Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί το έργο Άνθρωποι και ποντίκια του Τζον Στάινμπεκ, από τοΝational Theatre Live, μια παραγωγή υποψήφια για δύο βραβεία Tony, με τους Τζέιμς Φράνκο και Κρις Ο’ Ντάουντ, σε σκηνοθεσία της Άννας Σαπίρο.

Το εμβληματικό έργο Άνθρωποι και ποντίκια του Τζον Στάινμπεκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1962), το οποίο αποτυπώνει το ζοφερό κλίμα της μεγάλης ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της δεκαετίας του 1930, αναβιώνει στο Μπρόντγουεϋ, σε μια εξαιρετική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, υποψήφια για δύο βραβεία Tony. Οι δύο πρωταγωνιστές, ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα και υποψήφιος για Όσκαρ Τζέιμς Φράνκο και ο υποψήφιος για βραβείο Tony Κρις Ο’ Ντάουντ, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Άννας Ντ. Σαπίρο, δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε αυτό το «συγκινητικό αριστούργημα» –όπως χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Τime– του παγκόσμιου δραματολογίου.

Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια του αμερικανικού Τύπου για τους δύο ηθοποιούς που αποδίδουν τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες, τον Τζωρτζ και τον Λένι, στο ντεμπούτο τους στο Μπρόντγουεϋ: «O Τζέιμς Φράνκο είναι φανταστικός» (Time Out New York), «ο Κρις Ο’Ντάουντ είναι αποκάλυψη» (Entertainment Weekly). Το βασικό καστ συμπληρώνουν η Λέιτον Μήστερ στο ρόλο της συζύγου του Κέρλι («Η Λέιτον Μήστερ είναι άψογη»-Variety) και ο επίσης βραβευμένος με Tony Τζιμ Νόρτον που ενσαρκώνει τον Κάντυ.

Με το έργο Άνθρωποι και ποντίκια (Οf Mice and Men) συνεχίζεται η φετινή σειρά αναμεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, που το Μέγαρο Μουσικής προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο. Η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Θέατρο Λόνγκεϊκρ (Longacre Theatre) του Μπρόντγουεϋ θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, με ελληνικούς υποτίτλους.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: James Franco (Τζωρτζ), Chris O’Dowd (Λένι), Leighton Meester (Σύζυγος του Κέρλυ), Ron Cephas Jones (Κρουκς), Alex Morf (Κέρλυ), Joel Marsh Garland (Κάρλσον), James McMenamin (Ουίτ), Jim Ortlieb (Αφεντικό), Jim Parrack (Σλιμ) και Jim Norton (Κάντυ). Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Anna D. Shapiro (βραβεία Τony, Drama Desk και Outer Critics Circles). Τα σκηνικά είναι του Todd Rosenthal, τα κοστούμια της Suttirat Larlarb και οι φωτισμοί του Japhy Weidman. Ο ηχητικός σχεδιασμός της παράστασης έγινε από τους Rob Milburn και Michael Bodeen. Τη μουσική έγραψε ο David Singer.

Το έργο Άνθρωποι και ποντίκια ένα από τα κορυφαία κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, που συνιστά μια συγκλονιστικά διαχρονική μαρτυρία για την ανθρώπινη φιλία, εκδόθηκε το 1937. Πηγή έμπνευσης για τον τίτλο που επέλεξε ο Τζον Στάινμπεκ (1902-1968) υπήρξαν δύο στίχοι από το ποίημα του Ρόμπερτ Μπερνς «Σ’ ένα ποντίκι» («To a Mouse»): Των ποντικιών και των ανθρώπων τα σχέδια τα πιο καλά στημένα / στραβά πηγαίνουν συχνά. Μετά την κυκλοφορία του, το μυθιστόρημα του νομπελίστα αμερικανού λογοτέχνη μεταφέρθηκε στο θέατρο, ενώ γνώρισε επίσης αρκετές κινηματογραφικές και ραδιοτηλεοπτικές διασκευές. Μάλιστα, η πρώτη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη στα 1939 ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, ενώ εκείνη του 1992 από τον Γκάρυ Σινίς προτάθηκε για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Το έργο Άνθρωποι και ποντίκια πρωτοανέβηκε το Νοέμβριο του 1937 στο Θέατρο Music Box του Μπρόντγουεϋ και ένα χρόνο αργότερα βραβεύτηκε από τον Κύκλο Θεατρικών Κριτικών της Νέας Υόρκης ως το καλύτερο έργο της χρονιάς (1938).

Με φόντο την Καλιφόρνια του μεσοπολέμου και του μεγάλου κραχ δύο περιπλανώμενοι εργάτες, ο Τζωρτζ Μίλτον (Τζέιμς Φράνκο) και ο Λέννι Σμολ (Κρις Ο’ Ντάουντ), αναζητούν την τύχη τους από ράντσο σε ράντσο. Μοιράζονται το ίδιο όνειρο: θέλουν μια μέρα να αποκτήσουν το δικό τους μικρό κομμάτι γης και να ζήσουν εκεί ελεύθεροι «ως κτηματίες» εκτρέφοντας κουνέλια. Οι δύο παιδικοί φίλοι είναι εντελώς διαφορετικοί στην εμφάνιση και στον χαρακτήρα: ο Τζωρτζ είναι μικροκαμωμένος, έξυπνος και καταφερτζής, ενώ ο Λένι είναι ένας αθώος γίγαντας, χειροδύναμος και αγαθούλης. Ύστερα από αρκετές περιπέτειες καταφέρνουν να βρουν δουλειά σε ένα αγρόκτημα. Όμως, τα πράγματα παίρνουν τραγική τροπή, όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο μια νεαρή και επικίνδυνα γοητευτική γυναίκα (Λέιτον Μήστερ), η σύζυγος του Κέρλι (Άλεξ Μορφ), του γιου του Αφεντικού.

Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.