Η αυλαία του 10ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, το οποίο εντάσσεται στην Αγορά του ΦΚΘ, άνοιξε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο Electra Palace, στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του ΦΚΘ, κ. Δημήτρη Εϊπίδη.

Στο χαιρετισμό του, κηρύσσοντας την έναρξη του 10ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, ο κ. Εϊπίδης καλωσόρισε τους παραγωγούς και σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κάθε χρόνο το Crossroads έχει περισσότερες συμμετοχές. Ο ίδιος χαρακτήρισε το θεσμό πολύτιμο όχι μόνο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ίδια την εξέλιξη του σινεμά. «Το Crossroads δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να συναντηθούν με συμπαραγωγούς και διανομείς, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση ταινιών που ακόμη βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής», συμπλήρωσε ο κ. Εϊπίδης και ευχήθηκε στους συμμετέχοντες να προβάλλουν σύντομα τα έργα τους στη μεγάλη οθόνη.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η επικεφαλής του Crossroads, κ. Marie-Pierre Macia, η οποία, αφού παρουσίασε την ομάδα της Αγοράς του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε στους συνεργάτες που υποστηρίζουν την Αγορά, προσθέτοντας ότι στους υποστηρικτές ανήκουν φέτος η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης, η κ. Macia αναφέρθηκε και στην κ. Annamaria Lodato, εκπρόσωπο του τηλεοπτικού σταθμού ARTE Γαλλίας, η οποία έδωσε το παρών στην εκδήλωση. Το ARTE για πρώτη φορά φέτος προσφέρει βραβείο 6.000 ευρώ σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο του Crossroads της Αγοράς.

Επιπλέον, η κ. Marie-Pierre Macia παρουσίασε την κριτική επιτροπή του φετινού Crossroads, την οποία απαρτίζουν οι Ewa Puszczynska (παραγωγός, Opus Film, Πολωνία), Θάνια Δημητρακοπούλου (εκπρόσωπος πωλήσεων, Match Factory, Γερμανία) και Elise Jalladeau (παραγωγός, ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Γαλλία).

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία της Αγοράς του ΦΚΘ θα απονεμηθούν την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, στις 18:00 στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Αυτή τη χρονιά, το Crossroads συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής, μια συγκυρία που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων ελληνικού κινηματογράφου. Με βάση αυτό το σκεπτικό, φέτος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική παραγωγή. Έτσι, από τα 13 κινηματογραφικά σχέδια που επιλέχτηκαν βάσει της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας, τα 6 είναι ελληνικά. Πρόκειται για τα εξής:

ARK – Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαραγκός, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος, plays2place productions, Ελλάδα

GREENHOUSE – Σκηνοθεσία: Νίκος Κρητικός, Παραγωγή: Φωτεινή Οικονομοπούλου, Oh My Dog, Ελλάδα

KILA – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος, View Master, Ελλάδα

A PACK OF SHEEP – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Παραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού, Ελίνα Ψύκου, Graal Films, Ελλάδα

TAILOR – Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Παραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα, Blonde Audiovisual S.A, Ελλάδα

THERE, WHERE NO ONE KNEW HOW TO CRY – Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου, Black Bird Productions, Ελλάδα

Τα υπόλοιπα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λίβανος, ΠΓΔΜ και Ρουμανία.     

Οι παραγωγοί και σκηνοθέτες αυτών των 13 κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους επίσημα και ανεπίσημα με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Το Crossroads υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA, ενώ επίσης συνεργάζεται με:

Την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, η οποία προσφέρει το  βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο.
Το CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), το οποίο προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σεναρίου σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.

Τον τηλεοπτικό σταθμό ARTE France, ο οποίος προσφέρει για πρώτη φορά βραβείο 6.000 ευρώ σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.

Το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό, προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network 2015.

Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, το οποίο επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο του 2015.

Το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops, που χορηγεί μια υποτροφία σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου.

Τη γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.

To Cinemed (Φεστιβάλ Cinema Méditerranéen Montpellier), το οποίο θα επιλέγει κάθε χρόνο ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο για το Development Grant που διοργανώνει ετησίως.

Την ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Cineuropa, που μεταδίδει όλα τα νέα της Κινηματογραφικής Αγοράς.

Το ACE – Ateliers du cinéma européen, που επιλέγει κάθε χρόνο νέους παραγωγούς για να συμμετάσχουν στο δίκτυο παραγωγών του και να αναπτύξουν επαγγελματικά τα κιν/φικά τους σχέδια με τη βοήθεια εξαίρετων παραγωγών.

Το Crossroads εντάσσεται στην Αγορά, δηλαδή το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.
 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες