Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Δημήτρης Κουρούμπαλης: Ο Τομ Σόγιερ είναι τόσο ισχυρός που δύσκολα μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι λιγότερο από τη μοναδικότητά του

Δημήτρης Κουρούμπαλης: Ο Τομ Σόγιερ είναι τόσο ισχυρός που δύσκολα μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι λιγότερο από τη μοναδικότητά του

 

Να ένα κλασικό κείμενο για παιδιά και εφήβους που πρωταγωνιστεί ένα παιδί "φόβος και τρόμος" για κάθε γονιό και δάσκαλο. Ο Τομ Σόγιερ είναι η προσωποποίηση της ανεξαρτησίας, της ευρηματικής πονηριάς και της αστείρευτης φαντασίας συστατικά που μπορούν να δυναμιτίσουν κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι το φιλελεύθερο πνεύμα, ασύλληπτο από κανόνες και φόρμες, είναι η επανάσταση που δεν χρειάζεται αιτία και θεωρητικό υπόβαθρο, είναι η ψυχή που μπορεί να αποσταθεροποιήσει το κοινωνικό κατεστημένο για να το προχωρήσει ένα βήμα μπροστά στην πρόοδό του. Κάποια στιγμή μεταξύ σοβαρού και αστείου χαρακτήρισα τον Τομ Σόγιερ την προσωποποίηση του πνεύματος της ελεύθερης αγοράς και φοβάμαι πως αυτός ο χαρακτηρισμός του ταιριάζει περισσότερο απ’ όσο μου αρέσει.

 

Στην εποχή του βιβλίου ο ανταγωνισμός, το κυνήγι του πλούτου και η ασίγαστη εφευρετικότητα είναι στοιχεία θαυμαστά, κανείς δεν ντρέπεται γι’ αυτά και όλοι τα ζηλεύουν. Ο Τομ Σόγιερ τα έχει και τα τρία στο έπακρο και τα επιδεικνύει με ασύλληπτη χάρη και νοστιμιά. Θέλει να είναι ο καλύτερος και υπερκερνά όλα τα εμπόδια για να το καταφέρει, όνειρό του είναι φυσικά ο πλούτος και το μυαλό του δεν σταματά να γεννά ιστορίες, παιχνίδια, σκανταλιές όπου όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι αναγκασμένος να συμμετέχει. Όλα τα τόσο παρεξηγημένα στοιχεία όμως στα χέρια του Τομ γίνονται αξιολάτρευτα και κανείς δεν μπορεί να του κρατήσει κακία. Ίσως γιατί συνοδεύονται από ένα υψηλό κι ακλόνητο αίσθημα δικαιοσύνης, από μια γενναία καρδιά που αψηφά το δικό της κίνδυνο για να γλιτώσει τους άλλους κι από τη βαθειά πεποίθηση ότι η φιλία είναι πάνω απ’ όλα.

 

Σε μια σκηνή στο έργο ο Τομ καταφέρνει με κόλπο τα παιδιά της γειτονιάς να βάψουν το φράχτη, τιμωρία που του έχει βάλει η Θεία Πόλυ, για χάρη του. Και δεν σταματά εκεί, τους παίρνει για αντάλλαγμα κάποιο αγαπημένο τους αντικείμενο. Σε μια άλλη σκηνή, διακινδυνεύει τη ζωή του λέγοντας την αλήθεια στο δικαστήριο για να γλιτώσει το φίλο του από τις ψευδείς κατηγορίες.

 

Ίσως αυτή είναι η βαθειά γοητεία του Τομ Σόγιερ: πόσο λατρευτή είναι η ωραία ανθρώπινη φύση που ενεργεί με τέτοιο όμορφο τρόπο τις ακραίες αντιθέσεις της! Ναι, ίσως δεν είναι ιδιαίτερα διδακτικός ο Τομ Σόγιερ για τα μαμμόθρεφτα και τα εγκλωβισμένα παιδιά, αλλά είναι τόσο ισχυρός που δύσκολα μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι λιγότερο από τη μοναδικότητά του.

