Τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο 2014 πραγματοποιήθηκε το ‘Σεμινάριο ψυχοσωματικής έρευνας και πειραματισμού στην ‘Μήδεια’ του Ευριπίδη’. Η οντότητα Μήδεια ως σύμβολο, ως αρχέτυπο. Η θηλυκή διάσταση, η πηγή, το κέντρο, η κινητήριος ορμή και η αντανάκλασή της. Το αποτύπωμά της.

Υλικό από αυτή την έρευνα χρησιμοποιήθηκε στην Solo Performance ‘Medula’, βασισμένη στην Μήδεια του Ευριπίδη, της Αλίκης Δουρμάζερ η οποία έκανε πρεμιέρα στην Γενεύη της Ελβετίας τον Απρίλιο 2014.

Τα εργαστηριακά αυτά σεμινάρια συνεχίζονται σε Θεσσαλονίκη στις 21 – 23 Νοεμβρίου 2014 και Αθήνα στις 28 – 30 Νοεμβρίου 2014, με τον τίτλο Project [M*]. Οι συμμετέχοντες, μετά από επιλογή, θα συμμετάσχουν στην τελική performance του Project [ M* ] , που φιλοδοξεί  να πραγματοποιηθεί το  2015 σε μορφή collaboration με μουσικούς και εικαστικούς.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να διαλέξουν ένα σύντομο κείμενο από την Μήδεια του Ευριπίδη ( προτιμότερο σε μετάφραση Γ. Χειμωνά) και να διεισδύσουν στην ψυχοσωματική εξερεύνηση του Θηλυκού και Αρσενικού αρχέτυπου μέσα από το σύμβολο-Μήδεια, με εργαλεία τεχνικές σωματικού θεάτρου, πειραματισμό φωνής, σύνδεσης αναπνοής- φωνής-σώματος / κειμένου-κίνησης και χτίσιμο κινησιολογικού χάρτη – physical scores προς την δημιουργία μιας σύντομης Solo Performance, με άξονα την απόλυτη παρουσία του περφόρμερ στο ‘εδώ και τώρα’ της δράσης.

Το εργαστηριακά αυτά σεμινάρια θα επαναληφθούν κατά την διάρκεια του έτους 2015 σε ΑΘΗΝΑ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

•Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για τα άτομα που παρακολούθησαν το προηγούμενο σεμινάριο. Τα άτομα αυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο κείμενο.

•Είναι επίσης είναι ανοιχτό για άτομα που έχουν εμπειρία στο θέατρο, χορό, κίνηση.

Βιογραφικό

Η Αλίκη Δουρμάζερ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Είναι κάτοχος πτυχίου «Theatre Studies» με ειδικότητα στο Physical Theatre, University of Huddersfield, UK (1999) και πτυχίου Master in Arts (με Διάκριση) στo «Ensemble Physical Theatre: Training and Performance», University of Huddersfield, UK (2009). Έχει  ειδική εκπαίδευση στο ψυχοσωματικό θέατρο από τον  Phillip Zarrilli (UK & Wales) , στο Ensemble Physical Theatre από τον John Britton (UK) και σε Voice and the Body techniques από την Chris Coe (UK).

Συμμετείχε σε εντατικά εργαστήρια στην Αγγλία, Ουαλία , Γαλλία και Ελλάδα : (Τεχνική Alexander)Dr.Don Weed, (Freeing the Voice) Chris Coe, (The Powerful Singer) Moira Smiley, (Kalarippayattu & Yoga -ψυχοσωματικές τεχνικές του ηθοποιού) Phillip Zarrilli, (Τελετουργικό Θέατρο  Anthropocosmic Theatre – πρακτικές Μεξικού) Nicholas Nunez, (Commedia del’arte) Olly Crick, (Physical Theatre) Thomas Mettler , (Ensemble Physical Training & Improvisation) John Britton ,Μ.Μαρμαρινός, Θ.Τερζοπουλος, Σ.Μιχοπούλου, Σ. Γιαννάτου, Α. Στελλάτου.

