Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μαντική, τζόγος και μαθηματικά, με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη στο πλαίσιο του Hub Science

Μαντική, τζόγος και μαθηματικά, με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη στο πλαίσιο του Hub Science

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τέταρτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.


Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, στις 20:00 σας προσκαλούμε στη δεύτερη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη με τίτλο «Μαντική, τζόγος και μαθηματικά».


Με τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης - Εθνική Υπηρεσία και την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Νέα Γενιά σε Δράση»


Μαντική, τζόγος και μαθηματικά

Η παγκόσμια μυθολογία είναι γεμάτη από ιστορίες στις οποίες κάποιο τυχερό παιχνίδι καθόρισε την εξέλιξη των γεγονότων. Με κλήρο μοιράστηκαν τον κόσμο ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας, στα ζάρια έχασε ο Νάλα το βασίλειό του σύμφωνα με τη Μαχαμπαράτα, στο τζόγο κέρδισε και ο Θωθ ένα μέρος από το φως του φεγγαριού. Οι άνθρωποι φτιάχνουν τους θεούς κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους. Έτσι ο τζόγος κυριαρχεί στη σκέψη των ανθρώπων από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας τους στη Γη. Ωστόσο, μόλις κατά τον 15ο αιώνα αρχίζει να αναπτύσσεται η επιστήμη του τυχαίου, του τυχαίου που σήμερα γνωρίζουμε ότι διέπει τα περισσότερα αν όχι όλα τα φυσικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Στην παρουσίασή του ο Τεύκρος Μιχαηλίδης θα επιχειρήσει μια αναδρομή στην ιστορία της τυχαιότητας καθώς και των πρώτων προσπαθειών μαθηματικοποίησής της που οδήγησαν στη σημερινή θεωρία των πιθανοτήτων, η οποία έχει πλέον διεισδύσει στους περισσότερους κλάδους των θετικών επιστημών. 
Τεύκρος Μιχαηλίδης

O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981 διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με την διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών.

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του «Μαθηματικά επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα» και τα μυθιστορήματα «Πυθαγόρεια εγκλήματα» (έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες), «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας), «Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού» και «Ο μέτοικος και η συμμετρία», ενώ από τις εκδόσεις Πατάκη το «Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά». Επίσης έχει συμμετάσχει με έργα του σε συλλογικούς τόμους αστυνομικών διηγημάτων. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με τις εφημερίδες Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος και Καθημερινή.

Έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 28 βιβλία, λογοτεχνικά και επιστημονικά σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Σχετικές ειδήσεις
Το Stand-up Science συναντά τους MoMix στον ονειρεμένο χώρο τους για μία μοναδική βραδιά!
12.07.2016 16:13
Η Stand up Science συναντά την molecular mixology, με άλλα λόγια οι Science Reactors με πολύ χιούμορ δοκιμάζουν την πρώτη τους συνέργεια με την φοβερή ομάδα των MoMix στον πανέμορφο χώρο τους, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016.
Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, ο αυτοδίδακτος: Διάλεξη του Τεύκρου Μιχαηλίδη στο café του Ιανού
13.05.2016 12:30
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης μας συστήνει τον Σρινιβάσα Ραμανουτζάν στο Cafe του Ιανού την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο».
Rock guitar in 11 dimensions: διάλεξη-performance του Mark Lewney στο πλαίσιο του Hub Science
11.04.2016 14:33
Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, στις 20:00, σας προσκαλούμε στην έβδομη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη-performance του φυσικού και κιθαρίστα Mark Lewney με θέμα «Rock guitar in 11 dimensions».
Χιούμορ στα Μαθηματικά; Προφανώς αστειεύεστε!
05.04.2016 11:08
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Χιούμορ στα Μαθηματικά; Προφανώς αστειεύεστε!" την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Μουσείο Ηρακλειδών στην με ομιλητή των Στάμος Τσιτσώνης.
Ίντερνετ για όλους - Προωθώντας τη συνδεσιμότητα: ομιλία στο πλαίσιο του Athens Science Festival
02.03.2016 10:17
Ο Διευθυντής Πληροφορικής στο MediaLab του ΜΙΤ, Μιχάλης Μπλέτσας έρχεται στο Athens Science Festival, την Τρίτη 5 Απριλίου 2016, για να δώσει μία ομιλία με θέμα Ίντερνετ για όλους: Προωθώντας τη συνδεσιμότητα.