 

 

Η παράσταση «Τομ Σόγιερ» παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κάθε Σάββατο στις 11.30 κάθε Κυριακή στις 11:30 & 14:45.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Δημήτρης Μπογδάνος: Η ξέφρενη περιπέτεια προς το άπειρο Φως ή πώς το Εσείς μπορεί να γίνει Εμείς
21.11.2016 15:56
Ο Δημήτρης Μπογδάνος γράφει τις σκέψεις του με αφορμή την παράσταση "Τα Ταξίδια των Γκιουλ_Ιβερ. Όλοι είμαστε ξένοι, κάπου.", η οποία παρουσιάζεται από την ομάδα Huit στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Νικορέστης Χανιωτάκης: Ό, τι ανεβαίνει... δεν κατεβαίνει
17.11.2016 11:57
Ο Νικορέστης Χανιωτάκης γράφει για το έργο του James Fritz, "4 λεπτά & 12 δευτερόλεπτα", το οποίο εστιάζει σε ένα προκλητικό και επίκαιρο θέμα ρίχνοντας φως στις ύπουλες ευκαιρίες που προσφέρει η νέα τεχνολογία. Πώς ένα βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών και δώδεκα δευτερολέπτων μπορεί να αλλάξει την ζωή δύο οικογενειών; Οι απαντήσεις θα δοθούν στο Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ!
Μιχάλης Σιώνας: «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» - Μια παράσταση για μικρούς & μεγάλους
13.10.2016 13:01
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας γράφει στο Culture Now για την παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» της Εταιρείας Θεάτρου Θέση, η οποία "ζωντανεύει" τον κόσμο των ξωτικών, των ευγενών και των ταπεινών μαστόρων στο θέατρο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ!
Μόνικα Κασάνη: Summer Camp - Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία για τα παιδιά στην Τεχνόπολη
15.06.2016 10:42
Γιατί Summer Camp στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων; Μια καλοκαιρινή εμπειρία περιμένει τα παιδιά σας στην Τεχνόπολη, 100% διαδραστική και διασκεδαστική. Μέσα από τη βιωματική μάθηση, το θεατρικό παιχνίδι και τη συνεργασία, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τέχνες, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να μάθουν να ζουν καλύτερα.
Γιάννης Κατσιγιάννης: Ο Σούπερ Φιστίκης Ενάντια στο Τεράστιο Παγωτό Χωνάκι!
01.04.2016 11:07
Θέλω και θα προσπαθήσω να είμαι ειλικρινής. Λέω θα προσπαθήσω, γιατί μέσα από ανάλογα σημειώματα, μπορεί κανείς εύκολα να ξεστρατίσει από την προσωπική του αλήθεια. Γράφοντας τον Σούπερ Φιστίκη, είχα κατά νου, τα παιδιά με τους γονείς, πακέτο, έχοντας σαν στόχο μου πρώτιστα, «να περάσουν όλοι καλά». Πολλοί ταυτίζουν την παραπάνω έκφραση με έκπτωση διδακτισμού, ποιότητας και μηνυμάτων… Αυτό ακριβώς προσπάθησα να αποφύγω. Προσπάθησα να αποφύγω τον στείρο και τον παλιάς κοπής διδακτισμό όπως και την πεπατημένη ποιοτική οδό. Σαν μαθητής, αρκετές φορές θυμάμαι να έγειρα γλυκά το κεφάλι μου στο θρανίο, ακούγοντας με τον πλέον νανουριστικό τρόπο, αναλύσεις επί αναλύσεων, και τι θέλει τέλος πάντων να πει ο ποιητής και… και… Κλείνοντας άλλοτε τ’ αυτιά μου, μην αντέχοντας να ακούω την λογοτεχνία να στενάζει κάτω από το τότε αδυσώπητο φιλολογικό νυστέρι…