Είναι μεγάλη χαρά για το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας να διοργανώνει το πρώτο πλήρες αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη.

Έναν δημιουργό ο οποίος άνοιξε το δρόμο για μια νέα σελίδα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με το Σπιρτόκουτο το 2003, ενώ η δεύτερη μεγάλου μήκους, Η ψυχή στο στόμα (2006) έφτασε στο στην 45η Διεθνή Εβδομάδα Κριτικής των Καννών και η τελευταία ταινία του, Το μικρό ψάρι (2014), έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Berlin International Film Festival 2014 και προβλήθηκε σε ποικίλα φεστιβάλ, όπως το Κάρλοβι Βάρι, το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πάλιτς και το Φεστιβάλ Bildrausch στο Μπάζελ της Ελβετίας.
 

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: Καλημέρα νύχτα (1990, doc., 15΄), Σταδιακή βελτίωση του καιρού (1992, 20΄), Μόνο μυρίζοντας γιασεμί (1994, doc. 30΄), Η ζωή που θα ήθελες (1995, doc., 65΄), Σπιρτόκουτο (2003, 81΄), Η Ψυχή στο Στόμα (2006, 111΄),  Μαχαιροβγάλτης (2010, 108΄), Το μικρό ψάρι (2014, 137΄).

Ο Γιάννης Οικονομίδης, μαζί με συντελεστές από τις ταινίες του, θα συζητήσουν μετά τις προβολές μαζί με το κοινό, στο ακόλουθο πρόγραμμα:

Πέμπτη 13.11 στις 20.00 Σπιρτόκουτο (αίθ. Α) Q&A με Γιάννη Οικονομίδη, Ερρίκο Λίτση, Κώστα Ξυκομηνό

Παρασκευή 14.11 στις 22.00 Το μικρό ψάρι (αίθ. Α) Q&A με Γιάννη Οικονομίδη, Βαγγέλη Μουρίκη

Κυριακή 16.11 στις 22.00 Μαχαιροβγάλτης (αίθ. Β) Q&A με Μαρία Καλλιμάνη, Στάθη Σταμουλακάτο  

Τρίτη 25.11 στις 22.00 Η ψυχή στο στόμα (αίθ. Α) Q&A με Ερρίκο Λίτση, Βαγγέλη Μουρίκη

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Faliro House Productions, την Αργοναύτες Α.Ε., και την Feelgood Entertainment.

Έκθεση φωτογραφίας

Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος στο Γιάννη Οικονομίδη, θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Ταινίας Περιήγησις- Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη, με φωτογραφίες της Άννας Μαρίας Χατζηστεφάνου από τα γυρίσματα της ταινίας Το μικρό ψάρι.

Ταινίας Περιήγησις
Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη
Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου

«Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ταινίας Περιήγησις» είναι ένας φωτογραφικός διάλογος με την ταινία Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη. Μέσα από τον διάλογο αυτό προσπάθησα να δημιουργήσω ένα σύνολο από εικόνες που αντανακλούν την προσωπική φωτογραφική μου ματιά στους σκηνικούς χώρους και τους χαρακτήρες-ηθοποιούς της ταινίας. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες. Τοποθετούνται έξω από τον έγχρωμο κόσμο της ταινίας και προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνες στις οποίες κυριαρχούν το φως και τα σχήματα, επινοώντας έναν κόσμο παράλληλο με τον κόσμο της ταινίας».

Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου

Εγκαίνια: Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης

Η συγκεκριμένη φωτογραφική δουλειά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη με τον ίδιο τίτλο.

To 8o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διοργάνωση: Ταινιοθήκη της Ελλάδος