Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Αναμνήσεως χάριν: Έκθεση συλλογής του Γεώργιου Κωνσταντινίδη στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Αναμνήσεως χάριν: Έκθεση συλλογής του Γεώργιου Κωνσταντινίδη στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους διοργανώνουν την έκθεση  «Αναμνήσεως χάριν…» από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014. Εικόνες και πρόσωπα της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης από τη συλλογή του γνωστού πιανίστα, δικηγόρου και συλλέκτη της πόλης μας Γεώργιου Κωνσταντινίδη.

 

Η έκθεση μέσα από τις φωτογραφίες και τις cartes - postales της περιόδου, φιλοδοξεί να αναδείξει την χωροταξία, τα μνημεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εθνικών ομάδων της πολυεθνικής οθωμανικής μητρόπολης με κύρια έμφαση στην πολύπλευρη παρουσία της ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από την οθωμανική κυριαρχία και την προσάρτησή της στο ελληνικό κράτος.

 

Μέσα λοιπόν από την παρουσίαση συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, η παρούσα έκθεση θα προσπαθήσει να αναδείξει το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και εκπαίδευσης που ξεχώρισε την ελληνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης από τις άλλες μεγάλες κοινότητες της πόλης.

 

Ποια ήταν η ιδιαίτερη εικόνα που διατηρούσαν για τον εαυτό τους οι Έλληνες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ως απόγονοι των κλασικών και βυζαντινών Ελλήνων και κατ’ επέκταση ως κληρονόμοι της πόλης του Αγίου Δημητρίου; Πώς προωθούσαν αυτές τις αντιλήψεις τους, για παράδειγμα, μέσα από τη μελέτη του παρελθόντος της ιστορίας και της αρχαιολογίας, αλλά ακόμη και του τρόπου που διασκέδαζαν και ψυχαγωγούνταν;

Σχετικές ειδήσεις
15η Έκθεση κόμικς στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
06.12.2016 11:32
Οι εκδόσεις Ένατη Διάσταση και ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), σε συνεργασία με το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών COMINK, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, διοργανώνουν από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών COMIC Ν’ PLAY 2016, με τίτλο "Αστεία πράγματα".
02.11.2016 10:27
Οι… «Ψίθυροι», ή αλλιώς, οι καλλιτεχνικοί ψίθυροι 24 γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ενός άνδρα καλλιτέχνη θα φιλοξενηθούν στη νέα έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τον ομώνυμο τίτλο, από τις 4 Νοεμβρίου 2016 έως τις 7 Ιανουαρίου 2017 (Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, 21:30).
Έκθεση για τον Στέργιο Δελιαλή στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
06.07.2016 09:58
Τι μπορεί να συνδέει το εξώφυλλο του δίσκου του Διονύση Σαββόπουλου, Το Περιβόλι του Τρελλού, την αφίσα της discotheque HELP και του Music Hall Medusa, τις φρυγανιές Βοσινάκη, τις σακούλες των βιβλιοπωλείων Μαλλιάρη και Μόλχο και τις επιγραφές γνωστών café-bar της Θεσσαλονίκης, όπως το On The Road και το Café Νίκης 35;
Χαρτογραφώντας την Ευρώπη: Έκθεση της Katerina Mistal στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης
05.07.2016 11:02
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, στις 8.30 μμ. στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), για τα εγκαίνια μίας ξεχωριστής έκθεσης φωτογραφίας της Σουηδού φωτογράφου Katerina Mistal με τίτλο: “Χαρτογραφώντας την Ευρώπη - Ακτογραμμές” (“Mapping Europe – Coastlines”).
Η συνοικία των Εξοχών, 1885-1912: Έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
05.04.2016 14:55
Η έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών, 1885-1912» εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ.