Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, η Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη παρουσιάζουν το έργο του Τσέχου καλλιτέχνη Adolf Born.

Ο Adolf Born είναι ζωγράφος, χαράκτης, γελοιογράφος, εικονογράφος και σκηνογράφος, με επικρατέστερη στο έργο του την χαρακτική, με τεχνικές σε χαλκό όπως η ξηρή χάραξη, η οξυγραφία και η λιθογραφία.

Τη δουλειά του χαρακτηρίζει μία ξεχωριστή εικαστική έκφραση, η οποία πηγάζει από την ιδιάζουσα θεώρηση του κόσμου, με μια ματιά χιουμοριστική και ιλαροτραγική μαζί.

Η έμπνευσή του είναι τα ταξίδια, πρόσωπα της ιστορίας, της λογοτεχνίας και μυθολογικοί ήρωες που θαυμάζει, από το θέατρο και τις αναμνήσεις του από πανηγύρια της παλαιάς Πράγας.

Ο Adolf Born έχει εικονογραφήσει 362 βιβλία, ενώ δημιούργησε σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις και συνεργάστηκε εικαστικά σε 64 ταινίες. Από το 1959 πραγματοποίησε 144 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 81 σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Τσεχία και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στη Γερμανία, την Ελβετία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Στη διάρκεια της μακράς παρουσίας του στο διεθνές εικαστικό προσκήνιο ο Born τιμήθηκε πολλές φορές για το έργο του: μετράει 30 διακρίσεις και βραβεία για εικονογραφήσεις, 22 για γελοιογραφίες, χαρακτικά και σχέδια, και 23 για ταινίες κινούμενων σχεδίων σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

Η έκθεση Σάτυροι, Ναϊάδες και άλλα ζώα αποτελείται από 42 έργα εμπνευσμένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες.