Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

(a)-formal-ities: ομαδική έκθεση στην Cheapart

(a)-formal-ities: ομαδική έκθεση στην Cheapart

Η Cheapart στο Χαλάνδρι παρουσιάζει την ομαδική έκθεση (a)-formal-ities, η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014.


Η έκθεση με το τίτλο (a)-formal-ities απευθύνει ερωτήματα που αφορούν στη φόρμα ή/και την απουσία αυτής ενώ παράλληλα συζητά τη τυπολατρία στη τέχνη αλλά και στη κοινωνική και πολιτική ζωή θίγοντας το θέμα του καθωσπρεπισμού και του political correct αλλά και της κοινωνικής σύμβασης εν γένει.


Η πολύπλευρη αυτή θεματική αναπτύσσεται μέσα από μικτά μέσα (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκατάσταση) αντιπροσωπεύοντας άλλοτε την έννοια της (α)-φόρμας στο εικαστικό τοπίο και άλλοτε την έννοια του φορμαλ ως “επίσημου στοιχείου” όπως υπαινίσσεται ο τίτλος της έκθεσης. Τέλος, απευθύνει ερωτήματα για το ρόλο του καλλιτέχνη ενταγμένου σε ένα υπάρχον σύστημα αξιών αλλά και ένα εμπορικό σύστημα στο οποίο ο ίδιος βρίσκεται πότε ελεύθερος και άλλοτε δέσμιος των πολιτικών και οικονομικών αναγκαιοτήτων που υπηρετεί και εξυπηρετεί θεμιτά ή όχι, εκούσια ή όχι. Πόσο political correct είναι ο ρόλος της τέχνης και παράλληλα του καλλιτέχνη στις μέρες μας - όχι ως μετρήσιμο μέγεθος αλλά ως αναγκαιότητα εξέλιξης μέσα από αυτήν; Πόσο (εφόσον) επηρεάζει η τυπολατρία την εξελιξιμότητα της τέχνης αλλά και της έκφρασής;


Κάποια από αυτά τα ερωτήματα προσεγγίζει μέσα από το πολύπλευρό εικαστικό της έργο η παρούσα έκθεση σε μία ευσύνοπτη απόπειρα να σκιαγραφηθεί η μετάβαση από το «γραμμικό» στο «ζωγραφικό» στυλ, από την επιφάνεια στο βάθος της σύνθεσης, από την «κλειστή» στην «ανοιχτή» φόρμα /σύνθεση, από την πολλαπλότητα (όλον) στην ιδιαίτερη ενότητα (μέρος) και από την απόλυτη σαφήνεια στην σχετική σαφήνεια.


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: die4grazien [Petra Gell, Mela Kaltenegger, Susanna Schwarz, G. Maria Wetter], Sylvia Galos, Στέλλα Καπεζάνου, Ελένη Κοτσώνη, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Δημήτρης Φόρτσας, Γιώργος Τσεριώνης, Στέφανος Χανδέλης.

Επιμελήτρια: Εύα Κέκου


Έργο: Στέλλα Καπεζάνου

Σχετικές ειδήσεις
Οι Ναΐφ: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
04.11.2016 14:22
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 στις 12.00 εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η ομαδική εικαστική έκθεση «ΟΙ ΝΑΪΦ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016.
Nothing special: Just not Opium - Κονκορδάτο*: ομαδική έκθεση στην Cheapart
26.10.2016 16:43
Η Cheapart εγκαινιάζει στις 2 Νοεμβρίου 2016 την ομαδική έκθεση Nothing special: Just not Opium - Κονκορδάτο*.
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Ασημαντότητες: ομαδική έκθεση στην Cheapart
30.09.2016 16:57
Η Cheapart εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με την ομαδική έκθεση με τίτλο Ασημαντότητες.
Portrait Cabinet: ομαδική έκθεση στην Cheapart
24.03.2016 11:22
Η Cheapart εγκαινιάζει την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 την ομαδική έκθεση Portrait Cabinet, στην οποία 57 καλλιτέχνες δημιουργούν πάνω από 100 έργα σε έναν διάλογο με το πάντα επίκαιρο “πορτρέτο”.