Το αίθριο καφέ στη στοά του βιβλίου, Polis Art Café,  ανακοινώνει το πρόγραμμα για τον μήνα Δεκέμβριο.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν είσοδο ελεύθερη.

 

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

Οι Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου παρουσιάζουν το βιβλίο του Κώστα Βούγλαρη ‘Το εμφύλιο σώμα, πολυφωνική μεταμυθοπλασία’, την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.

Μια λογοτεχνική αφηγηματική σύνθεση που εστιάζει στις οριακές στιγμές, εκεί όπου οι αντίρροπες δυνάμεις έρχονται στο προσκήνιο και οι έριδές τους συνταράσσουν το σώμα του μύθου, της ιστορίας και των ιδεών.

Εμφύλιες αντιθέσεις και συγκρούσεις, Αρκάδων και Λακεδαιμονίων, Τεγέας και Μαντινείας, Αριστοκρατών και Δημοκρατικών, Αρχαιότητας και Χριστιανισμού, Βυζαντινών και Καθολικών, Διαφωτισμού και Ρομαντισμού μέσα στην επανάσταση του 1821, «επίσημης» και «λαϊκής» Λογοτεχνίας στον μεσοπόλεμο, Αριστεράς και Δεξιάς την περίοδο 1944-1949, Μοντέρνου και Μεταμοντέρνου στις μέρες μας, Λογοτεχνίας και Ιστορίας…

Γραμμένο με την τεχνική της μεταμυθοπλασίας, το Εμφύλιο σώμα του Κώστα Βούλγαρη αντλεί απ’ όλα τα προηγούμενα βιβλία του (Τα άλογα της Αρκαδίας, Ο Καρτέσιος στην Τρίπολη, Στο όνειρο πάντα η Πελοπόννησο…) και φέρνει σε πρώτο πλάνο, δηλαδή μέσα στο λογοτεχνικό κείμενο, τις ίδιες τις φωνές της ιστορίας, την κάθε μία με τη δικιά της γλώσσα, με τη δικιά της αλήθεια.

Ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, μια αναζήτηση «εκείνων που μας χωρίζουν», με στόχο την ανάδειξη των αντιθέσεων που κινούν την ιστορία και στοιχειώνουν τη δικιά μας ζωή.

Ο Κώστας Βούλγαρης γεννήθηκε το 1958 στα Δολιανά Αρκαδίας. Είναι πεζογράφος

και κριτικός λογοτεχνίας. Από το 2002 επιμελείται τις «Αναγνώσεις», το ένθετο βιβλίου και ιδεών της κυριακάτικης Αυγής.

 

 

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Μιχάλη Σπέγγου ‘Η τελευταία συγγνώμη’, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο Polis Art Cafe.

Διαβάζουν οι ηθοποιοί:

Πέτρος Αλατζάς, Νίκος Γκεσούλης, Μαρία Καστάνη, Χριστίνα Μητροπούλου, Πέπη Οικονομοπούλου, Έλενα Παπαβασιλείου, Ναταλία Στυλιανού.

Στο μουσικό μέρος: ο Χάρης Γιούλης και η μπάντα του.

Μια ιστορία που ξεκινάει στα προπολεμικά Γιάννενα, ταξιδεύει στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην επιχείρηση Βαλκυρία, στη Λατινική Αμερική και καταλήγει στη χαράδρα του Βίκου, όπου απονέμεται τελικά δικαιοσύνη.

1973, Γιάννενα.

Ένας Χιλιανός αξιωματούχος, του καθεστώτος Πινοσέτ, επισκέπτεται την πόλη ως επίσημος προσκεκλημένος της χούντας των Συνταγματαρχών όταν ένα απόγευμα θα βρεθεί δολοφονημένος στο φαράγγι του Βίκου. Πανικόβλητη η κυβέρνηση φορτώνει τη δολοφονία σε έναν φοιτητή με αριστερή δράση. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

1938-39, Γιάννενα.

Παρά τη σκιά του πολέμου, οι νέοι της πόλης περνούν ανέμελα τις ημέρες τους. Ο χριστιανός Νίκος Καζαντζής ερωτεύεται την Εβραία Ρεβέκκα Λεβή, αλλά αν και οι οικογένειές τους είναι πολύ δεμένες, εκείνη θα ενδώσει στις πιέσεις του πατέρα της, προκειμένου να παντρευτεί έναν ομόθρησκό της, τον αμοραλιστή Αζέρ.

1938-39, Αμβούργο.

Ο καλλιεργημένος μηχανικός Κάρστεν είναι γιος του στρατηγού και ήρωα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Έρχαρτ Φον Έρεν και ένας από τους λίγους Γερμανούς που αντιστέκεται στη μαζική προπαγάνδα του χιτλερικού καθεστώτος. Καθώς ετοιμάζεται να υπηρετήσει στη Βέρμαχτ, παρακολουθεί έντρομος την κλιμάκωση της βίας ενάντια στους Εβραίους.

1944, Γιάννενα.

Καθώς η συντριβή του Ράιχ είναι επικείμενη, οι Γερμανοί ετοιμάζουν μια μεγάλη επιχείρηση συγκέντρωσης του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης και προώθησής του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου θα εξοντωθούν. Ο Κάρστεν υπηρετεί στη φρουρά της πόλης και μένει στο επιταγμένο σπίτι των Καζαντζήδων όπου την παραμονή της 25ης Μαρτίου, θα αποκαλύψει στον Νίκο ότι σε λίγες ώρες οι Γερμανοί, θα συλλάβουν όλους τους Εβραίους πολίτες. Ο Νίκος, με κίνδυνο της ζωής του, προσπαθεί να φυγαδεύσει όσα μέλη από την οικογένεια Λεβή μπορεί. Ο Αζέρ δεν καταφέρνει να ξεφύγει και στέλνεται στο εφιαλτικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπιργκενάου. Είναι, όμως, αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να επιβιώσει…

Ο Μιχάλης Σπέγγος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1963. Σπούδασε πυρηνική φυσική. Έχουν εκδοθεί τα έργα του: «Περί αισθημάτων» (2001), «Η τελευταία συγγνώμη» (2002), «Μπίλη ο τίγρης» (2004), «Η εξομολόγηση ενός πυρηνικού φυσικού» (2004), «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια – δέκα μικρά κεφάλαια και ένα μεγάλο εμπνευσμένα από τον Διονύση Σαββόπουλο (2005), «Imperium» (2007). «Το στοίχημα των ανθρώπων» (2011) κ.ά.

 

 

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου ‘Τα παλιά ασήμια’, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, στις 7.30 στο Polis Art Cafe.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Πάνος Γιαννάκαινας, δημοσιγοράφος – κριτικός λογοτεχνίας

Νόελ Μπάξερ, συγγραφέας

Βασιλική Παπαδοπούλου, Γ.Γ.Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων και Σωματείου ‘Η νέα Σινασσος’

και η Μαίρη Κόντζογλου

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ηλιάνα Παναγιωτούνη.

Η μέτζο σοπράνο Μίνα Δάκου ερμηνεύει τραγούδια της Καππαδοκίας.

Μια ιστορία για τις αλησµόνητες πατρίδες και τους αλησµόνητους έρωτες. Υπάρχει τέλος σε έναν έρωτα που καίει σαν τη λάβα των ηφαιστείων της Καππαδοκίας; Ποιο είναι το μυστικό της Μονής των Παλιών Ασημιών; Πού κρύβεται  η γυναίκα με τους ήλιους στους ώμους;

Η Μαίρη Κόντζογλου στο νέο της συγκλονιστικό μυθιστόρημα Τα Παλιά Ασήμια (το πρώτο μέρος μιας τριλογίας) μας ταξιδεύει στη μαγική Καππαδοκία, μια χώρα γεμάτη θρύλους και παραδόσεις, και αφηγείται με τον μοναδικό της χειμαρρώδη τρόπο τα πάθη ενός ελληνισμού που ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, γερνάει και πεθαίνει με πίστη στην Ορθοδοξία και συνείδηση της ελληνικής καταγωγής.

