Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Δημήτρης Κουρούμπαλης: Ο Τομ Σόγιερ είναι τόσο ισχυρός που δύσκολα μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι λιγότερο από τη μοναδικότητά του

Δημήτρης Κουρούμπαλης: Ο Τομ Σόγιερ είναι τόσο ισχυρός που δύσκολα μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι λιγότερο από τη μοναδικότητά του

 

Να ένα κλασικό κείμενο για παιδιά και εφήβους που πρωταγωνιστεί ένα παιδί "φόβος και τρόμος" για κάθε γονιό και δάσκαλο. Ο Τομ Σόγιερ είναι η προσωποποίηση της ανεξαρτησίας, της ευρηματικής πονηριάς και της αστείρευτης φαντασίας συστατικά που μπορούν να δυναμιτίσουν κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι το φιλελεύθερο πνεύμα, ασύλληπτο από κανόνες και φόρμες, είναι η επανάσταση που δεν χρειάζεται αιτία και θεωρητικό υπόβαθρο, είναι η ψυχή που μπορεί να αποσταθεροποιήσει το κοινωνικό κατεστημένο για να το προχωρήσει ένα βήμα μπροστά στην πρόοδό του. Κάποια στιγμή μεταξύ σοβαρού και αστείου χαρακτήρισα τον Τομ Σόγιερ την προσωποποίηση του πνεύματος της ελεύθερης αγοράς και φοβάμαι πως αυτός ο χαρακτηρισμός του ταιριάζει περισσότερο απ’ όσο μου αρέσει.

 

Στην εποχή του βιβλίου ο ανταγωνισμός, το κυνήγι του πλούτου και η ασίγαστη εφευρετικότητα είναι στοιχεία θαυμαστά, κανείς δεν ντρέπεται γι’ αυτά και όλοι τα ζηλεύουν. Ο Τομ Σόγιερ τα έχει και τα τρία στο έπακρο και τα επιδεικνύει με ασύλληπτη χάρη και νοστιμιά. Θέλει να είναι ο καλύτερος και υπερκερνά όλα τα εμπόδια για να το καταφέρει, όνειρό του είναι φυσικά ο πλούτος και το μυαλό του δεν σταματά να γεννά ιστορίες, παιχνίδια, σκανταλιές όπου όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι αναγκασμένος να συμμετέχει. Όλα τα τόσο παρεξηγημένα στοιχεία όμως στα χέρια του Τομ γίνονται αξιολάτρευτα και κανείς δεν μπορεί να του κρατήσει κακία. Ίσως γιατί συνοδεύονται από ένα υψηλό κι ακλόνητο αίσθημα δικαιοσύνης, από μια γενναία καρδιά που αψηφά το δικό της κίνδυνο για να γλιτώσει τους άλλους κι από τη βαθειά πεποίθηση ότι η φιλία είναι πάνω απ’ όλα.

 

Σε μια σκηνή στο έργο ο Τομ καταφέρνει με κόλπο τα παιδιά της γειτονιάς να βάψουν το φράχτη, τιμωρία που του έχει βάλει η Θεία Πόλυ, για χάρη του. Και δεν σταματά εκεί, τους παίρνει για αντάλλαγμα κάποιο αγαπημένο τους αντικείμενο. Σε μια άλλη σκηνή, διακινδυνεύει τη ζωή του λέγοντας την αλήθεια στο δικαστήριο για να γλιτώσει το φίλο του από τις ψευδείς κατηγορίες.

 

Ίσως αυτή είναι η βαθειά γοητεία του Τομ Σόγιερ: πόσο λατρευτή είναι η ωραία ανθρώπινη φύση που ενεργεί με τέτοιο όμορφο τρόπο τις ακραίες αντιθέσεις της! Ναι, ίσως δεν είναι ιδιαίτερα διδακτικός ο Τομ Σόγιερ για τα μαμμόθρεφτα και τα εγκλωβισμένα παιδιά, αλλά είναι τόσο ισχυρός που δύσκολα μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι λιγότερο από τη μοναδικότητά του.

