Η εταιρεία θεάτρου GAFF και ο πολυχώρος VAULT παρουσιάζoυν το έργο του Μάκη Τσίτα, “Μάρτυς μου ο Θεός”, που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαικής Ένωσης 2014 σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004, ο Χρυσοβαλάντης -ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός αλλά οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία-, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του άνεργος και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα. Όλοι –οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του– τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή.

Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο – δραματουργική επεξεργασία: Μάκης Τσίτας
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Μουσική Επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σοφία Καραγιάννη- Λίνα Παγώνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες: Χάρης Λυγούρας
Αφίσα παράστασης: Νικολέττα Γιαννούλη, Αλέξανδρος Βενιέρης

Παίζει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων. Διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.

Κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο Θέατρο των Καιρών (σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.

Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Πάτυ εκ του Πετρούλα (Καστανιώτης, 1996), και δεκαπέντε βιβλία για παιδιά. Το μυθιστόρημα Μάρτυς μου ο Θεός (Κίχλη, 2013) απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014.

H εταιρεία θεάτρου GAFF δημιουργήθηκε το 2010. Έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις ” Μην παίζεις με τα χώματα” της Στέλλας Βλαχογιάννη (θέατρο Βασιλάκου, studio Mαυρομιχάλη και περιοδεία με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ ΑΕ),
”ΚΡΑΧ” μια σύνθεση από ιστορίες των Μ.Μπρέχτ και Α. Τσέχωφ για την σχέση του ανθρώπου με το χρήμα (Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης – 1ο LOW BUDGET FESTIVAL) και “Ψυχολογία Συριανού συζύγου” του Ε. Ροίδη (Θέατρο του Νέου Κόσμου, VAULT και περιοδεία για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Σοφία Καραγιάννη

(GAFF: Ονομασία που δόθηκε τον 19ο αιώνα στο αυτοσχέδιο θέατρο στις φτωχότερες συνοικίες του Λονδίνου και άλλων μεγάλων πόλεων, στου οποίου την σκηνή ανεπαρκείς θίασοι παρουσίαζαν άγαρμπες παραστάσεις μελοδραματικού ρεπερτορίου. Το εισιτήριο κόστιζε μία ή δύο πένες.)

www.facebook.com/gaff.gafftheatre