Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Και ο μήνας έχει εννιά...

Και ο μήνας έχει εννιά...
Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού υποδέχεται τον Μπάμπη Τσέρτο και άλλους εκλεκτούς καλλιτέχνες για να δώσουν μία συναυλία αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατό του.

Τη συναυλία θα συμπληρώσουν, με τον Μπάμη Τσέρτο, επί σκηνής οι Ελένη Δήμου , Μάρα Θρασυβουλίδου , Νάντια Καραγιάννη, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Λογοθέτης, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσα Μποφίλιου, Δαυίδ Ναχμίας, Χρήστος Νικολόπουλος , Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη και Σταμάτης Φασουλή, με έκτακτη συμμετοχή της Στέλλας Γκρέκα και της Ελίζα Μαρέλλι.

Ο Μιχάλης Σουγιουλτζόγλου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από τα χρόνια του ’30 έστησε μια λαμπρή καριέρα μουσικού, μαέστρου και συνθέτη, περιορίζοντας το όνομά του σε Σουγιούλ.

Θα τροφοδοτήσει με ρομαντικά τανγκό και βαλς την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, θα συγκλονίσει και θα εμψυχώσει τους Έλληνες στον πόλεμο του ’40 με τα πολεμικά του τραγούδια και θα θεωρηθεί δικαίως ο κατεξοχήν συνθέτης του έπους του ΄40, μαζί με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο (Παιδιά, της Έλλαδος παιδιά, Μας χωρίζει ο πόλεμος κ.λ.π.).

Μετά τον πόλεμο δημιουργεί ένα νέο είδος τραγουδιού που ο ίδιος ονομάζει αρχοντορεμπέτικο, που γλέντησε την πληγωμένη Ελλάδα στα θέατρα της εποχής, στους κινηματογράφους και στα κοσμικά κέντρα.

Τα τραγούδια του θα επιβιώσουν της εξαιρετικά ιδιόμορφης λήθης που χρεώθηκε το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι εκείνης της περιόδου. Θα φτάσουν στις μέρες μας, όχι μόνο ως μνημεία εποχής, αλλά και ως σύγχρονη έκφραση γλεντιού και έρωτα. Ας ερχόσουν για λίγο, Το τραμ το τελευταίο, Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, Άρχισαν τα όργανα , Και ο μήνας έχει εννιά

Ο Μπάμπης Τσέρτος τα τελευταία χρόνια ερμηνεύει στους δίσκους και στις ζωντανές του εμφανίσεις τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ και άλλων συνθετών του είδους. Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ένα διπλό CD – αφιέρωμα στο Μιχάλη Σουγιούλ.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Γιώργου Νιάρχου, με τη σύμπαραξη 20μελούς ορχήστρας και της Παιδικής Χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου , η σκηνοθεσία είναι του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τα κείμενα του Γιώργου Παπαδάκη. Την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Ηλίας Λογοθέτης.

Σχετικές ειδήσεις
07.02.2017 15:38
Απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 ο σπουδαίος και μεγάλος μας τραγουδοποιός Λουκιανός Κηλαηδόνης, εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 6 Φεβρουαρίου.
Αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη στην μουσική σκηνή Σφίγγα
08.11.2016 17:10
Δυο μοναδικές παραστάσεις – αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη, θα πραγματοποιηθούν στη μουσική σκηνή Σφίγγα, τα Σάββατα 12 και 19 Νοεμβρίου, με πολλούς και αγαπημένους καλλιτέχνες, φίλους, συνεργάτες, αλλά και εκπροσώπους της νεότερης μουσικής σκηνής, που παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις πάνω σε πολυαγαπημένα τραγούδια του.
Συναυλία-Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
12.09.2016 12:25
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Ηρώδειο θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Άλκη Αλκαίο.
Ο Γιώργος Νταλάρας ταξιδεύει στην Ελλάδα με τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή
16.06.2016 10:02
Με τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή θα μας ταξιδέψει ο Γιώργος Νταλάρας το φετινό καλοκαίρι με οδηγό την μεγάλη αγάπη του για τον «αγαπημένο συνθέτη της ζωής του».
17η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής: Οι εκδηλώσεις της Αττικής
15.06.2016 10:52
Η 17η διοργάνωση του Αττικού Δικτύου διοργανωτών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, είναι το αποτέλεσμα μιας συναρπαστικής συνεργατικής προσπάθειας, και έχει σαφώς ιδιαίτερο συμβολισμό όταν για 3 ήμερες διοργανώνεται ταυτόχρονα 120 εκδηλώσεις, συμμετέχουν 140 καλλιτέχνες και γίνονται δεκάδες δράσεις σε 58 σημεία της Αττικής.