Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 έρχονται στο six d.o.g.s live οι Public Service Broadcasting.

“Μια προσπάθεια να διδάξουμε την ιστορία του παρελθόντος χρησιμοποιώντας την μουσική του μέλλοντος”. Τάδε έφη οι δύο άνθρωποι που αποτελούν τους Public Service Broadcasting, με τα εκπληκτικά ονόματα, J. Willgoose Esq. (κιθάρα, πιάνο, μπάντζο, ηλεκτρονικά) και Wrigglesworth (drums, ηλεκτρονικά). Και πραγματικά, με την μοναδική άδεια που δόθηκε στο συγκρότημα να χρησιμοποιήσει το οπτικοακουστικό υλικό του αρχείου του BBC και του GPO (General Post Office), φαίνεται να συμβαίνει ακριβώς αυτό: μία μοναδική μίξη διαφημιστικών και προπαγανδιστικών φιλμ και εκπομπών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της δεκαετίας του ‘50 με την ηλεκτρονική μουσική. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ριζοσπαστικό και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά που υποδεχόμαστε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα από τα πιο ελπιδοφόρα σχήματα της σύγχρονης βρετανικής μουσικής σκηνής.

Willgoose και Wrigglesworth ενώθηκαν ως PSB το 2010, έχοντας περάσει και οι δυο από διάφορα άλλα σχήματα τα προηγούμενα χρόνια. Φανατικοί ακροατές του BBC Radio 4 (!),άρχισαν να αναζητούν οπτικοακουστικό υλικό περασμένων δεκαετιών για να ντύσουν την indie-electronic που συνέθεταν. Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το EP 1 (2010, Vanity Fair) και ακολούθησε ένα πρόγραμμα ζωντανών εμφανίσεων ανά το Ηνωμένο Βασίλειο που εδραίωσε την μοναδική σκηνική παρουσία τους (ο …frontman ήταν μια ασπρόμαυρη τηλεόραση της δεκαετίας του 1960) και τον ήχο τους.

Το 2012 ακολούθησε το The War Room EP (Test Card), που κυκλοφόρησε στην δικιά τους εταιρεία, και, όπως εύκολα προκύπτει από τον τίτλο, εστίαζε στις διάφορες προπαγανδιστικές ενημερωτικές ταινίες και ραδιοφωνικές ανακοινώσεις του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο δίσκος έτυχε θερμότατης υποδοχής και σημαντικού airplay στην Μεγάλη Βρετανία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ηχογράφηση του πρώτου τους LP. Tο 2013 κυκλοφορεί το Inform-Educate-Entertain (2013, Test Card), με τίτλο που θυμίζει τον ίδιο τον λόγο ύπαρξης του συγκροτήματος. Αυτή η κυκλοφορία έμελλε να σηματοδοτήσει και την ανάδειξη τους στην πρωτοπορία της βρετανικής μουσικής σκηνής: διθυραμβικές κριτικές από τα μουσικά έντυπα, ένα support slot σε συναυλία των Rolling Stones στο Hyde Park, και, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για τις πωλήσεις δίσκων, μια θέση στο Νο 21 του UK Album Chart.

Πραγματικά, ελάχιστες επιρροές μπορεί κάποιος να “δέσει” στο άρμα των Public Service Broadcasting. Σαφώς, η μουσική τους χαρακτηρίζεται από στοιχεία post-rock και krautrock, το όλον φιλτραρισμένο μέσα από το πρίσμα της electronica. Αλλά η πρόσβαση και η χρήση τόσο πλούσιου αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού σπάνια συναντιέται: μόνο ίσως σε κάποιες πρώιμες προσπάθειες μίξης της rock και του hip hop (βλ. Big Audio Dynamite, Colourbox) ή ίσως στον μοναδικό – και πλέον εμβληματικό – δίσκο των Avalanches. Kαι πάλι όμως, ούτε αυτές οι ρίζες δεν μπορούν να προσδεθούν στο αποτέλεσμα που γεννούν οι Public Service Broadcasting.

H αντίθεση του παλιού με το νέο, η μίξη μιας σύγχρονης μουσικής άποψης με φωνές-φαντάσματα του παρελθόντος, η ίδια η σκηνική εμφάνιση του συγκροτήματος προσεγγίζουν κάπως τον ιδεατό, πεπερασμένο κόσμο που έχει φτιάξει για τον εαυτό της μια άλλη βρετανική μπάντα, οι British Sea Power. Αλλά ενώ οι προηγούμενοι προάγουν την βλέψη τους μέσα από μια πιο κλασσική προσέγγιση της rock μουσικής, οι Public Service Broadcasting γοητεύουν με την υπόσχεση της μόνιμης αναζήτησης των πιο προχωρημένων μουσικών μονοπατιών. Και συνάμα μας θυμίζουν έναν κόσμο που, όπως αυτοί που τον έζησαν σιγά-σιγά εκλείπουν, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραμείνει στην μνήμη μας. Ίσως τελικά, το τρίπτυχο «Πληροφόρηση-Εκπαίδευση-Διασκέδαση» να είναι αυτό που τους χαρακτηρίζει επακριβώς.

Την συναυλία θα ανοίξουν οι ice_eyes, των Spiros A. και Anastasios T. Ενεργοί από το 2012, οι ice_eyes κυκλοφορούν διαδικτυακά την μουσική τους μέσω της sonicplayground.gr ενώ και άλλα κομμάτια και remix τους είναι διαθέσιμα μέσω της υπηρεσίας του soundcloud. Με κομμάτια ριζωμένα στην παράδοση του house και της minimal techno που αποπνέουν έντονη δόση μελαγχολίας και ανοιχτών οριζόντων, οι ice_eyes συνθέτουν από τα πιο ενδιαφέροντα ηλεκτρονικά κομμάτια της εποχής.