Καππαδοκία, χώρα µαγική, γεµάτη θρύλους και παραδόσεις.  Εκεί, ανάµεσα στα βουνά µε τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες µε τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισµός ξεχασµένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων. Καισάρεια, Σινασός, Σµύρνη και Πόντος, ο καµβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράµογλου µε τον Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέµου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσµου. Η ανταλλαγή των πληθυσµών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιµατοβαµµένο βράδυ  στο λιµάνι της Μερσίνας.

Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώµατα, κουβαλώντας µαζί της το ηµερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αµερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ.

Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόµενοι δερβίσηδες και ένα µοναστήρι µε τη χαµογελαστή Παναγία µπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και µοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους  µια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους.

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, µεγάλωσε και συνεχίζει να µεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη.

Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία.

Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), Χίλιες ζωές απόψε (2013), καθώς και την τριλογία Οι μεσημβρινοί της ζωής (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Στους ήλιους του έρωτα, Στα φεγγάρια της αλήθειας, Στη γη της αγάπης.

 

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν τη νέα ποιητική συλλογή της Αθηνάς-Στυλιανής Μίχου ‘Συνιστώσες ορχήστρας’, την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Τζούτζη Ματζουράνη, ποιήτρια.

Ο τίτλος της δεύτερης ποιητικής συλλογής της Αθηνάς-Στυλιανής Μίχου είναι ενδεικτικός του περιεχομένου και της μορφής των κειμένων της. Είναι μια εναγώνια αντιμαχία με τα όρια των συναισθημάτων και του στοχασμού με τα όρια του λόγου κατά την προσπάθεια της λεκτικής τους αποτύπωσης. Αν τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια του κόσμου μας, σύμφωνα με τον Wittgenstein, ο ποιητικός λόγος επιχειρεί μεταξύ άλλων να διευρύνει τον υπαρκτό κόσμο με την προσθήκη του υποστατού, δημιουργήματος του λόγου. Κάθε προσπάθεια εν ονόματι αυτής της διεύρυνσης αξίζει τον κόπο της, ακόμη κι ως δοκιμαστική ανασκαφή στην terra incognita του είναι μας.

Η νέα ποιητική συλλογή της Αθηνάς-Στυλιανής Μίχου έχει πολλές συνιστώσες τις οποίες ενορχηστρώνει σε ένα λειτουργικό σύνολο. Από τη μια διακρίνεται μια ελεγεία της απώλειας, της απουσίας του πατέρα ή ό,τι αυτός συμβολίζει. Αυτή η συνιστώσα συναντιέται με τη συνιστώσα του έρωτα, κι εκείνη, με τη σειρά της, με την υπαρξιακή αγωνία και τις σχετικές αναζητήσεις. Οι τρεις αυτές συνιστώσες αναδεικνύουν πρωτογενή ποιητική λειτουργία, είτε ως στάση απέναντι στα πράγματα είτε ως κατασκευή λόγου, και ως εκ τούτου νοημάτων με τολμηρές στην πρωτοτυπία τους εκφράσεις και εικόνες. Πρόκειται για μια αναδιάταξη της τάξης του κόσμου, στην οποία το ποιητικό υποκείμενο επαναπροσδιορίζει τους στόχους του: «Είμαι η νέα Ιθάκη / του εαυτού μου», γράφει χαρακτηριστικά με εκφραστική δύναμη και αφοπλιστική απλότητα η ποιήτρια.

