Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα

Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα
Οι παραστάσεις στο Απλό Θέατρο ξεκινούν φέτος με μια μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης σεζόν. Οι λάτρεις του κλασσικού θεάτρου θα απολαύσουν ξανά Το Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στην Νύχτα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

Το Ταξίδι είναι μία παράσταση που πρωτοανέβηκε το 1969 στο Εθνικό Θέατρο με τον Μινωτή, την Παξινού, τον Χόρν, τον Φυσούν και τη Χατζηαργύρη.

Έκτοτε στη χώρα μας ανέβηκε οκτώ φορές και χαίρει σημαντικής αποδοχής από θέατρα πολλών χωρών. Φέτος τους  ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Καταλειφός , η Ράνια Οικονομίδου, ο Άλκης Κούρκουλος, ο Κώστας Βασαρδάνης και η Σοφία Καλεμκερίδου.

Η υπόθεση ξετυλίγεται στην εξοχική κατοικία της οικογένειας Ταϊρόν, στη Νέα Αγγλία, και μέσα σε μια μέρα από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα, ξετυλίγεται το οδυνηρό ταξίδι ζωής της οικογένειας. Κεντρική φιγούρα ο τσιγκούνης ιρλανδικής καταγωγής πατέρας Τζέιμς Ταϊρόν, πρωταγωνιστής του θεάτρου, που ξεπούλησε το ταλέντο του στο βωμό της εμπορικότητας.

Δίπλα του η ευαίσθητη καλλιεργημένη γυναίκα του Μαίρη που έχει καταλήξει μορφινομανής εξ’ αιτίας ενός γιατρού μάλλον ανεύθυνου, που την οδήγησε στον εθισμό. Ακόμη οι δυο γιοι τους με διαφορά ηλικίας δέκα χρόνων. Ο Τζέιμι, ο μεγαλύτερος, αποτυχημένος ηθοποιός και αλκοολικός και ο νεαρός και ονειροπόλος Έντμοντ που μαθαίνει ότι πάσχει από φυματίωση. Μαζί με την οικογένεια και η υπηρέτρια του σπιτιού Κάθλιν.

Ένας επιτυχημένος ηθοποιός, μια καριέρα. Πίσω απ’ τη λάμψη υπάρχει το τίμημα. Μια οικογένεια κατεστραμμένη, περιπλανώμενη, αποκλεισμένη. Δυο γιοι, θύματα της οικογενειακής αστάθειας και της έλλειψης αληθινής φροντίδας. Μια οικογένεια με άγριες συγκρούσεις, της οποίας τα μέλη διακατέχονται από την επιθυμία να παραμείνουν ενωμένοι αλλά αυτό στην πορεία μοιάζει ανέφικτο.

Το έργο αποτελεί παρακαταθήκη του Ο’ Νηλ στους διαδόχους του (Άρθουρ Μίλερ , Τένεσσι Ουίλλιαμς), καθώς  περικλείει επιρροές του από Φρόυντ, Νίτσε και Ίψεν .

Σχετικές ειδήσεις
H παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν: έξτρα παράσταση στη Β’ σκηνή του Θεάτρο Οδού Κεφαλληνίας
30.12.2016 10:13
Η παράσταση Η παράλειψη της Οικογένειας Κόλεμαν υποδέχεται το νέο έτος με μία επιπλέον παράσταση τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου στις 18.30. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως και τις 10 Ιανουαρίου.
H παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν,  του Κλαούντιο Τολκατσίρ στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
18.10.2016 13:53
Η πολυβραβευμένη, ευφυέστατη, γλυκόπικρη κωμωδία του Κλαούντιο Τολκατσίρ, Η παράλειψεη της οικογένειας Κόλεμαν, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη στη Β’ σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, ύστερα από την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή της σκηνικής του ανάγνωσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Θεατρικά Αναλόγια 2015».
Ας ερχόσουν για λίγο, του Δημήτρη Μαλισσόβα: 2ος χρόνος στο θέατρο Ακροπόλ
23.09.2016 16:28
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης σεζόν η αγαπημένη μουσικοθεατρική παράσταση «Ας ερχόσουν για λίγο», μεταφέρεται από το «ΘΕΑΤΡΟΝ» στην καταπληκτική σκηνή του θεάτρου «ΑΚΡΟΠΟΛ», από την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016.
Παράταση για δύο παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης
03.06.2016 16:52
Το Θέατρο Τέχνης ανακοινώνει ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης η παράσταση «Άσμα Ασμάτων – Μία Νύχτα κάτω από τ’ άστρα» της Όλιας Λαζαρίδου παρατείνεται για δύο επιπλέον βράδια στο Υπόγειο (Δευτέρα 6 & Τρίτη 7 Ιουνίου) και η παράσταση «Noir» της ομάδας «Κι όμΩς κινείται» θα πραγματοποιήσει μια επιπλέον παράσταση τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στη σκηνή της Φρυνίχου.
Μεγάλη επιτυχία για την Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών με Θέμα τον Εμφύλιο
04.04.2016 15:33
Η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών: «Θέμα Εμφύλιος» που διοργάνωσε η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου από Τετάρτη 30 Μαρτίου ως Κυριακή 3 Απριλίου, ολοκλήρωσε τις παρουσιάσεις της με μεγάλη επιτυχία. Μέσα από διαφορετικές θεατρικές φόρμες, οι παραστάσεις διερεύνησαν τις διαδρομές της ατομικής και συλλογικής μνήμης ενός θέματος που ακόμη και σήμερα θεωρείται ταμπού, και η αφήγησή του παραμένει τραυματική.