Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Στο κλειδί του Φα: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Στο κλειδί του Φα: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Φαγκότο και βιολοντσέλο κάνουν έναν σπάνιο κι όμως κατά μία έννοια «αδελφικό» μουσικό συνδυασμό. Κλειδί στη μουσική τους σχέση είναι το… Κλειδί του Φα, εξ ου και ο τίτλος της συναυλίας μουσικής δωματίου που δίνουν ο φαγκοτίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Οδυσσέας Μπάσσιος και η βιολοντσελίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ, Μαρσέλα Μπάσσιου-Μπινέρη τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στις 20.30, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας».


Το πρόγραμμα που επέλεξε να παρουσιάσει το ντουέτο αποδεικνύει την εκλεκτική συγγένεια φαγκότου και βιολοντσέλου από την εποχή του Μπαρόκ μέχρι και τον 20ο αιώνα, συγκεντρώνοντας μερικές από τις διασημότερες και ωραιότερες συνθέσεις που έχουν γραφτεί γι αυτά τα δύο όργανα ή και για δύο φαγκότα (Καθώς ο ήχος του φαγκότου, πλούσιος σε υψηλές αρμονικές, μοιάζει αρκετά με τον ήχο του βιολοντσέλου, είναι εύκολο για το τελευταίο να αναλάβει τον ρόλο του δεύτερου φαγκότου). Περιλαμβάνει συγκεκριμένα: την Πρώτη Σονάτα για τσέλο και βιόλα ή φαγκότο του Γάλλου συνθέτη του Μπαρόκ Ιωσήφ Μποντέν ντε Μπουαμορτιέ, τη Σονάτα (KV 292) για τσέλο και φαγκότο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ , το  Duettino που έγραψε ο Γάλλος συνθέτης και βιολιστής Εζέν Μπότσα το 1954 αρχικώς για δύο φαγκότα, το, επίσης γραμμένο για δύο φαγκότα, έργο Croquis του Γάλλου συνθέτη και αρχιμουσικού Ανρί Τομαζί και άριες από τη δημοφιλέστατη όπερα «Κουρέας της Σεβίλης» του Τζοακίνο Ροσίνι, σε μεταγραφή για δύο φαγκότα τού, γεννημένου στις Βερσαλλίες το 1773, συνθέτη και φαγκοτίστα Φρανσουά Ρενέ Γκεμπάουερ.


Η συναυλία εντάσσεται στο φετινό κύκλο συναυλιών μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της αγαστής συνεργασίας της Ορχήστρας με το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.


Το πρόγραμμα της βραδιάς

ΙΩΣΗΦ ΜΠΟΝΤΕ ΝΤΕ ΜΠΟΥΑΜΟΡΤΙΕ (1689-1755)
Σονάτα αρ.1, έργο 14  

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756-1791)
Σονάτα σε σι ύφεση μείζονα, Κ.292

ΕΖΕΝ ΜΠΟΤΣΑ (1905-1991)
Duettino pour deux bassoons

ΑΝΡΙ ΤΟΜΑΖΙ (1901-1971)
Croquis

ΤΖΟΑΚΙΝΟ ΡΟΣΣΙΝΙ (1792-1868)
Άριες από την όπερα «Κουρέας της Σεβίλλης» (μεταγραφή  Φ.Ρ.Γκεμπάουερ)

Οδυσσέας Μπάσιος, φαγκότο
Μαρσέλα Μπάσσιου-Μπινέρη, βιολοντσέλο

Σχετικές ειδήσεις
Η Έκτη Συμφωνία του Μάλερ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.02.2017 13:48
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή για την εκτέλεση όλων των Συμφωνιών του Γκούσταβ Μάλερ ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με την Έκτη Συμφωνία: Σ΄αυτή την ακαταμάχητη μουσική περιήγηση στις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης Ψυχής είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Οι πόλεις της μουσικής, η ΚΟΑ σε μια συναυλία αφιέρωμα στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής
02.12.2016 17:26
Τέταρτος σταθμός στο μουσικό χάρτη του φετινού θεματολογικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Οι πόλεις της μουσικής» είναι η Βιέννη, η, επί χρόνια, ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» της μουσικής.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Εμείς κι ο κόσμος VIII: Συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.05.2016 15:57
Η, πλήρους δράσης κι αισθητικής ακρίβειας, Πρώτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς μόλις στα 19 του χρόνια. Το αειθαλές Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, με σολίστ τον 33χρονο Βασίλη Βαρβαρέσο, παλαιό γνώριμο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του. Και ο «Νόστος Ι», το έργο που συνέθεσε πέρυσι ο Χρήστος Σαμαράς, αξιοποιώντας ένα «κολλάζ στοιχείων της λαϊκής και δημοτικής μας μουσικής». Αυτό είναι το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κ.Ο.Α. την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γερμανού Ekhart Wycik, ενός από τους διεθνώς ταχύτατα ανερχόμενους αρχιμουσικούς, γνωστού για την ευρύτητα του ρεπερτορίου του και για τη στυλιστική του ευελιξία.