Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση ζωγραφικής της Μαριάννας Γκιόκα στη γκαλερί The Breeder

Έκθεση ζωγραφικής της Μαριάννας Γκιόκα στη γκαλερί The Breeder

Η γκαλερί The Breeder, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της ζωγράφου Μαριάννας Γκιόκα.

 

Τα μεγάλων διαστάσεων χειρονομιακά έργα της Γκιόκα δομούνται από διαδοχικά στρώματα λαδιού που επικαλύπτονται με λεπτομερή σημάδια από μελάνι. Τα έργα χαρακτηρίζονται από τη διαδοχή και τη συμπίεση του χρόνου, του χώρου και του τόπου και την ενασχόληση με την ιστορία της αφηρημένης τέχνης –από τον Κονστρουκτιβισμό στον Φουτουρισμό. Στους εξαιρετικά δουλεμένους πίνακές της η Γκιόκα δημιουργεί καινούργιες αφηγήσεις με τις αφηρημένες γραμμές, τις κηλίδες, τα σπιράλ και τα ίχνη του ξέφρενου σχεδίου που θυμίζει νεφελώδες τοπίο. Η επιφάνεια των έργων χτίζεται επί βδομάδες ή και μήνες με διαδοχικές ημιδιαφανείς λεπτές στρώσεις που αποδίδουν φωτεινή θερμότητα και χωρικό βάθος.

 

Το σημείο εκκίνησης της Γκιόκα είναι η αρχιτεκτονική και η σύγχρονη πόλη, ειδικά τα επιταχυνόμενα, συμπιεσμένα και πυκνοκατοικημένα αστικά τοπία του 21ου αιώνα. Μέσα από την πολυφωνία του σχεδίου, η δουλειά της Γκιόκα αφήνει τον απόηχο της ταχύτητας της σύγχρονης πόλης, που έχει όμως αποτυπωθεί με διαχρονικά υλικά: λάδι και μελάνι σε καμβά. Δημιουργεί έτσι ιδανικές μεταφορές για τον συνεχώς μεταβαλλόμενο, διασυνδεδεμένο και πολυσύνθετο χαρακτήρα του 21ου αιώνα.

 

Η Μαριάννα Γκιόκα έχει γεννηθεί το 1980 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ Αθηνών και του Ινστιτούτου Pratt της Νέας Υόρκης, ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Laura & Lizzie, έκθεση της Σοφίας Στέβη στη γκαλερί The Breeder
12.01.2017 17:06
Η γκαλερί The Breeder παρουσίαζει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου την πρώτη ατομική έκθεση της Σοφίας Στέβη με την γκαλερί με τίτλο Laura & Lizzie.
Good Buy Human: έκθεση της Carly Mark στη γκαλερί The Breeder
15.06.2016 12:20
Η ατομική έκθεση της Carly Mark «Good Buy Human» που παρουσίαζεται στο δευτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, είναι αποτέλεσμα της διαμονής της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα, στα πλαίσια του The Breeder Residency Program -που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου- και επικεντρώνεται σε ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις με σημείο αναφοράς την εμμονή της Carly Mark στην εταιρία ζαχαρωτών Haribo. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος.
Solitude and Village: έκθεση της Zoë Paul στη γκαλερί The Breeder
23.05.2016 15:44
Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Zoë Paul, με τίτλο Solitude and Village.
Ο William E. Jones στη γκαλερί The Breeder
13.05.2016 15:39
Η γκαλερί The Breeder φιλοξενεί τον William E. Jones, κορυφαίο ανεξάρτητο σκηνοθέτη από το Λος Άντζελες, στις 18 Μαΐου 2016, για ένα screening όπου ο Jones θα συζητήσει τις τελευταίες του εμμονές και θα παρουσιάσει μια σειρά από φιλμ του.
The eater and the eaten: έκθεση του Αλέξανδρου Βασμουλάκη στη γκαλερί The Breeder
15.03.2016 14:53
Η γκαλερί The Breeder εγκαινιάζει την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση του Αλέξανδρου Βασμουλάκη, με τίτλο The eater and the eaten.