Το Κέντρο Τεχνών Πλάκα, η εταιρεία Θεάτρου “One Two Free“, σε μια νέα συνεργασία, δημιουργούν ένα νέο σημείο αναφοράς για το παιδί στο κέντρο της Αθήνας και σας προσκαλούν τις δύο τελευταίες Κυριακές του Νοέμβρη στις 12:00, σε μία πρώτη γνωριμία με το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα “To Φαμπλεκοτρί και η μικρή Βασιλική” (50’ θεατρική παράσταση 30’ πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού).

Η “OneTwoFree” είναι μια σύμπραξη καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, θεωρητικών της τέχνης και ειδικών επιστημόνων με πολύχρονη εμπειρία,  που σκοπό έχει να προάγει την εκπαίδευση και τη μη τυπική μάθηση μέσω σύγχρονων και βιωματικών πρακτικών καθώς και να ψυχαγωγήσει, να καλλιεργήσει την φαντασία και να μυήσει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργίας. Από το 2011 έχει δημιουργήσει μία κινητή μονάδα θεάτρου και παρουσιάζει το καλλιτεχνικό της έργο σε «μη θεατρικούς χώρους» όπως σχολεία, νοσοκομεία, εργοστασιακούς χώρους,  αποσκοπώντας στο να κάνει ακόμα πιο προσιτή τη χαρά της τέχνης, του παιχνιδιού και της βιωματικής μάθησης. Έχει παρουσιάσει παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το “Κέντρο Τεχνών Πλάκα” με 45 Χρόνια Συνεχούς Προσφοράς στην Εικαστική Εκπαίδευση, παρέχει γνώσεις υψηλού επιπέδου για την προετοιμασία υποψηφίων για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια (Αρχιτεκτονική, Α.Τ.Ε.Ι., Α.Σ.Κ.Τ.) στο Γραμμικό Σχέδιο, το Ελεύθερο Σχέδιο και τη Ζωγραφική, καθώς και στο Σχέδιο-Ζωγραφική-Χειροτεχνία για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Πρόκειται για ένα ευφάνταστο σύγχρονο παραμύθι για το θάρρος, την αντιμετώπιση των φόβων, τη δύναμη της θέλησης, το κυνήγι των ονείρων και στόχων μας. Τα παιδιά αναπτύσσουν τη σχέση τους με τη ζωγραφική, τη μουσική, τη φαντασία, τις 5 αισθήσεις και παρασύρονται σε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των χρωμάτων και της μουσικής. Εξερευνούν μαζί  με τη Βασιλική τους βασικούς κανόνες της ζωγραφικής, πειραματίζονται με τα χρώματα, βλέπουν από κοντά το Δίσκο του Νεύτωνα, γνωρίζουν τις νότες και τα είδη των μουσικών οργάνων και ανακαλύπτουν τι σημαίνει επιτέλους αυτή η αστεία λέξη με το περίεργο όνομα… ΦΑΜΠΛΕΚΟΤΡΙ!!

Περίληψη έργου:

Για τη μικρή Βασιλική που έχει βαρεθεί το γκρι που υπάρχει παντού γύρω της τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, ύστερα από αυτό το όνειρο! Ήταν κάτι πολύ παράξενο και μοναδικό, σαν ένα χρώμα που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο χρώμα αλλά και σαν μια γλυκιά μελωδία, σαν γέλιο ζωηρό, σαν μοσχομυριστό λουλούδι… Σίγουρα ήταν κάτι που έπρεπε να το ξαναβρεί! Με τη βοήθεια της γιαγιάς της και ενός παράξενου τεράστιου βιβλίου δραπετεύει από τα γκρι κτίρια και τη βουή της πόλης και ξεκινάει την περιπλάνησή της στην χώρα των χρωμάτων και της μουσικής έχοντας να αντιμετωπίσει ένα σωρό εμπόδια! Γνωρίζει τους κατοίκους των παράξενων χωρών και μαθαίνει όλα τα μυστικά των χρωμάτων και των ήχων αλλά δεν βρίσκει πουθενά αυτό που ψάχνει… ή μήπως το έχει ήδη ανακαλύψει;

Μετά την παράσταση ακολουθεί το πρόγραμμα του θεατρικού παιχνιδιού – εκπαιδευτικού δράματος κατά το οποίο τα παιδιά γίνονται φορείς της δράσης, έρχονται σε επαφή με τις έννοιες που πραγματεύεται το έργο και ανακαλύπτουν το συσχετισμό των ήχων, των χρωμάτων και των συναισθημάτων μέσα από πρωτότυπα παιχνίδια.

Η παράσταση έχει παιχτεί με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία όλης της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού ( Αγγλία, Ολλανδία. Γαλλία). Για πρώτη φορά διοργανώνεται μία παρουσίαση στην Αθήνα!

Συντελεστές:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: OneTwoFree
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Παλάντζα
Μουσική Σύνθεση: Λευτέρης Καταχανάς
Ενορχήστρωση, ηχογράφηση: Πέτρος Παπαβασιλείου
Επιμέλεια Κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Σχεδιασμός εκπαιδευτικού δράματος: Αιμιλία Καρακόκκινου, OneTwoFree.

Παίζουν: Κρισάνα Αλεφαντινού, Σοφία Παλάντζα / Λευτέρης Καταχανάς (κιθάρα)