Μεγάλος νικητής του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονικης είναι ο σκηνοθέτης Χόρχε Πέρες Σολάνο με την ταινία του «Ατέρμονη θλίψη» (La terisia/Perpetual Sadness), που απέσπασε προχθές στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ τον Χρυσό Αλέξανδρο. Το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο σκηνοθέτης κατά την απονομή του βραβείου ήταν τόσο θερμό και ενθουσιώδες που τον συγκίνησε μέχρι δακρύων.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε εντελώς δικαιωματικά στην ταινία «Δίπλα της» (Next to her) του ισραηλινού σκηνοθέτη Ασάφ Κόρμαν, που συγκίνησε τόσο κοινό όσο και κριτικούς ενώ ο Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία Μάθημα (The Lesson) των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ από τη Βουλγαρία.

Ρεπορτάζ Ελένη Τσόκα

Σε μια τελετή απονομής που έκρυβε αρκετές εκπλήξεις ολοκληρώθηκε πριν δύο μέρες το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Με 96% μέση πληρότητα των αιθουσών, το Φεστιβάλ εκπλήρωσε για ακόμη μια φορά τον σκοπό του. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο κόσμος συνεχίζει να στηρίζει με τόση αγάπη τον θεσμό. Το φεστιβάλ και οι ταινίες του μας έδειξαν και φέτος την διαφορετική όψη του κόσμου-αυτή που όλοι έχουμε ανάγκη να βλέπουμε» ανέφερε στο λόγο του επι σκηνής η ψυχή του φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κος Δημήτρης Ειπίδης.

Της απονομής των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος προηγήθηκε η προαναγγελθείσα τιμητική εκδήλωση του Φεστιβάλ και απονομή βραβείων για την πολυετή προσφορά τους και στον κινηματογράφο των ηθοποιών Βούλας Ζουμπουλάκη και Άννας Συνοδινού.  Επειδή και οι δύο γυναίκες νοσηλεύονται, τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν για λογαριασμό τους ο αδελφός και ανιψιός τους αντίστοιχα.

Έπειτα ακολούθησε η τιμητική βράβευση των σκηνοθετών Παντελή Βούλγαρη και Λάκη Παπαστάθη. Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από την υφυπουργό Πολιτισμού κυρία Άντζελα Γκερέκου, ο Παντελής Βούλγαρης ευχαρίστησε το φεστιβάλ, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στο 1965 όταν ξεκινούσε την καριέρα του, θυμίζοντας μας την αδιάλειπτη παρουσία του στα 50 από τα 55 χρόνια του φεστιβάλ. Κι ενώ την ίδια στιγμή προβάλλονταν στην οθόνη σκηνές από γνωστές πολυβραβευμένες ταινίες του (Χάπυ ντέι, Πέτρινα χρόνια , Βιετνάμ-Όλα είναι δρόμος, Νύφες , Ψυχή βαθεία) ο Παντελής Βούλγαρης τίμησε με τον λόγο του τον συν-τιμώμενο του Λάκη Παπαστάθη. Ο τελευταίος με την σειρά του αντί ευχαριστιών για την βράβευση του μίλησε εξονυχιστικά για το έργο του Παντελή Βούλγαρη. «Στις ταινίες του Βούλγαρη, με την μυστηριακή και ανατρεπτική αφήγηση που σε εκπλήσσει, ο θεατής εντοπίζει πάντα κάτι που νικά το κακό..την ηθική και την συναισθηματική μπέσα!» είπε ο Λάκης Παπαστάθης.

Και ύστερα απο μιάμιση ώρα (!) ήρθε η ώρα των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος! Φέτος, η κριτική επιτροπή αποτελείτο απο τον πρόεδρο Γκέτς Σπίλμαν (σκηνοθέτη απο την Αυστρία) , τη Ράσα Σάλτι (προγρμματίστρια φεστιβάλ στο Λίβανο), την Γιοάνα Λαπίνσκα (καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ «New Horizons» της Πολωνίας, τον Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς (υπεύθυνο διεθών σχέσεων και προώθησης του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας) και τέλος τον Θανάση Καραθάνο (Έλληνα παραγωγό).

Αναλυτικά:

• Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Ατέρμονη Θλίψη», Χόρχε Πέρες Σολάνο, Μεξικό
• Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος: «Δίπλα της» , Ασαφ Κορμάν, Ισραήλ
• Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος, «Μάθημα»,  Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ, Βουλγαρία
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι για την «Φυλή», Ουκρανία
Βραβείο Σεναρίου: Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ για το «Μάθημα», Βουλγαρία
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Μπρουκ Μπλουμ για το «Εκτός Ελέγχου», Η.Π.Α.
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Σβέριρ Γκούντνασον για το «Πάρκο με τις μύγες», Σουηδία
Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης: «Πλευρικοί Άνεμοι» , Μάρτι Χέλντε, Εσθονία

Βραβεία FIPRESCI (Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου)

Η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο, Πρόεδρος (Καναδάς), Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα), απένειμε τα ΒΡΑΒΕΙΑ:

• Διαγωνιστικό Τμήμα: «Goodnight Mommy», Σεβερίν Φιαλά και Βερόνικα Φραντς, Αυστρία
• Ελληνική Ταινία: «Νορβηγία», Γιάννης Βεσλεμές
• Ειδική Μνεία: «Πολκ», Νίκος Νικολόπουλος και Βλαδίμηρος Νικολούζος, Ελλάδα

Βραβείο ΠΕΚΚ (Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου): «Το Μικρό Ψάρι», Γιάννης Οικονομίδης

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»: «Μάθημα Αποκατάστασης», Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι, Ρωσία – Γερμανία (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Κοινού Fischer

• Διεθνές Διαγωνιστικό: «Μάθημα Αποκατάστασης», Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι, Ρωσία – Γερμανία
• Ελληνικές Ταινίες (Βραβείο Μιχάλης Κακογιάννης): «Dark Illusion», Μάνος Καρυστινός
• Ματιές στα Βαλκάνια: «Τρία Παράθυρα κι Ενας Απαγχονισμός», Ισά Τσότσια, Κόσοβο – Γερμανία
• Ανοιχτοί Ορίζοντες: «The Little Death», Τζος Λόσον, Αυστραλία

Ευχαριστώντας το κοινό και τους διοργανωτές του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (οι οποίοι της πρόσφεραν ανθοδέσμη για την ονομαστική της γιορτή) η υφυπουργός Πολιτισμού κύρια Άντζελα Γκερέκου , ευχήθηκε “ανάλογη με την αποψινή δημιουργική συνέχεια στο Φεστιβάλ” ενώ υπογράμμισε πως θα κάνει η ίδια και το υπουργείο Πολιτισμού ότι μπορούν και “οφείλουν” για να φανούν αντάξιοι αυτής της εξαιρετικής δυναμικής των σπουδαίων καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών.

Αποτίμηση: Στις δέκα ημέρες που δίηρκεσε το Φεστιβάλ- απο την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 9 Νοεμβρίου- το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες που όλες μαζί συνέθεσαν ένα ιδαίτερα ενδιαφέρον μωσαικό για τις νέες κιηματογραφίες παγκοσμίως. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέους σκηνοθέτες οι οποίοι δεν δίστασαν να αποτυπώσουν στην μεγάλη οθόνη τον προβληματισμό τους με τρόπο τολμηρό.

Οι δεκατέσσερις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ήταν οι εξής:

• Forget Me Not / Γιάννης Φάγκρας, Ελλάδα
• Magical Girl / Κάρλος Βερμούτ, Ισπανία-Γαλλία
• Αμνησία / Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ, Νορβηγία
• Ατέρμονη θλίψη / Χόρχε Πέρες Σολάνο, Μεξικό
• Δίπλα της / Άσαφ Κορμάν, Ισραήλ
• Εκτός ελέγχου / Άνια Μάρκαρτ, ΗΠΑ
• Η φυλή / Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι, Ουκρανία
• Καληνύχτα μαμά / Βερόνικα Φραντς, Σεβερέν Φιαλά, Αυστρία
• Μάθημα / Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ, Βουλγαρία-Ελλάδα
• Μάθημα αποκατάστασης / Ιβάν Ι. Τβερντόφσκι, Ρωσία-Γερμανία
• Μόντρις / Γιούρις Κουρσιέτις, Λετονία-Γερμανία-Ελλάδα
• Νορβηγία / Γιάννης Βεσλεμές, Ελλάδα
• Πλευρικοί άνεμοι / Μάρτι Χέλντε, Εσθονία
• Τo πάρκο με τις μύγες / Γιένς Όστμπεργκ, Σουηδία