Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Random - Part I: έκθεση του Κωστή Παπαδόπουλου στον Εικαστικό Κύκλο

Random - Part I: έκθεση του Κωστή Παπαδόπουλου στον Εικαστικό Κύκλο

Στις 20 Νοεμβρίου 2014 εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Εικαστικού Κύκλου, η έκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής - video του Κωστή Παπαδόπουλου με τίτλο Random [Part I], η οποία θα διαρκέσει έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2014.


Στην 8η ατομική του έκθεση, ο Κωστής Παπαδόπουλος διερευνά το τυχαίο της ύπαρξης. 14 εμβληματικές φιγούρες - περσόνες εκτυλίσσουν το μίτο του προβληματισμού του, με κεντρικούς άξονες το φόβο, τον οίστρο, την επιθετικότητα, την αμφιβολία, τη φιλοδοξία, το χάρισμα και την αποδοχή, που είναι σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, «οι συναισθηματικοί μηχανισμοί, κάθε ένας με το αντίπαλο δέος του, που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν δυναμικά το εξελικτικό ίχνος του κάθε όντος ανεξάρτητα από το είδος, το φύλο, το χρώμα ή την ηλικία του, καθορίζοντας έτσι, την τροχιά της ζωής του».


Ο Stephen Hawking, η Μαρία Κάλλας, η Μarilyn Monroe, ένα Golden Boy, η Ιππολύτη, μια ασιατική τίγρη (?), ένας αετός και 7 ακόμα φιγούρες σε ένα συναρπαστικό παζλ ετερότητας πυροδότησαν τη δημιουργικότητα του καλλιτέχνη να εξιχνιάσει τους ψυχικούς μηχανισμούς που στη συνύπαρξή τους αλλά και τη δοσολογία τους, απέδωσαν χαρακτηριστικά μοναδικότητας στο κάθε ον. Παρότι οι συνθέσεις είναι εύγλωττα αναγνωρίσιμες, διαφεύγουν της σύμβασης της νατουραλιστικής προσωπογραφίας (ή πορτρέτου) καθώς συνδιαλέγονται κυρίως με το ψυχισμό της κάθε προσωπικότητας.


Τύχη - τυχαίο - τυχαιότητα - συγκυρία - σύμπτωση: Αξίες και έννοιες που δεσπόζουν στο εικαστικό περιβάλλον του Κωστή Παπαδόπουλου μέσα από τα γλυπτά - ζάρια που όχι μόνο υπαινίσσονται τους πολύπλοκους κώδικες - πτυχές της υπαρξιακής περιπέτειας αλλά και το στοιχείο του παιχνιδιού.


Η εικαστική γλώσσα του καλλιτέχνη, εξελισσόμενη συνεχώς από την αέναη μάχη με τα υλικά, δεν περιφρονεί καμιά από τις εικαστικές εμπειρίες και μνήμες: Άλλοτε εκρηκτικός μέσα από τη πρόκληση των αντιθέσεων άλλοτε μειλίχιος και υπαινικτικός, μόνιμα ερωτευμένος με τη τρίτη διάσταση και την άλλη χρήση των πραγμάτων, παρέχει στο θεατή τους αφηγηματικούς κόμβους όχι μόνο για να συνθέσει τη δική του ιστορία αλλά και για να παρασυρθεί από τη γοητεία και τη δύναμη της γραφής του, συνεισφέροντας στη συζήτηση με νέα ερωτήματα. O υπότιτλος «Μέρος Ι» υπόσχεται συνέχεια…

Σχετικές ειδήσεις
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Εικαστικό Πολύπτυχο: Ομαδική έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής στο «ΓΙΑΠΙ»
11.05.2016 14:29
Η ΑΚΤ – ΕΙΝ διοργανώνει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των Γ. Γαβαλά, Κ. Δικέφαλου, Μ. Κελαϊδή και Β. Παπανδρέου με τίτλο «Εικαστικό Πολύπτυχο» από 13 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, στον Χώρο Εκδηλώσεων «ΓΙΑΠΙ» στο Κορωπί.
Επέκεινα: Έκθεση της Νάνσυς Παπαδοπούλου Poth στην γκαλερί του Black Duck
17.03.2016 13:57
Η Νάνσυ Παπαδοπούλου Poth εκθέτει τα έργα της στην γκαλερί του Black Duck, από 28 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2016, σε μια έκθεση με τίτλο «Επέκεινα», που αφιερώνει στον πατέρα της.
Εικαστικό λογότυπο II: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Έρση
12.11.2015 17:10
Η Γκαλερί Έρση την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 & ώρα 7.30 μμ. εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής με τίτλο Εικαστικό λογότυπο II.
Χαρακτική - Παναγιώτης Γράββαλος (1933 - 2014): έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο
29.10.2015 12:21
Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί στον Εικαστικό Κύκλο έκθεση χαρακτικής του Παναγιώτη Γράββαλου (1933 - 2014).