Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, στις 8:30 μ.μ., εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της Κατερίνας Παπαζήση με τίτλο «Αυτό που δεν είναι», σε επιμέλεια Γωγώς Βουδούρη και Μαρίας Γιαγιάννου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο της εικαστικού και θα διαρκέσει έως τις 23 Δεκεμβρίου 2014.

Η Κατερίνα Παπαζήση αφιερώνει την εικαστική της πρόταση στο Σώμα και την Πόλη. Το φωτογραφικό κολάζ και η ζωγραφική είναι τα βασικά της εργαλεία, μέσω των οποίων μας συστήνει σε μια κατακερματισμένη σωματική επικράτεια, η οποία καταλαμβάνει όλη την γκάμα των μεγεθών τελάρου. Καθώς μελετά τα σημεία της ένωσης των σωμάτων αλλά και του διχασμού τους, η καλλιτέχνις ανακαλύπτει τη σημασία του Κενού˙ του κατεξοχήν μη-τόπου όπου παίζεται η επιθυμία και η επικοινωνία.   

Πάνω και ανάμεσα στα κελύφη που μας περιβάλλουν ως δεύτερο δέρμα, η Παπαζήση βρίσκει μια σειρά γραμμών/κενών/διακοπών, απ’ όπου εκβάλλει το εσωτερικό του κτιρίου, απ’ όπου αναδύεται ένας εν ενεργεία διάλογος ανάμεσα στο άψυχο κτίριο και τη ζωή που υποδέχεται. Ορίζει τα οικοδομικά υλικά των σχέσεων που μας χτίζουν και, ως εκ τούτου, μας γκρεμίζουν, ενώνοντας το αστικό τοπίο με «το δέρμα που κατοικεί». Ανατρέποντας τον Spazialismo του Lucio Fontana – αφού εδώ, ό,τι μοιάζει με σχισμή είναι στ’ αλήθεια το σημείο της ένωσης – επιχειρεί να μας αποκαλύψει το βάθος της επιθυμίας, ως αντίστιξη στην πραγματικότητα που, κατά την καλλιτέχνιδα, έχει γίνει μια ατέλειωτη επιφάνεια.

«Αυτό που δεν είναι» είναι ακριβώς αυτό που «είναι»: ο χώρος που αναπνέει μεταξύ μας και μας προσφέρεται για να τον γεμίσουμε. Όπως, στην προκειμένη περίπτωση, ο χώρος όπου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της επικοινωνίας είναι ο ίδιος ο τόπος της ανάδυσης των έργων, το εργαστήριό της˙ ιδανικό σημείο ώστε να συναντηθεί ο θεατής με τον δημιουργό μέσω της τέχνης.