Αγαθοκλής Αζέλης

H Aθηνά-Στυλιανή Μίχου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1981. Σπούδασε Ισπανική Φιλολογία στη Σχολή Φιλοσοφίας και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου της Μάλαγας. Στην ίδια σχολή έκανε το Μάστερ Ανώτατων Σπουδών της Ισπανικής Γλωσσολογίας.

Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Σαν φτερό ανέμου εκδόθηκε από τις εκδόσεις Δωδώνη το 2000. Ισπανικά ποιήματά της έχουν εκδοθεί στο ισπανικό λογοτεχνικό περιοδικό της Σχολής Φιλοσοφία και Γράμματα της Μάλαγας, στο λογοτεχνικό περιοδικό του εκδοτικού οίκου Mitad Doble, στο ισπανικό ανθολόγιο ποίησης με τίτλο Antología del beso (Ανθολόγιο του φιλιού), εκδόσεις Mitad Doble, στο ισπανικό ανθολόγιο ποίησης Αntología del viaje (Ανθολόγιο του ταξιδιού), εκδόσεις Fin de viaje. Επίσης, στο ισπανικό λογοτεχνικό περιοδικό του εκδοτικού Οίκου Μitad Doble εκδόθηκε κι ένα παραμύθι της με τίτλο La historia del libro transparente (Η ιστορία του αόρατου βιβλίου). Ελληνικά ποιήματά της έχουν παρουσιαστεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό ποίησης Ποιείν και στο λογοτεχνικό περιοδικό της Ρόδου Νησίδες. Επίσης, στο Ποιείν έχουν κυκλοφορήσει μεταφράσεις της ποιημάτων των συγγραφέων Miguel Ángel Contreras, Vicente Valero, Carmen Yañez.

 

 

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Πορφύρα παρουσιάζουν το φάκελο με έργα του π.Σταμάτη Σκλήρη, κείμενα του ιδίου και των Μητρ.Περγάμου Ι.Ζηζιούλα, Α.Φασιανού, Δ.Κυριαζή, Κ.Β.Σκουτέρη, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ στο Polis Art Cafe.

Για το έργο του ιερέα και αγιογράφου θα μιλήσουν

η τεχνοκριτικός Ίρις Κρητικού,

ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός,

ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής δρ. Δημήτρης Κυριαζής

και ο π.Σταμάτης.

Τη συζήτηση συντονίζει η εκδότρια Μαρία Δ.Κοκκίνου.

Ένα μοναδικό portfolio με αδημοσίευτα έργα του π. Σταμάτη Σκλήρη και θεματικό άξονα: το βλέμμα του ανθρώπου πάνω στο θείο, το ιερό, το αγιασμένο πρόσωπο του κόσμου τούτου και του επέκεινα. Μία καταβύθιση στα άρρητα της βυζαντινής τέχνης όπως έχει επιβιώσει στους αιώνες της ανθρώπινης προσπάθειας να απεικονίσει το θείο και όπως έχει εξελιχθεί στις μέρες μας, μέσα από το ευαίσθητο βλέμμα του ιερέα, ιατρού και αγιογράφου π. Σταμάτη Σκλήρη.

Με κείμενα των: Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου Ζηζιούλα, κ. Αλέκου Φασιανού, ζωγράφου, Δρ. Δημήτρη Κυριαζή, ψυχίατρου-ψυχαναλυτή, Καθ. Κων. Β. Σκουτέρη και π. Σταμάτη Σκλήρη.