 

 

Η παράσταση «Τομ Σόγιερ» παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κάθε Σάββατο στις 11.30 κάθε Κυριακή στις 11:30 & 14:45.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Γιάννης Κατσιγιάννης: Ο Σούπερ Φιστίκης Ενάντια στο Τεράστιο Παγωτό Χωνάκι!
01.04.2016 11:07
Θέλω και θα προσπαθήσω να είμαι ειλικρινής. Λέω θα προσπαθήσω, γιατί μέσα από ανάλογα σημειώματα, μπορεί κανείς εύκολα να ξεστρατίσει από την προσωπική του αλήθεια. Γράφοντας τον Σούπερ Φιστίκη, είχα κατά νου, τα παιδιά με τους γονείς, πακέτο, έχοντας σαν στόχο μου πρώτιστα, «να περάσουν όλοι καλά». Πολλοί ταυτίζουν την παραπάνω έκφραση με έκπτωση διδακτισμού, ποιότητας και μηνυμάτων… Αυτό ακριβώς προσπάθησα να αποφύγω. Προσπάθησα να αποφύγω τον στείρο και τον παλιάς κοπής διδακτισμό όπως και την πεπατημένη ποιοτική οδό. Σαν μαθητής, αρκετές φορές θυμάμαι να έγειρα γλυκά το κεφάλι μου στο θρανίο, ακούγοντας με τον πλέον νανουριστικό τρόπο, αναλύσεις επί αναλύσεων, και τι θέλει τέλος πάντων να πει ο ποιητής και… και… Κλείνοντας άλλοτε τ’ αυτιά μου, μην αντέχοντας να ακούω την λογοτεχνία να στενάζει κάτω από το τότε αδυσώπητο φιλολογικό νυστέρι…
Ομάδα Τσόκαρα: Θέατρο που πάει παντού!
28.01.2016 09:36
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όπου η δημιουργικότητα και η επιβίωση μέσω της τέχνης του θεάτρου είναι μια δύσκολη υπόθεση, επιλέξαμε έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης μιας θεατρικής ομάδας. Έναν τρόπο που βασίζεται στην συλλογικότητα, την συν δημιουργία και την αλληλεγγύη. Η θεατρική ομάδα Τσόκαρα δεν έχει σκηνοθέτη ούτε παραγωγό, παρά μόνο ισότιμα μέλη με τις ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις.
Άρης Τρουπάκης: Η μόνη κορφή που κατακτάς είναι η γνώση πως υπάρχει πάντα μια ακόμα ψηλότερη
07.12.2015 10:18
Τα «Ψηλά Βουνά» είναι τα παιδικά μας χρόνια. Όχι μια οποιαδήποτε στιγμή τους. Είναι εκείνη η παράξενη στιγμή – «τα παιδιά της τελευταίας τάξης του δημοτικού» λέει ο δάσκαλος που παροτρύνει τους μαθητές ν’ ανέβουν στο βουνό – που σιγά-σιγά κι ανύποπτα η παιδική αθωότητα συναντάει την περιπετειώδη μυρωδιά των πρώτων χρόνων της εφηβείας.
Παναγιώτης Τσιρίδης: Ένα ταξίδι από την μοναξιά στη φιλία, παρέα με τον μικρό κάστορα
09.11.2015 16:59
Τι μπορεί να σημαίνει μοναξιά για ένα παιδί; Πως τη βιώνει και ποια είναι η σημασία της; Αυτά είναι δύο από τα ερωτήματα που ανοίγει το εξαιρετικό παραμύθι της Amy Mac Donald το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώσση και μεταφέρεται στο θέατρο από την ομάδα Λόγου Παίγνιον. Το έργο, με τίτλο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ» έρχεται να ανοίξει αυτά τα ερωτήματα, αλλά και ως οφείλει το παιδικό θέατρο, να δώσει και κάποιες στοιχειώδεις απαντήσεις. Απαντήσεις όμως που δεν αποτελούν κατήχηση ή διδασκαλία.
Λένα Τερκεσίδου: Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας
05.11.2015 13:36
«Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας» είναι ένα θεατρικό έργο που έχει σκοπό να μάθει στα παιδιά την έννοια της σωστής διατροφής.