Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το βιβλίο Παντού στη Θεσσαλονίκη σε βρίσκει η ιστορία Προσεγγίσεις στην πόλη της ιστοριογραφίας και της λογοτεχνίας (1912-1974), του Γιώργου Αναστασιάδη.

 

Μνήμες, εικόνες και αναγνώσεις της ασπρόμαυρης πόλης (από το 1912 ως το 1974) προκαλούν ερεθίσματα και συνειρμούς για πρόσωπα και τόπους που σφράγισαν την ιστορική της φυσιογνωμία. Ο Γιώργος Αναστασιάδης, αντλώντας υλικό και ιδέες από βιβλία ιστορικά και λογοτεχνικά, από βιώματα και από παλιές και σύγχρονες εφημερίδες, ιχνηλατεί, διασώζει και παρουσιάζει όψεις από το πολυσήμαντο ιστορικό, πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της γενέθλιας πόλης του.

Ο τόμος περιέχει επτά δοκιμές ιστοριογραφίας: Στην πρώτη ανιχνεύεται ο «σύντομος» 20ός αιώνας της πόλης και προτείνεται ένας οδηγός μελέτης των σημείων απ’ όπου πηγάζει η γνώση μας για την ιστορική ταυτότητα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.

Στις άλλες δοκιμές ο Γιώργος Αναστασιάδης προσεγγίζει:

τον Τύπο της Θεσσαλονίκης ως κιβωτό μνήμης

τη Διεθνή Έκθεση όπως αναδύεται μέσα από τις σελίδες της Ιστορίας και της λογοτεχνίας

τη Θεσσαλονίκη των προσφύγων με τη ματιά του Γιώργου Ιωάννου

τους εμβληματικούς δασκάλους του πανεπιστημίου και τη δημιουργική πνοή τους

την απελευθέρωση μιας «ζόρικης» μνήμης, με επίκεντρο τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος Θεσσαλονικείς Εβραίους

τον Θερμαϊκό του ιστορικού και λογοτεχνικού βλέμματος.

Ο Γιώργος Αναστασιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο πολύχρονο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του στον Tύπο και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του σημαντική θέση κατέχει η επισκόπηση της νεοελληνικής ιστορίας, των πολιτικών και συνταγματικών θεσμών και η ιχνηλάτηση της σύγχρονης πολιτικής και πολιτιστικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, ιδίως μέσα από τα κοιτάσματα των παλαιών εφημερίδων και της λογοτεχνίας.