Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Elizabethan Collar: έκθεση του Εμμανουήλ Μπιτσάκη στις Kalfayan Galleries

Elizabethan Collar: έκθεση του Εμμανουήλ Μπιτσάκη στις Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του εικαστικού Εμμανουήλ Μπιτσάκη με τίτλο “Elizabethan Collar”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014, 11.00 – 18.00.


Το έργο του Εμμανουήλ Μπιτσάκη ξεχωρίζει για την εξαιρετική δεξιοτεχνία και ευρηματικότητα με την οποία ο καλλιτέχνης καταφέρνει να συγκεράσει την τεχνική της μικρογραφίας με τη διακειμενική και καθαρά ιδιοσυγκρασιακή ανάγνωση της ιστορίας της τέχνης, του παρελθόντος  και της σύγχρονης πραγματικότητας.


Στην 5η ατομική του έκθεση (και πρώτη στην Kalfyan Galleries) με τίτλο «Elizabethan Collar», ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης συμπιέζει όντα και ιδέες στο Ελισαβετιανό κολάρο, κωνικό περιλαίμιο  το οποίο αποτρέπει τους σκύλους που υπόκεινται σε θεραπευτική αγωγή να επιχειρήσουν ακούσια επαφή με το πάσχον μέλος τους ενώ επιδίδονται  στην καθημερινή τους υγιεινή.


Ο καλλιτέχνης σχολιάζει τον τρόπο που μορφές της αρεσκείας του συμπλέκονται στη θεραπευτική χοάνη με σκοπό την μεταξύ τους αφομοίωση που θα σηματοδοτήσει και την οριστική αποκατάστασή τους.


Οι ήρωες του Μπιτσάκη, παρόλα τα προκλητικά επιμέρους κενά που υπάρχουν στα έργα - σημεία στα οποία ο καλλιτέχνης συνειδητά αφήνει να φανούν σχεδόν ημιτελή - συνωστίζονται στα πυκνά ζωγραφισμένα τμήματα, πιέζοντας ασφυχτικά τα όρια του format που τους περικλύει.


Ο Μπιτσάκης δομεί τις συνθέσεις του σαν mise-en-scènes οι οποίες αντανακλούν, πολλές φορές με τρόπο προκλητικό και πάντα με καυστικό, χιούμορ - το παράλογο  της καθημερινότητας και των συμβάσεων παντός είδους. Ο μικρόκοσμος τον οποίο δημιουργεί στα έργα του ο καλλιτέχνης αποτελείται κάθε φορά από μια σφιχτά δομημένη αφήγηση η οποία ισορροπεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, είναι ο νοητός χωρο-χρόνος ενός σουρεαλιστικού κολάζ το οποίο ο θεατής καλείται να αποκρυπτογραφήσει.


Ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης (γεν. 1974, Αθήνα, Ελλάδα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2008 κέρδισε το βραβείο BP Travel Award (National Portrait Gallery, Λονδίνο). Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις (επιλογή): “Faces Of The Uigur Through Song & Dance”, BP Travel Award, National Portrait Gallery, Λονδίνο, Αγγλία (2009). Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις (επιλογή): “Small.”, The Drawing Center, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (2014)⋅ “Περιμένοντας τους βαρβάρους: Αναφορά στον Καβάφη”, Kalfayan Galleries, Αθήνα, Ελλάδα (2013)⋅ “Ellenico Plurale, Έργα από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου”, Complesso del Vittoriano, Ρώμη, Ιταλία⋅ “Salus Patriae”, Ίδρυμα Κυδωνιέως, Άνδρος, Ελλάδα⋅ “Μεταξύ Πραγματικού και Φανταστικού”, Κέντρο Τέχνης Giorgio De Chirico, Βόλος, Ελλάδα (όλες, 2012). Συλλογές: Μουσείο Μπενάκη , Αθήνα, Ελλάδα⋅ Μουσείο Φρυσσίρα, Αθήνα, Ελλάδα. Ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ. Ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.


Έργο : La Perdita Della Principessa 2013

Σχετικές ειδήσεις
The Future is Nostalgic, έκθεση του Raed Yassin στις Kalfayan Galleries
16.01.2017 16:26
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την τρίτη ατομική έκθεση του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin με τίτλο ‘The Future is Nolstagic’. Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 19.00 – 21.00.
Paros, έκθεση της Martha Jungwirth στις Kalfayan Galleries
06.12.2016 17:19
Οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Galerie Krinzinger (Βιέννη) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Martha Jungwirth με έργα από τη σειρά ‘Paros’ (2015) τα οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο ομώνυμο ελληνικό νησί. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της Antonia Rahofer.
Time: έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries
29.09.2016 13:43
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο ‘TIME’. Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Νικολακοπούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, 19.00 – 21.00.
Βίαιο Μετάξι: έκθεση των Kalos & Klio στις Kalfayan Galleries
03.06.2016 15:48
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση Βίαιο Μετάξι του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Kalos&Klio.
Typo: έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στις Kalfayan Galleries
08.04.2016 17:10
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Typo”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 20.00 – 22.00.