Συνεργάζεται ως Associate Director , performer και vocal trainer του International Ensemble Σωματικού Θεάτρου  ‘DUENDE’ με καλλιτεχνικό διευθυντή τον John Britton με έδρα την Αγγλία. Περιοδεύει σε πολλά μέρη της Ελλάδας και Αγγλίας οργανώνοντας τα σεμινάρια ‘Ensemble Σωματικού Θεάτρου’ με τον John Britton και διδάσκοντας σε αυτά την δική τη φωνητική προσέγγιση ‘Pleasure in Voice’. Συμμετέχει στην συνεργασία των DUENDE με το Πανεπιστήμιο Huddersfield, Drama Course (UK) ως καθηγήτρια και σκηνοθέτης ‘Voice performance’ (2012-14). Οι πρόσφατες έρευνες σωματικού θεάτρου – performances με την ομάδα DUENDE ήταν το ‘Collision no.1’ Μυτιλήνη (Ιούλιος 2012), το ‘Τhe Shattering Man – Creative Development’, βασισμένο στο έργο Macbeth, Huddersfield, UK (Ιούνιος 2010 & 2013),  ‘Collision no.4’, Ηuddersfield, UK (Μάιος 2014).

Εργάζεται στο θεατρικό  πεδίο από το 1999 ως performer  και σκηνοθέτης Σωματικού θεάτρου σε σκηνές στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Κρήτη και Αγγλία, Ελβετία. Έχει σκηνοθετήσει και ερμηνεύσει παραστάσεις Σωματικού θεάτρου και Solo Performance σε Φεστιβάλ ( «Παραθίναλος», «Πεδίο Δράσης Κόδρα» – Θεσ/νίκη, ‘Huddersfield Drama Festival’ – Αγγλία), σε χώρους τέχνης («Booze Cooperativa», «GPoint», «Θέατρου του Ήλιου» «Χώρος 14η μέρα» – Αθήνα, «Θέατρο Παράθλαση»,«Studio Κοιτώνες», Κέντρο Παραστατικών Τεχνών «Α4Μ», Πολυχώρος ‘Ενώ’ – Θεσ/νίκη, Studio ‘Oxo Nou’ – Χανιά).

Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος  της ομάδας  πειραματικού θεάτρου «Paralizard» (Αθήνα) και έχει  ιδρύσει την θεατρική ομάδα «Αιθερόπλοιο» (Μυτιλήνη 2006) με μουσικοθεατρικές παραγωγές τελετουργικού θεάτρου σε φυσικούς χώρους. Έχει εργαστεί ως βοηθός  χορογράφου της video artist  Eve Sussman και την ομάδα Raptus (USΑ -Αθήνα), ως performer  θεάτρου δρόμου (Αθήνα & Λέσβο) και ως τραγουδίστρια στο μουσικό σχήμα «Νέμεσις» (Μυτιλήνη). Συνεργάστηκε ως ηθοποιός-performer με την ομάδα ‘Α4Μ’ στην Θεσ/νίκη στο ‘Project Οδύσσειες’ και στα Φεστιβάλ «Χώρος Δράσης» του ΚΘΒΕ και «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» του Δήμου Θεσ/νίκης.

Διδάσκει ανελλιπώς Τεχνικές Σωματικού Θεάτρου, Φωνής και Κινησιολογίας από το 1999 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Κρήτη, Κομοτηνή,  Κύπρο και Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία κ.α. Συμμετείχε στα πλαίσια των workshop της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης  Θεσσαλονίκης με την διδασκαλία της μεθόδου ‘Φωνή & Σώμα’. Συνδιοργανώνει  και συμμετέχει ως καθηγήτρια ‘Voice is the Body’ στα Residential Workshop ‘Ensemble Physical Theatre- Performing on the Edge’ στα Φαρά Λέσβου με τον John Britton (2012, 2013, 2014). Συνεργάζεται με το Esperimentoquadro και τον Gianguglielmo Calvi στην Πίζα της Ιταλίας με σεμινάριο έρευνας και  πειραματισμού ‘Ensemble Physical theatre and Cognitive Science of Art’ (2013) και στο Residential performance project ‘Lines-K’ στην Γενεύη (2014).

H τελευταία της ερευνητική παράσταση ήταν η Solo Performance, πάνω στην Μήδεια του Ευριπίδη ‘MEDuLA’ με live μουσική από τον Paolo Zebolino, με πρεμιέρα στην Γενεύη Ελβετία (Απρίλιος 2014) και επερχόμενη περιοδεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ζει μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας όπου εξελίσσει την διδασκαλία των σεμιναρίων της ‘Ensemble Σωματικό θέατρο και Φωνή’ και οργανώνει τις επόμενες θεατρικές της performance.