Α. ΦΑΣΙΑΝΟΣ

«Ο παπα-Σταμάτης, ὡς ζωγράφος, ἔγραψε εἰκόνες τῆς ζωῆς, ὅπως ὁ κόσμος εἶναι. Καί εἰκονογράφησε ναούς μέ θεϊκές μορφές, ὅπως ἔπρεπε νά εἶναι. Ἀνανέωσε τή θρησκευτική εἰκονογραφία μέ ἕνα καινούργιο τρόπο δικό του, πού εἶναι μέ ὡραῖα θαυμάσια χρώματα τῆς φύσης καί πρόσωπα χαρούμενα, πού δέν μᾶς φοβίζουν, ἀλλά μᾶς φέρνουν πιό κοντά στο θεῖο…»

Δ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ

«…Ὁ ἔρωτας καί ἡ ἀγάπη ὡς τρόπος γνώσεως τοῦ ἑαυτοῦ μας, τοῦ ἄλλου ἀνθρώπου καί τοῦ Θεοῦ, ἡ ἀγάπη, ὡς κύρια ὁδός πρός τή σωτηρία, κατατίθεται στό ἔργο του».

π. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ

«…ἄν ἡ καρδιά τοῦ ἀνθρώπου εἶναι ἕνα κοχύλι, ὅπου ἀφουγκράζεται κανείς τήν ἠχώ τοῦ Θεοῦ, αὐτό δέν ψηλαφᾶται στήν καθημερινότητα. Παρά μόνο οἱ ἐλάχιστες στιγμές, κι αὐτές μποροῦμε νά τίς ὀνομάσουμε στιγμές δημιουργίας. Καί δέν ἐκφράζουν τή δεξιοτεχνία κάποιου μά την εὐαισθησία του. Ὅταν φθάσεις ἐκεῖ, δἐν ἰσχύουν πιά τά σημεῖα τοῦ ὁρίζοντος. Δέν ὑπάρχει ἐκεῖ Ἀνατολή καί Δύση».

Η έκδοση περιέχει 18 εικόνες τυπωμένες σε μέγεθος 24 x 34.

 

 

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα

Παρουσίαση βιβλίου

Οι Εκδόσεις Παπαζήση έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Ιωάννη Μάζη ‘Αμεθύστη η έκπαγλος’, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Polis Art Café.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Προκόπης Παυλόπουλος, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Βουλευτής, π. ’Υπουργός

Γεώργιος Κριμπὰς, Αρεοπαγίτης ε.τ.

Διονύσιος Καλαμάκης, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. Βυζαντινής Φιλολογίας

Παναγιώτης Κριμπὰς, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο

Δρ (Ν) Κυριακός Νικολάου-Πατραγας, Εντεταλμένος Διδασκαλίας Ισλαμικού Δικαίου και Θεσμών, Ε.Κ.Π.Α.

Οι Εισηγήσεις θα πλαισιωθούν με τις κατωτέρω μουσικές εκτελέσεις:

α) Sento nel core (ἀριέττα) [μουσική: Alessandro Scarlati (1660-1725) / στίχοι: Ἀνωνύμου]

β) The sweetest lad was Jamie, [μουσική: Ludwig van Beethoven (1770 –

1827), ἔργο 108 / στίχοι: William Smyth (1765 – 1849)]

γ) Mareta, mareta (παραδοσιακὸ Καταλανικὸ νανούρισμα πού γράφτηκε στὰ τέλη 17ου αι.-ἀρχές 18ου αι., ἀπό τὴν περιοχὴ τοῦ Alacant) [μουσική /στίχοι: Ἀνωνύμου].

Τραγούδι: Έφη Παπαδοπούλου (soprano), Παναγιώτης Κριμπάς (basso). Πιάνο: Δέσποινα Ἀληζιώτη Κιθάρα: Παναγιώτης Κριμπάς.

Μουσική επιμέλεια εκδήλωσης: Παναγιώτης Κριμπάς

 

 

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

Οι συγγραφείς Άλκηστη Κόλλια και Πάρης Πάτρας παρουσιάζουν το βιβλίο τους ‘Μεγαλώνοντας την Αγάπη’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διώνη, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Cafe.

Θα μιλήσει η Ρίτα Ταζάρτες.

Κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λαμπρινή Λίβα και Γιάννης Τραμπίδης.

