Ο διακεκριμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος Φραντσέσκο Πίκκολο, ο φετινός αποδέκτης του λογοτεχνικού βραβείου Strega, θα φιλοξενηθεί την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου (ώρα έναρξης 19:00) στο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus.

Τον Ιταλό λογοτέχνη θα παρουσιάσει στο κοινό η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ταυτόχρονη μετάφραση από τα ιταλικά. Αποσπάσματα από το βραβευμένο βιβλίο του Φραντσέσκο Πίκκολο θα αναγνώσει η διακεκριμένη μεταφράστρια και συγγραφέας Άννα Παπασταύρου (βραβείο μετάφρασης ιταλικής λογοτεχνίας-2007, κρατικό βραβείο μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα-2009).

Το Premio Strega αποτελεί την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της Ιταλίας. Θεσμοθετήθηκε στα 1947, είναι ετήσιο και έχει απονεμηθεί σε πεζογράφους διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο Αλμπέρτο Μοράβια, ο Ουμπέρτο Έκκο, ο Τσέζαρε Παβέζε, κ.ά.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής 17:30).   
 

Ο συγγραφέας και σεναριογράφος Φραντσέσκο Πίκκολο γεννήθηκε στην Καζέρτα το 1964. Το τελευταίο βιβλίο του Il desiderio di essere come tutti [Η επιθυμία να είσαι σαν όλους τους άλλους], «ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα-μανιφέστο κατά των μύθων της Αριστεράς» όπως έγραψε το περιοδικό L’Espresso,  απέσπασε το Βραβείο Strega της φετινής χρονιάς. O τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από τον πηχυαίο τίτλο «Όλοι» της εφημερίδας L’Unità, την ημέρα της κηδείας του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ (1922-1984), Γενικού Γραμματέα του Κ.Κ. Ιταλίας.  Ανάμεσα στα σημαντικότερα βιβλία του Πίκκολο περιλαμβάνονται τα εξής: La separazione del maschio, Momenti di trascurabile felicità και L’Italia spensierata. Έχει γράψει κινηματογραφικά σενάρια για διάσημους σκηνοθέτες, όπως ο Νάννι Μορέττι (Il Caimano 2006, Habemus Papam 2011, Mia Madre [θα κυκλοφορήσει το 2015]), ο Πάολο Βίρτσι (My Name Is Tanino 2002, La Prima cosa bella 2010, Il capitale umano 2014) και Σίλβιο Σολντίνι (Agata e la tempesta 2004, Giorni e nuvole 2007). Επίσης, ο Φραντσέσκο Πίκκολο είναι συγγραφέας των επιτυχημένων τηλεοπτικών εκπομπών Vieni via con me και Quello che non ho με παρουσιαστές τους Φάμπιο Φάτσιο και Ρομπέρτο Σαβιάνο. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Corriere della Sera.
 

Η εκδήλωση για το Βραβείο Strega με προσκεκλημένο τον Φραντσέσκο Πίκκολο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Iταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

 
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης: https://webcast.grnet.gr