Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Ο Κομφορμίστας επιστρέφει...

Ο Κομφορμίστας επιστρέφει...
Μια ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, που πολύ αγαπήσαμε   ξανά στις αίθουσες των κινηματογράφων.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του  Αλμπέρτο Μοράβια που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1951. Ο Μοράβια θεωρείται  ένας  από τους σημαντικότερους μοντέρνους Ιταλούς διανοούμενους .Το  βιβλίο του Il Conformista είναι ένα από τα τέσσερα βιβλία του που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία O Κομφορμίστας , με σκηνοθέτη τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι,  έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή σκηνοθέτες, του οποίου οι ταινίες έχουν κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις και συχνά σόκαραν την κοινή γνώμη , κέρδισε στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1970 ,το Interfilm Award Recommendation καθώς και το ειδικό βραβείο των δημοσιογράφων ενώ έχει προταθεί και για Χρυσή σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.


Η ταινία μας ταξιδεύει στη Ρώμη, δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μία μικροαστή αλλά κοινωνικά  αποδεκτή γυναίκα ( Στεφανία Σαντρέλη) και πηγαίνει στην εκκλησία σε τακτά διαστήματα.  Ο Μαρσέλο θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με τις ... συνέπειες των πράξεών του όταν θα του ζητήσει το αφεντικό του να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του.

Κριτικές :
Μία από τις πιο σημαντικές μεταπολεμικές ταινίες όλων των εποχών!
The Guardian

Σχετικές ειδήσεις
Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας, του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
23.08.2016 15:34
Η New Star παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 25 Αυγούστου 2016 την επική ταινία των 9 Όσκαρ Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας, του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
23.03.2016 12:49
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα, 24 με 30 Μαρτίου 2016, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι οι εξής
Η περίπτωση του Οιδίποδα, του Rainer Simon στην Αλκυονίδα
09.03.2016 12:31
Ο RAINER SIMON θα βρίσκεται στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016. Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες των DEFA STUDIO, παρουσιάζει τις ταινίες τους και συνομιλεί με το κοινό.
Ο ξεχωριστός κύριος Έτορε Σκόλα: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
09.02.2016 16:29
Δεινός εκφραστής της ιταλικής πραγματικότητας, έντονα πολιτικοποιημένος και με κοινωνικές ευαισθησίες, ο Έτορε Σκόλα (1931-2016), που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο μήνα, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους κινηματογραφιστές.
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
20.01.2016 12:06
Οι ταινίες της εβδομάδας 21 έως 27 Ιανουαρίου 2016 που θα προβάλλονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι Η επιστροφή, Δεσμοί αίματος, Το μεγάλο σορτάρισμα και Brooklyn.