 

Ο Βασίλης συνειδητοποιεί ανήμερα Χριστουγέννων, ότι μεταμορφώθηκε σε αυτό που ποτέ δεν ήθελε. Όσο κι αν δυσκολεύεται να το πιστέψει, τελικά έχει παντρευτεί! Τώρα πλέον συζεί με τη Χριστίνα, την οποία συνεχίζει να θεωρεί μονίμως υπεύθυνη για την κατάστασή του. Ευτυχώς, όλες του οι αντιδράσεις ανακόπτονται μπροστά στο μικρό τους αγγε…λούδι, την Αγάπη, ένα λου…λούδι που ευωδιάζει την καθημερινότητά τους. Η μικρή Αγάπη γίνεται η αφορμή για τον μπαμπά της να φιλοσοφήσει και να ανακαλύψει τη μαθηματική εξίσωση για τη σχέση ενός ζευγαριού. Στις φιλοσοφικές του αναζητήσεις παίρνουν μέρος και οι φίλοι του «κυνηγοί κουνελιών». Φιλιά, γρανάζια, ρούχα και κόκορες ανακατεύονται στο μυαλό του με απολαυστικό τρόπο. Η οικογενειακή θαλπωρή, αν και με τρυφερές και ζεστές στιγμές, δεν είναι αρκετή για να τον κάνει να σταματήσει τα νυχτοπερπατήματα και τις πολύμηνες αποδράσεις από το σπίτι. Η Χριστίνα μονίμως ερωτευμένη με τον ιππότη της, υπομένει τη συμπεριφορά του ή κατά περιόδους αδιαφορεί. Έχει τη βαθιά πεποίθηση ότι μόνο με αγάπη, θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Και μέσα σε όλο αυτό το χαμό, μεγαλώνει η τριανταφυλλένια Αγάπη! Ο χωρισμός τους είναι αναμενόμενος, αλλά συνέχεια με μαγικό τρόπο αναβάλλεται, χάρη στο πιο όμορφο και έξυπνο μωρό του κόσμου τους. Η φλόγα της αγάπης τους, αν και σιγοσβήνει στις καρδιές τους, δεν έχει πεθάνει εντελώς. Ο Βασίλης μπερδεμένος ακόμα με αυτό που πραγματικά επιθυμεί στη ζωή του, αποφασίζει να αφήσει τη μοίρα να πάρει το πάνω χέρι. Ένα τυχαίο περιστατικό που του συμβαίνει μεταμορφώνει στα μάτια του τη Χριστίνα από αδιάφορη στο φύλακα άγγελό του. Όλα ανατρέπονται και η σχέση τους πλέον αποκτά άλλο νόημα. Η ισορροπία του σύμπαντος αποκαθίσταται προσωρινά, μέχρι να έρθει η επόμενη καταιγίδα, που ίσως τους δέσει ή ίσως τους χωρίσει για πάντα…

Η Άλκηστη και ο Πάρης γεννήθηκαν στην Αθήνα και μεγάλωσαν σε διαφορετικά μέρη. Ερωτεύθηκαν από πολύ μικρή ηλικία τα γράμματα και βλέποντας ο ένας στον άλλο κρυφά διαμάντια είπαν να πειραματιστούν με την ψυχή τους και να αγωνιστούν στο στίβο της πεζογραφίας. Τους αρέσουν τα νοερά και τα πραγματικά ταξίδια και συνήθως πορεύονται κατά το δοκούν. Αν και τελείως διαφορετικοί, αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, παίζοντας μια με το κρύο και μια με τη ζέστη. Το πρώτο τους βιβλίο, Πάντα υπάρχει γυρισμός, εκδόθηκε το 2012 από τις (εκδόσεις Ηριδανός) και το δεύτερο είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας. Καλή ανάγνωση!

