Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Το Άγιο Έγκλημα - El Convento Del Arte: Κριτική θεάτρου
Δημοσίευση: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 10:28
Το Άγιο Έγκλημα - El Convento Del Arte: Κριτική θεάτρου

Σε μία πόλη με τριακόσιες περίπου θεατρικές παραστάσεις το χρόνο, είναι αναγκαίο ορισμένες φορές το στοιχείο της πρωτοτυπίας και της έκπληξης, ώστε να ξεχωρίσει ένα έργο ή κάποια ομάδα από το σύνολο των αθηναϊκών παραγωγών. Άλλοτε αυτό επιτυγχάνεται με ενδιαφέρουσες προωθητικές κινήσεις, άλλοτε με την επιλογή ασυνήθιστων χώρων και άλλοτε λόγω της ίδια της πλοκής του κειμένου.

 

Μία εναλλακτική πρόταση αποτελεί το «Άγιο Έγκλημα» που «τελείται» από την ομάδα «Abovo». Το ιδιαίτερο στοιχείο, δεν αφορά μόνο την αλληλεπίδραση ηθοποιών-κοινού, μα και το ότι η δράση εξελίσσεται σε έναν καλαίσθητο και υποβλητικό χώρο, το «Μοναστήρι της τέχνης» (El Convento del Arte). Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό bar restaurant με πολλές και ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές πινελιές. Η διακόσμηση παραπέμπει ούτως ή άλλως σε μοναστικό τόπο, όπου οι θαμώνες «κοινωνούν» ευλαβικά την όποιας μορφής τέχνη και έτσι, επιτυγχάνεται κάποιου είδους «ταύτιση» με την συγκεκριμένη κωμωδία .

 

Βέβαια, να τονιστεί πως ακόμη και εάν παρουσιάζουν ένα ελαφρό αστυνομικό κείμενο με στόχο το γέλιο και τη σάτιρα , οι διάφορες εκδοχές του θεατρικού πειραματισμού, περιέχουν ρίσκο, όπως παραδείγματος χάρη, ο συνδυασμός φαγητού και θεάματος.

 

Η Μονή Εσταυρωμένου, εκτός από τη μακραίωνη ιστορία της, διαθέτει και ένα τάγμα παράδοξων μοναχών. Όλα ξεκινούν όταν ο Ηγούμενος Ιωάννης δέχεται στο μοναστήρι για μια πανεπιστημιακή έρευνα, την νεαρή θρησκειολόγο Σοφία, κάτι που οι περισσότεροι ένοικοι δεν εγκρίνουν και αναστατώνονται. Το αποκορύφωμα έρχεται όταν μία βραδιά πριν τους αποχαιρετήσει, αναφωνεί ύποπτα πως ξέρει κάποιες αλήθειες, τις οποίες θα συμπεριλάβει στο σύγγραμμά της. Λίγο αργότερα, βρίσκεται δολοφονημένη από χτύπημα στο κεφάλι και το κοινό καλείται να ανακαλύψει τον ένοχο.

 

Οι ηθοποιοί με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, τριγυρνούν στα τραπέζια και δέχονται ερωτήσεις που αφορούν τους ρόλους, σκορπίζοντας το γέλιο, ενώ ο κόσμος προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα για το κίνητρο του φόνου. Αν και η σεναριακή πλοκή γύρω από το έγκλημα θα μπορούσε να είχε στηθεί καλύτερα και πιο επιμελώς, εν τέλει οι πιο παρατηρητικοί θεατές δικαιώνονται και… αποζημιώνονται για τα εύστοχα σχόλιά τους.

 

Η διαδραστική σύλληψη κειμένου και σκηνοθεσίας, ανήκει στον Γιάννη Σαρακατσάνη, ενώ τους «Abovo» αποτελούν οι Γιώργος Αγγελόπουλος, Μαρία Μπαλούτσου, Φάνης Παυλόπουλος, Χρήστος Πίτσας και Σωσώ Χατζημανώλη.


Όποιος λοιπόν, επιθυμεί εν γνώσει του να γίνει μάρτυρας ενός «φονικού», που στη συνέχεια θα κληθεί να εξιχνιάσει, δεν έχει παρά να χαθεί στα στενά του Μεταξουργείου και να περάσει δύο ώρες γέλιου και… προσευχής.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Είδαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών: Top Girls, Αλέξης Ρίγλης
28.07.2016 14:58
Σε μια εποχή που κυλάει με φρενήρεις ρυθμούς, τα διλήμματα και οι ενδοιασμοί που γεννιούνται στη σύγχρονη γυναίκα είναι πολλαπλοί. Ζητήματα όπως η επιλογή καριέρας ή οικογένειας ή η κοινωνική ανέλιξη με πολλά θύματα και σκληρές συνέπειες, είναι μόνο μερικά από όσα αναδύθηκαν τα χρόνια της έντονης ανάγκης για χειραφέτηση. Στον απόηχο όλων αυτών των κοινωνικών συγκυριών, αλλά ταυτόχρονα την περίοδο ενός πολιτικού αναβρασμού, η Caryl Churchill γράφει τα «Top Girls», με τα οποία εξερευνά ένα σύνολο φεμινιστικών ανησυχιών και επιδιώκει να απομυθοποιήσει τις κατηγορίες της τάξης και του φύλου, προκειμένου να συμβάλει στην πολιτική μεταμόρφωση των γυναικών.
«Τρεις αδερφές»: Ζωές γεμάτες ανεκπλήρωτες προσδοκίες
23.05.2016 17:11
Από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του Τσέχωφ, οι «Τρεις αδερφές», αφηγούνται το ταξίδι τριών γυναικών σε ένα σύμπαν πλημμυρισμένο συναισθήματα και τρυφερές, ανεκπλήρωτες προσδοκίες.
«Χειρόγραφο» - Χάρις Αλεξίου: Απολογισμός μιας μεγάλης πορείας
15.04.2016 11:27
«Σήμερα ήταν τρύγος και πατήσαμε σταφύλια», είναι η πρώτη φράση που ακούγεται από το στόμα της γυναίκας που μπαίνει κρατώντας στα χέρια ένα ηλεκτρονικό σημειωματάριο, του οποίου η οθόνη είναι το μοναδικό πράγμα που φωτίζει το πρόσωπό της στο πυκνό σκοτάδι. Ξεκινά τότε μια επισκοπική απαρίθμηση γεγονότων της πρώιμης ζωής της. «Σήμερα η γιαγιά έφτιαξε τηγανίτες και έβαλε πετιμέζι», «Σήμερα ο μπαμπάς είναι άρρωστος», «Σήμερα η μαμά έβαψε τα ρούχα μαύρα για να είναι έτοιμα», «Σήμερα ο μπαμπάς πήγε στην εκκλησία, γύρισε και πέθανε».
«Άννα Καρένινα»: Καταστροφικά πάθη στην Ρωσία του 19ου αιώνα
08.04.2016 15:45
Ακόμα και όποιος δεν έχει ποτέ πιάσει στα χέρια του το μυθιστόρημα του Τολστόι, γνωρίζει επιγραμματικά την τραγική ιστορία της ηρωίδας που απελπισμένη έπεσε στις ράγες του τρένου, αποζητώντας διέξοδο στα βασανιστικά της διλήμματα και αμφιθυμίες. Το βιβλίο αποτελεί ψηφιδωτό της ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, ενώ την κεντρική του πλοκή, αποτελεί το ερωτικό δράμα μιας νέας και όμορφης γυναίκας, της Άννας, η οποία αδυνατώντας να ζήσει όπως πραγματικά επιθυμεί κοντά στο πρόσωπο που αγαπά, πνίγεται μέσα στις κοινωνικές συμβάσεις.
«Το Κουκλόσπιτο»: Συναισθηματική αποκάλυψη με πρώιμη φεμινιστική χροιά
28.03.2016 13:36
Χρειάζονται μόνο λίγες μέρες ανελέητης συναισθηματικής πίεσης και εκβιαστικής αγωνίας για μια σύζυγο και μητέρα στην Σκανδιναβία του 19ου αιώνα, ώστε να αποφευχθεί η αναμενόμενη κατάρρευσή της και να αποκαλυφθεί ένας πηγαίος δυναμισμός και μια αναπάντεχη διάθεση για ανεξαρτησία. Η Νόρα είναι μια γυναίκα ευτυχισμένη και ικανοποιημένη με τον μέχρι τώρα συζυγικό βίο. Με μια φαινομενική αφέλεια, απολαμβάνει να ξοδεύει χρήματα για την οικογένειά της, γεγονός που εκνευρίζει τον άνδρα της, Τόρβαλντ.
«Victor-Victoria»: Ερωτικά μπερδέματα υπό τους ήχους της jazz
02.03.2016 16:20
Το τελευταίο διάστημα το μιούζικαλ βρίσκει στην Ελλάδα ένα πρόσφορο έδαφος για να αναδειχθεί και να αγαπηθεί εν τέλει από συντελεστές και κοινό. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναιρεθεί η αντίληψη μιας παλιακής αισθητικής ως προς το είδος και να επενδυθεί αρκετό χρήμα στις διάφορες παραγωγές, καθώς και εκσυγχρονισμός της σκηνοθετικής/ερμηνευτικής οπτικής τους. Ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα μιούζικαλ της φετινής σεζόν, το «Victor-Victoria», παίζεται αυτόν τον καιρό στο θέατρο Πάνθεον.
Φάουστ- Κατερίνα Ευαγγελάτου: Κριτική θεάτρου
03.02.2016 15:47
Ο Φάουστ του Γκαίτε αποτελεί πάντοτε μια μεγάλη πρόκληση τόσο για τους σκηνοθέτες που αναλαμβάνουν να φέρουν στα μέτρα ενός θεατρικού σκηνικού τον οργιαστικό κόσμο του Γερμανού δημιουργού, όσο και για τους ηθοποιούς που καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις κάποιων από τους πιο διφορούμενους και απαιτητικούς ρόλους της παγκόσμιας δραματουργίας.
Ριχάρδος ο Γ'- Γιάννης Χουβαρδάς: Κριτική θέατρου
14.01.2016 13:19
Από τα πιο διάσημα κείμενα του Σαίξπηρ, ο «Ριχάρδος ο Γ’», επιλέχθηκε για να σημάνει μια πολυ-αναμενόμενη καλλιτεχνική επιστροφή στη σκηνή του Εθνικού θεάτρου. Αυτή του πρώην διευθυντή του, Γιάννη Χουβαρδά. Τρία σχεδόν χρόνια μετά το αξέχαστο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» και τέσσερα μετά τον «Περικλή», ο Χουβαρδάς καταπιάνεται με ένα έργο υψηλών απαιτήσεων και νοημάτων.