδία (1948-49) 

Moderato quasi Allegretto

Σονατίνα για τσέλο και πιάνο (1949)

    Allegro moderato

    Andante

    Allegro molto vivace


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ


Zoltán Kodály (1882-1967)

Σονατίνα για τσέλο και πιάνο (1922)

Lento – Allegro

Samuel Barber (1910-1981)

Σονάτα  για τσέλο και πιάνο, έργο 6 σε ντο ελ.(1932)

    Allegro ma non troppo

    Adagio -Presto – di nuovo Adagio

    Allegro appassionato