 

 

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι

Παρουσίαση βιβλίου

 

Οι Εκδόσεις Κοινωνία των (δε)κάτων παρουσιάζουν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, το βιβλίο ‘Τα ποιήματα του 2013’, σε έναν  mini-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ  με ποιητές και ποιήτριες  που θα παρουσιάσουν το ποίημά τους όπως δημοσιεύεται στον τόμο  ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2013, επιμέλεια Έλσας Κορνέτη και Κλεοπάτρας Λυμπέρη. Θα διατίθενται και οι προηγούμενοι επτά τόμοι σε υπερβολικά χαμηλή τιμή —κάτω του κόστους.

 

 

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου

Στην καρδιά του Δεκέμβρη…

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα…

Ένας παραμυθάς και η βοηθός του…

Σκαρώνουν παιχνίδια και εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Η Ο.Τ.Ο.Ε. και οι εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ναντίνας Κυριαζή

Τα πρέπει και τα θέλω στου σκιάχτρου το καπέλο” την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο POLIS ART Πεζμαζόγλου 5.

Ο ηθοποιός, Γιώργος Ποτίδης και η συγγραφέας θα φέρουν μουσικές, υλικά παραμυθιών και το αγαπημένο Σκιάχτρο στην παρέα των παιδιών!

 

 

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα

Συζήτηση: Διεθνείς εξελίξεις και ελληνική εξωτερική πολιτική

 

Η Πολιτική Κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» διοργανώνει συζήτηση για το αμυντικό δόγμα της χώρας, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα με θέμα ‘Διεθνείς εξελίξεις και ελληνική εξωτερική πολιτική’ στο Polis Art Café.

 

 

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Λίλας Κονομάρα ‘Οι ανησυχίες του γεωμέτρη’, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Διώνη παρουσιάζουν το βιβλίο της Λιάνας Βραχλιώτη ‘Οι κεραίες του σαλιγκαριού’, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Polis Art Café.

Η Παναγιώτα Ξένου γεννήθηκε με προοπτικές δυσοίωνες. Άλλαξε την πορεία της μοίρας, αρπάζοντας τις ευκαιρίες. Ξεπέρασε το σωματικό πόνο, την μοναξιά, τον ιδρυματισμό. Κι ότι δεν κατάφερε να ξεπεράσει, το έκλεισε στο καβούκι της. Οι κεραίες της, ευαίσθητες στον κίνδυνο που ελλοχεύει, την προειδοποιούν και την προφυλάσσουν. Δεν ρισκάρει για να μην πληγωθεί ξανά και το μυστικό της κουλουριάζεται στην ασφαλή σκοτεινιά του λαβύρινθου του κελύφους της. Όμως εκεί έξω, μαζί με τον ενδεχόμενο κίνδυνο του πόνου, υπάρχει και το φως. Οι κεραίες εντοπίζουν το νέο μήνυμα, που συνοδεύεται από το δίλημμα: Να αφήσει την ασφάλεια της σκοτεινιάς εκθέτοντας το μυστικό της στον ήλιο;

 

Η Λιάνα Βραχλιώτη γεννήθηκε το 1957.

Έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Χαλάνδρι και στην Κέρκυρα.

Σπούδασε βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στην πρόληψη της Μεσογειακής αναιμίας και στην Μέση Εκπαίδευση.

Ζει στην Κέρκυρα.

Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Βλάσση και έχουν δύο παιδιά και μια εγγονή.

Έγραφε και έσκιζε από παιδί.

Σταμάτησε να σχίζει το 2003, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Μπλε ποδιές άσπρες κορδέλες», από τις εκδόσεις «Έψιλον».

Το 2006 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της «Εγώ δε θα κλάψω», από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδη».

Το 2008 το τρίτο βιβλίο της «Ιστορίες γένους θηλυκού» από τις ίδιες εκδόσεις.

Το 2009 τιμήθηκε από τα Κερκυραϊκά Βραβεία crfact, σας Κερκυραίος λογοτέχνης της χρονιάς.

«Οι κεραίες του σαλιγκαριού» είναι το τέταρτο βιβλίο της.