Στα πλαίσια της 52ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής έχουν οργανωθεί ποικίλες παρουσιάσεις και διαλέξεις. Το πρόγραμμα έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει κάτι για όλους, μικρούς και μεγάλους, φοιτητές αρχαιολογικών σχολών και Καλών Τεχνών, αλλά και φίλους της κεραμικής τέχνης που όλο και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Θα ήταν προς όφελος της 52ης Πανελλήνιας Έκθεσης να παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις στην σελίδα σας κάθε τέλος της εβδομάδας. Σημειωτέον ότι η έκθεση συνήθως τα τελευταία χρόνια καθ΄ όλη τη διάρκεια της προσελκύει πάνω από 10.000 άτομα.
 

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα για τις πρώτες δύο ημέρες έχει ως εξής:

15 Νοεμβρίου
 
10:00 Προετοιμασία Μεσογειακού ξυλοκάµινου και άναµµα στις 12:00 από τον Φώτη Κατσάρη. Το ξυλοκάμινο αυτό έχει φτιαχτεί από υλικά που προσομοιάζουν ιδιαίτερα με εκείνα της αρχαίας εποχής. Η θερμοκρασία φθάνει στους 900-1000C και το καμίνιασμα διαρκεί τουλάχιστον 12 ώρες στο προαύλιο του εκθεσιακού χώρου.
 
13:00 Κατασκευή αρχαϊκών επιτραπέζιων αγγείων Κλασικής περιόδου από τον αγγειοπλάστη Νίκο Μπαµιατζόγλου.
 
Στις 16.00 Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διάλεξη του διεθνώς καταξιωμένου κεραμίστα Μένανδρου Παπαδόπουλου με θέμα “Μία ηµέρα σε ένα Αθηναϊκό εργαστήριο κεραµικής της Κλασικής εποχής”.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη θα παρουσιαστεί με ιδιαίτερο τρόπο η οργάνωση, τα υλικά, τα εργαλεία και το καμίνι του εργαστηρίου καθώς και ο τρόπος κατασκευής των κεραμικών της Κλασσικής Περιόδου.
 

16 Νοεμβρίου
 
12:00 Άνοιγµα Μεσογειακού ξυλοκάµινου από τον Φώτη Κατσάρη.
13:00 Χέρωµα των αρχαϊκών αγγείων από τον Νίκο Μπαµιατζόγλου.
 
15:00 Ομιλία της αρχαιολόγου και διευθύντριας των ανασκαφών στην Όαση Σίουα της Αιγύπτου κας Λιάνας Σουβαλτζή µε θέµα: “Η κεραµική του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου και τι µας έχει αποκαλύψει.”
 
18:00 Προβολή ταινιών µε θέµατα από την αρχαϊκή κεραµική
α) Αρχαία αγγεία και παραστάσεις – Συλλογή Κανελλόπουλου
β) Πρωτοκυκλαδικά