Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση της Κλεοπάτρας Δίγκα, με τίτλο Διαδρομή, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014.

Στην αναδρομική έκθεση της Κλεοπάτρας Δίγκα εκτίθενται έργα που καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο, από το 1968 μέχρι σήμερα, και δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει τη ζωγραφική της όπως εξελίσσεται μέσα στον χρόνο. Οι διαφορετικές φάσεις, οι διαδοχικές θεματικές και μορφολογικές αναζητήσεις, οι ιδέες που κυριαρχούν και υποστυλώνουν την καλλιτεχνική έρευνα παρουσιάζονται με σαφή τρόπο, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται οι συνάφειες του έργου με όσα συμβαίνουν στον κόσμο της τέχνης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Από τις αρχικές επιρροές της ποπ αρτ στον κριτικό ρεαλισμό και από την υπαρξιακή αναζήτηση ταυτότητας στην εικαστική μελέτη της ανθρώπινης κατάστασης, η συνολική παρουσίαση του έργου δείχνει πώς η Κλεοπάτρα Δίγκα συλλαμβάνει και αποτυπώνει με το δικό της ύφος εμπειρίες του βίου που είναι συγχρόνως προσωπικές και κοινές. Με αφετηρία αυτές τις εικόνες του κοινού μας κόσμου επιζητεί να ανοίξει διάλογο με τον θεατή και να συμβάλει στη χειραφέτησή του από τις δεσπόζουσες ιδέες.

Η έκθεση συνοδεύεται από έκδοση του ΜΙΕΤ, η οποία συμπεριλαμβάνει όλα τα έργα, κείμενα που αποτιμούν την καλλιτεχνική της δημιουργία, καθώς και σημειώσεις της ίδιας της ζωγράφου. Τα κείμενα υπογράφουν η ιστορικός της τέχνης Μάρθα Χριστοφόγλου, ο συγγραφέας Χρήστος Λάζος και ο ιστορικός της τέχνης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Ανδρέας Ιωαννίδης.

Η Κλεοπάτρα Δίγκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και δασκάλους τους Γ. Μόραλη, Ν. Νικολάου και Β. Βασιλειάδη. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών στην Ecole Nationale Superieure De Beaux-Arts και στην Ecole Nationale Superieure Des Arts Decoratifs.

Στο Παρίσι ήταν βοηθός του σκηνογράφου Hubert Monloup σε παραστάσεις στα θέατρα T.N.P. Villeurbanne, Comedie Francaise, Sara Bernard, Odeon, κ.ά.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος σε πολλές ομάδες εικαστικών καλλιτεχνών: Κέντρο Εικαστικών Τεχνών (Κ.Ε.Τ.), «Πέντε νέοι Έλληνες ρεαλιστές», με τους Χ. Μπότσογλου, Γ. Ψυχοπαίδη, Κ. Κατζουράκη, Γ. Βαλαβανίδη, που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Συμμετείχε επίσης στην «Ομάδα για την επικοινωνία και την εκπαίδευση στην τέχνη», που ανέπτυξε πλούσια εκθεσιακή και εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Αθήνα και στην περιφέρεια επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού (1978-1981).

Έχει σκηνογραφήσει επανειλημμένως στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Ελεύθερο Θέατρο, τα περιφερειακά ΔΗΠΕΘΕ, καθώς και στην τηλεόραση και τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της Δ.Ε.Π.Α.Κ. Καλαμάτας ως υπεύθυνη του εικαστικού τομέα, όπου οργάνωσε και διηύθυνε το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου στα πρώτα επτά χρόνια της λειτουργίας του. Ως σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας Σ. Μπένου και Ε. Βενιζέλου, οργάνωσε το Δίκτυο των Εικαστικών Εργαστηρίων του ΥΠΠΟ.

Συμμετείχε με τις εκπομπές ”Θεατρικά” και ”Εικαστικά” στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, στην ΕΡΤ. Έχει εκδώσει τη νουβέλα ”Ξέρεις τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα” (Εξάντας, 1992) και το βιβλίο ”Θεση 44- Παράθυρο (Γαβριηλίδης 2013).
Από το 2000 ως το 2013 οργάνωσε και διηύθυνε το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων.

Είναι αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου “Διάζωμα”, που εργάζεται για την αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων. Έχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

(Στην έκθεση αυτή δεν παρουσιάζεται το σκηνογραφικό της έργο)

Η ζωγράφος θα βρίσκεται κάθε Σάββατο 12-2 στο χώρο της Έκθεσης γιά να ξεναγεί το κοινό.