Η γκαλερί The Breeder, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της ζωγράφου Μαριάννας Γκιόκα.

Τα μεγάλων διαστάσεων χειρονομιακά έργα της Γκιόκα δομούνται από διαδοχικά στρώματα λαδιού που επικαλύπτονται με λεπτομερή σημάδια από μελάνι. Τα έργα χαρακτηρίζονται από τη διαδοχή και τη συμπίεση του χρόνου, του χώρου και του τόπου και την ενασχόληση με την ιστορία της αφηρημένης τέχνης –από τον Κονστρουκτιβισμό στον Φουτουρισμό. Στους εξαιρετικά δουλεμένους πίνακές της η Γκιόκα δημιουργεί καινούργιες αφηγήσεις με τις αφηρημένες γραμμές, τις κηλίδες, τα σπιράλ και τα ίχνη του ξέφρενου σχεδίου που θυμίζει νεφελώδες τοπίο. Η επιφάνεια των έργων χτίζεται επί βδομάδες ή και μήνες με διαδοχικές ημιδιαφανείς λεπτές στρώσεις που αποδίδουν φωτεινή θερμότητα και χωρικό βάθος.

Το σημείο εκκίνησης της Γκιόκα είναι η αρχιτεκτονική και η σύγχρονη πόλη, ειδικά τα επιταχυνόμενα, συμπιεσμένα και πυκνοκατοικημένα αστικά τοπία του 21ου αιώνα. Μέσα από την πολυφωνία του σχεδίου, η δουλειά της Γκιόκα αφήνει τον απόηχο της ταχύτητας της σύγχρονης πόλης, που έχει όμως αποτυπωθεί με διαχρονικά υλικά: λάδι και μελάνι σε καμβά. Δημιουργεί έτσι ιδανικές μεταφορές για τον συνεχώς μεταβαλλόμενο, διασυνδεδεμένο και πολυσύνθετο χαρακτήρα του 21ου αιώνα.

Η Μαριάννα Γκιόκα έχει γεννηθεί το 1980 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ Αθηνών και του Ινστιτούτου Pratt της Νέας Υόρκης, ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα.