Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Οι Σάτυροι, οι Ναϊάδες και άλλα ζώα

Οι Σάτυροι, οι Ναϊάδες και άλλα ζώα
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, η Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη παρουσιάζουν το έργο του Τσέχου καλλιτέχνη Adolf Born.

Ο Adolf Born είναι ζωγράφος, χαράκτης, γελοιογράφος, εικονογράφος και σκηνογράφος, με επικρατέστερη στο έργο του την χαρακτική , με τεχνικές σε χαλκό όπως η ξηρή χάραξη, η οξυγραφία και η λιθογραφία.

Τη δουλειά του χαρακτηρίζει μία ξεχωριστή εικαστική έκφραση, η οποία πηγάζει από την ιδιάζουσα θεώρηση του κόσμου, με μια ματιά χιουμοριστική και ιλαροτραγική μαζί.

Η έμπνευσή του είναι τα ταξίδια, πρόσωπα της ιστορίας, της λογοτεχνίας και μυθολογικοί ήρωες που θαυμάζει, από το θέατρο και τις αναμνήσεις του από πανηγύρια της παλαιάς Πράγας.

Ο Adolf Born έχει εικονογραφήσει 362 βιβλία, ενώ δημιούργησε σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις και συνεργάστηκε εικαστικά σε 64 ταινίες. Από το 1959 πραγματοποίησε 144 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 81 σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Τσεχία και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στη Γερμανία, την Ελβετία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Στη διάρκεια της μακράς παρουσίας του στο διεθνές εικαστικό προσκήνιο ο Born τιμήθηκε πολλές φορές για το έργο του: μετράει 30 διακρίσεις και βραβεία για εικονογραφήσεις, 22 για γελοιογραφίες, χαρακτικά και σχέδια, και 23 για ταινίες κινούμενων σχεδίων σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

Η έκθεση Σάτυροι, Ναϊάδες και άλλα ζώα αποτελείται από 42 έργα εμπνευσμένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες.

Σχετικές ειδήσεις
Ξεναγήσεις στην έκθεση
16.12.2016 15:23
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), η Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής, στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο Πειραιώς, από τις 19 Οκτωβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Έκθεση των Δ. Βασιλειάδη, Κ. Βικία-Σακελλάρη, Ε. Στόικου, Σ. Ταυλαρίδη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
16.11.2016 11:44
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών σε μία κοινή έκθεση.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
REM-Brand Name 2016: Η Γνησιότητα του Καλλιτέχνη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
15.06.2016 17:09
Το REM-Brand Name που διοργανώνει η γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από τις 28 Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου, δίνοντας μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ!