Νέος κύκλος μαθημάτων Ιστορίας της Τέχνης από τους Ιστορικούς Τέχνης και Επιμελητές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ξεκινάει στις 19 Νοεμβρίου 2014, κάθε Τετάρτη 16:00-18:00) στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ, έως τις 21 Ιανουαρίου 2015.

Στόχος του φετινού, χειμερινού κύκλου μαθημάτων με τίτλο «Η ευρωπαϊκή τέχνη στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Όψεις του μοντερνισμού και της πρωτοπορίας» είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις βασικές προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής τέχνης στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες που έχουν ειδικό ή ευρύτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της τέχνης, χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις.

Τι θα μάθουμε;

Το φαινόμενο του μοντερνισμού έχει τις ρίζες του στα τέλη του 19ου αιώνα, εκδηλώνεται ως μία γενικότερη αμφισβήτηση απέναντι στην ακαδημαϊκή τέχνη, τους θεσμούς και τις κατεστημένες αρχές και συγκροτεί μια νέα αντίληψη για τη σχέση της τέχνης με την κοινωνία και το ρόλο του καλλιτέχνη. Τα κινήματα της πρωτοπορίας επιφέρουν ριζικές ανατροπές στα εκφραστικά μέσα, εκδηλώνουν με ριζοσπαστικό τρόπο τις διακηρύξεις τους για τη σχέση της τέχνης με τη ζωή, συναντώνται με τις πολιτικές ιδεολογίες και τα κοινωνικά κινήματα εγκαινιάζοντας νέες μεθόδους και πρακτικές διάδοσης των ιδεών τους.

Η περιήγησή στην ιστορική περίοδο που γεννήθηκαν αυτά τα φαινόμενα θα ξεκινήσει από τα μετεμπρεσιονιστικά ρεύματα, για να συνεχίσει με τον φωβισμό, τον κυβισμό, τον φουτουρισμό, τη ρωσική πρωτοπορία, το νταντά, τον σουρεαλισμό, το μπαουχάουζ και τις πολλαπλές εκδοχές της αφαίρεσης.  

Πρόγραμμα μαθημάτων

Εισαγωγή στο μοντερνισμό και την πρωτοπορία: Συραγώ Τσιάρα & Φωβισμός – Εξπρεσιονισμός – Γέφυρα- Γαλάζιος Καβαλάρης: Γιάννης Μπόλης (19 Νοεμβρίου)
Κυβισμός: Γιάννης Μπόλης (26 Νοεμβρίου)
Φουτουρισμός: Συραγώ Τσιάρα (3 Δεκεμβρίου)
Ρωσική πρωτοπορία: Συραγώ Τσιάρα (10 Δεκεμβρίου)
Νταντά: Θοδωρής Μάρκογλου (17 Δεκεμβρίου)
Μεταφυσική ζωγραφική  – Σουρεαλισμός: Άννα Μυκονιάτη (7 Ιανουαρίου)
Μπαουχάουζ: Αρετή Λεοπούλου (14 Ιανουαρίου)
Αφαίρεση: Γιάννης Μπόλης – Ειρήνη Παπακωνσταντίνου (21 Ιανουαρίου)

Οργάνωση / Συντονισμός: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια ΚΣΤΘ.